Így lesz csodálatosan virágzó az amarillisz – gondozási tanácsok

Az amarillisz az egyik legkedveltebb télen virágzó és karácsonyi dekorációhoz legtöbbet használt hagymás növényünk. Azt ugyan sokan tudják, hogy elvirágzás után nem kell megválni tőle, de évenkénti újravirágoztatása csak keveseknek sikerül. Most az olvasók segítségével felfedjük az amarillisz gondozás legfőbb titkait, amivel évekig virágzásra bírhatjuk az amarilliszt és évekig az ünnep dísze lehet. 

amarillisz ültetése

Amarillisz gondozás olvasói tapasztalatai

A legendás amarillisz gondozásához, sikeres virágoztatásához érdemes megfogadni olvasóink jól bevált tanácsait is.

Vadady Mária:”Anyósom tavasszal vette elő, kiültette a kertbe és nyáron virágzott. Ő nem vacakolt a cserepezéssel. A nagymamámnak sok volt a veranda ablakban. Ő tavasszal mindet átültette, nyáron ugyanott voltak, a hideg beálltával nem locsolta őket és a felnőtt hagymák szépen mind kinyíltak karácsony táján. A levelek sem száradtak le, a leveles hagymákon nőttek ki a virágszárak. Piros szimpla virágúak voltak. Tápot sosem láttak, elég volt a komposztföld nekik. A kert végébe hordtuk a lenyesett vékony ágakat, leveleket, kiváló komposzttá érett a kupac.”

Kapos István: „A hagymákat ültessük egy akkora cserépbe, ami kétszer nagyobb mint a hagyma átmérője. Locsoljuk meg a földet, letakarva kezdjük meg a hajtatást. Néhány hét múlva megjelenik a kis zöld hajtás ami a virág bimbója. Ezután tegyük a növényt világosabb helyre, takarjuk ki és kezdjük óvatosan locsolni tápozni.”

Varga Árpádné Szigony Alíz: „A pihentetés után friss földbe ültetve, először sötét, de meleg helyen kell tartani, a bimbó megjelenéséig, de azért a levél is jönni fog nem úgy. mint a bolti változatokon csak a virág és egy centi levél jó esetben. Én most a cipős szekrényben szorítottam neki helyet, hogy sötétben legyen, valamikor kartonpapír csákóval takartam. De már simán a világosban is sikerült virágzásra bírni, levél sem volt hátrányára. Szerintem, ha akar virágozni akkor fog is akár így, akár úgy teszünk is vele.” 

Csak kellő fejlődés és pihenő után virágzik

Gulyás-Nagy Bernadett: „Az, hogy virágzik-e, nem a zacskózáson múlik. Hanem hogy előző nyáron kellően tudott-e fejlődni a hagyma (6-8 levelet növesztett), és utána pihent-e hűvösben kb. 2 hónapot (ezalatt fejlődnek a bimbókezdemények). Én így tanultam egy amarillisz gyűjtőtől.”

amarillisz

Csigó Márta: „Locsold és tápoldatozd, hogy minél több levelet hozzon, mert akkor hízik a hagymája. Nyáron ha tudod ültesd ki kertbe félárnyékba, akkor is rendszeresen öntözd. A leveleinek ősszel kell leszáradni. 2 hónap pihenő szárazon, aztán újra lehet öntözni. Jövő évben újra kivirágzik.”

Barvicz Zsuzsa: „Ha a virág elnyílik, akkor vágjuk vissza a virágszárat, mert mint minden hagymás növény esetében a virágszár sok tápanyagot elszív a hagymától. Éppen ezért virágzás után tápoldatozzuk a hagymákat intenzívebben, hogy pótoljuk az elveszett tápanyagokat, és elősegítsük a hagymák növekedését. Én a jácintról és a tulipánról is levágom a virágot szárastul rögtön azután, hogy elvirágzik.”

Nagyon köszönöm az olvasói tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük