Elengedhetetlen szerszámok, hogy kertünket mindig ragyogó formában tartsuk

A tapasztalt kertészek bizonyára jól tudják, hogy egy-egy minőségi kerti szerszám megléte kardinális fontossággal bírhat, ha a kert és a növények egészségéről van szó. Fontos továbbá, hogy bizonyos műveleteket csak kifejezetten arra készített eszközökkel tudunk teljeskörűen elvégezni.

kerti szerszámok
A fotó forrása: REC Stock Footage / Shutterstock.com

Vannak olyan alapvető és elengedhetetlen szerszámok, melyek beszerzése minden hobby kertész számára kötelező. Nézzük meg tehát, hogy miket is kellene beszerezned otthonra.

Zöldségek és fűszerek

A kertünk típusából és kerthasználatunk formájából dőlhet el, hogy számunkra melyik lesz a leghasznosabb kéziszerszám. Ha esetleg zöldséges kerted van, számodra elengedhetetlen felszerelés a kapa, a kerti olló és az ásó. Ezek nélkül nehéz eredményes zöldségeskertet tartani, mivel a kapával való földlazítás nélkül zöldségeink elhalnak, a hajtások nem tudnak az esővíz, locsolás által összetömörödött földből előbújni. A friss fűszernövények életciklusuk elején sok törődést igényelnek, olykor a ritkítás későbbiekben a termés mennyiségének növekedését eredményezi, ezért egy precíz és strapabíró olló használata elengedhetetlen. A terményes kerteknél a szezon végével kötelezően ajánlott munkavégzés az ásás. A kert felásása sok jótékony hatással van a jövő évi terményünkre. A felásott, megforgatott talaj lazul ezáltal több vizet és oxigént tud felvenni és eloszlatni így a jövő szezonban elültetett palánták egy ásványi anyagban gazdag könnyű földbe kerülnek majd, amit természetesen meghálálnak nekünk.

Gyümölcsök

Gyümölcsös kert esetében kicsit nagyobban kell gondolkodunk, hiszen a több tíz éves fák esetében már nagyobb erőt kifejtő szerszámok használatával tudunk hatást elérni. Az ezen fajta növényeket szükséges adott időszakban visszametszeni egy metszőollóval, esetleges beteg ágakat levágni fűrésszel vagy minőségi fejszékkel, hogy megőrizzük egészségüket és fokozzuk terméshozamukat. A jó minőségű fejsze alapvetően könnyű acél anyagból készül, melynek minősége kiemelkedő. Fontos, hogy vége ívelt legyen, mivel ez akadályozza, hogy használat közben kicsússzon kezedből.

A fotó forrása: NOWRA photography / Shutterstock.com

A fentiekből látható tehát, hogy egy-egy minőségi kerti szerszám beszerzése sok felesleges munkától óvhat meg, illetve segít abban, hogy udvarunk szépségét kerti székünkből hátradőlve csodálhassuk.

Hirdetés (X)

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük