Romantikus, rusztikus, vidéki kert létrehozása

A bonyodalmaktól mentes, vidéki, romantikus kert létrehozása sokunk álma, melyet nem is olyan nehéz megvalósítani. Ehhez nem szükséges, hogy vidéken, falun, kisvárosban éljünk. A természethez való kötődést egy nagyvárosban is ugyan úgy meg lehet valósítani. Ki más tudna erről hitelesebben beszélni, mint Sinka Erika, a Zöld Pagonyból, akinek budapesti kertjét több díjjal is elismerték már. Szó lesz a romantikus kert elmaradhatatlan növényeiről épp úgy, mint a kert egyéb dekorációiról.

rusztikus, romantikus, vidéki kert

Romantikus, rusztikus, vidéki kert létrehozása

A vidéi kert jelképei, fő irányadói mindenekelőtt a nagy és változatos évelőágyások, amelyek elegendő helyet biztosítanak a cserjékből, évelőkből és tarka virágokból álló növénykeveréknek.

Vidéki kert növényei

A rusztikus, vidékies, romantikus (mindegy is milyen szót használunk!) növényágyás hagyományos kellékei a fűszernövények és zöldség növények, gyümölcsfák. De ezen haszonnövények nélkül vagy velük együtt is kellemes parasztkerti romantikát mutathatunk be a zöld oázisunkban, különböző stílusos évelőkkel keverve.

Az olyan buján virágzó cserjék, mint az orgona, bangita, jezsámen évente néhány hétig a főszerepet kapják meg a vegyes ágyásban. De a somok, bodza, galagonya mind hosszú ideig adnak hátteret a parasztkerti növényeknek.

Felülmúlhatatlanok a hortenziák és a többször virágzó bokorrózsák, amelyek kora nyártól egészen az első fagyokig megszínesítik a kertet. Ezekhez olyan parasztkerti évelők társulnak, mint a zsályák, cipruska, varádics, szurokfű, kasvirág, csillagfürt,sarkantyúvirág, kúpvirág, bazsarózsa, szarkaláb, bugás lángvirág, fűben a százszorszép, ezek főleg a napos ágyásban.

A félárnyékban azonban a sisakvirág, szívvirág, palástfű, de nem szabad megfeledkezni a dáliáról sem, melynek fagyérzékeny gumóját minden évben más-más helyre ültethetjük, így változatossá tehetjük a virágágyásunkat. Évszázados tapasztalat bizonyítja, hogy az egymás szomszédságában növő dísz- és a haszonnövények, a fajgazdagság, kedvezően hat a növények egészségére, azaz a vegyes ágyások sokszor öngyógyítók.

Utak, ösvények

A kanyargós ösvényeket kaviccsal is felszórhatjuk, de mégis legjobb, ha faforgáccsal. Ezek szélei mentén olyan növényeket ültessünk, amelyek hol óvatosan, hol pedig erőszakosan, de stílusosan és kedvesen hajlanak be az útra: macskamenta, levendula….. Az sem baj, ha az elszórtan elhelyezett kövek között megtelepszik a moha.

A gyorsan terjedő kísérő növények, melyek hamarosan ellepik a szabad helyeket az ágyásban, körülvéve a magasabb, vezér növényeket, fontos szerepet töltenek be a romantikus ágyásokban. Elvégre a pompás évelők nem egymással versengő szólistaként kell, hogy fellépjenek.

Hosszú életű réskitöltőnek kiváló a nefelejcs, gyöngyvirág, gólyaorr, macskamenta, palástfű, utóbbiak ágyásszegélyként is jól mutatnak. Ezt a feladatot olyan csinos egynyári virágokra is ráoszthatjuk, mint a pillangóvirág vagy a díszpipacs, ernyős verbéna, gyűszűvirág, amelyek ugyan csak egy szezonra szólnak, de tavasszal elvethetők a szabad felületekre.

A legbájosabb tölteléknövények a rövid életű évelők, mint például a harangláb, gyűszűvirág, mályvarózsa, egynyári margaréta, nefelejcs, melyek bőséges magkészletük révén minden évben újra benépesítik az ágyás szabad helyeit.

Ha emelt zöldséges ágyásban gondolkodunk, akkor mindenképpen falécekből alakÍtsuk ki az oldalait, illetve vesszőfonatot készítsünk köré, esetleg növényekkel: petrezselyem, póréhagyma szegélyt is ültethetünk köré.

Pihenőhelyről, dekorációkról is gondoskodjunk

A kertben elhelyezett bútorok legyenek egyszerűek és ízlésesek, ne variáljunk túl sok anyaggal! Kényelmes párnákkal tehetjük csalogatóvá a pihenőhelyen elhelyezett foteleket, székeket, padokat. Nagyon jól mutatnak, ha a konyhakertben elhelyezett szék párnáján visszacseng a zöldségágyásban termesztett haszonnövény, vagy valamilyen jellegzetes háziállat portréja.

Az ágyásban megfelelő helyre elhelyezett fűzfából, vagy nádból font kúp, vagy gömb, esetleg futtatórács, vagy az ágyásba dekoratívan leszúrt régi, rozsdás ásó, aminek a végére még darázscsapdát is akaszthatunk. Ezek egyedi és meghatározó stílust adnak kertünknek.
Némi kreatív és rendezett káoszról gondoskodnak, ami mindenképpen kívánatos, hasznos a rusztikus, romantikus kertbe.

Nagyon köszönjük Erikának a hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük