Balkonnövények szaporítása egyszerűen

Balkonnövények szaporítása egyszerű művelet. Növényeink többségét egyszerűen megfiatalíthatjuk új kis növények nevelésével és olcsón biztosíthatjuk a szaporulatokat a következő évi virágözönhöz.

Balkonnövények szaporítása egyszerűen

Balkonnövények szaporítása egyszerűen

Augusztus a legjobb időszak a növényeink szaporítására, megfiatalítására. Az ilyenkor gyökereztetett dugványoknak még van idejük megerősödni a fagyokig, hogy aztán már kora tavasszal a saját magunk által készített kis növényekkel indíthassuk a balkonszezont.

Muskátli – dugványozás

A muskátli szaporítás eredménnyel kecsegtető művelet, amit mindenkinek tudok ajánlani. A friss, erőteljes dugványok gyökereztetésével nagyobb sikerre számíthatunk, mint ha a teljes növényt kívánnánk újra virágpompában látni. A muskátlik az egyik legkedveltebb balkonnövények, pompás színeik más növényekkel összeültetve vagy akár önmagukban is a teraszok legfőbb ékei lehetnek.

Az egészséges muskátliról éles késsel vágjunk le erős, 12-20 cm hosszú dugványokat, úgy, hogy az alsó szárcsomó alatt hagyjunk még 0,5-1 cm szárat. A bimbókat, az alsó leveleket szedjük le, mert ezek sok energiát elvonnának a növénytől. Várjunk egy kicsit, míg a szár megszikkad, majd jó minőségű táptalajba 3-4 cm mélyre dugjuk le.

Árnyékos helyre helyezve, rendszeresen öntözve őszig szép gyökeret növesztenek. A fagyok előtt nem túl világos és viszonylag hűvös helyre, pl. folyosóra, előszobába helyezzük el a növényeket. A teleltetés alatt csak mérsékelten locsoljuk. A tápoldatozást februárban már meg lehet kezdeni.  Tavasszal ezek a kis növények hamarabb erőre kapnak és virágba borulnak, mint a régi töve

Leander – vízben gyökereztetés

Bár a leander teleltetése viszonylag egyszerű és nem okoz problémát, időnként nem árt fiatalítani, új növényeket létrehozni. A leander szaporításának legegyszerűbb módja a vízben gyökereztetés. Az egészséges hajtásokat úgy helyezzük a vízzel telt üvegbe, hogy 3-5 centinyi rész a víz alatt legyen. Az első gyökerek megjelenése után aztán be is cserepezhetjük.

Bougainvillea, rózsa

A leanderhez hasonló módon próbálkozhatunk a többi fásszárú növénnyel is. A bougainvillea nagyon nehezen gyökeresedik meg, nem véletlen, hogy a kis példányoknak is elég borsos az ára. A rózsával sem érdemes kísérletezni, mert még gyökereztető por segítségével sem fog sikerülni.

Tipp: Kertészeti árudákban elérhető szaporító anyagok, gyökereztető porok a legtöbb növényhez hatásosak, de nem helyettesítik a jó technikát. A gyökereztető hormon serkenti ugyan a gyökereztetést, de a kiszáradt vagy túlöntözött növényeknél mit sem segít.

A nehezen gyökerező növényeknél, mint például az örökzöldek, érdemes alkalmazni.

Fontos:  sose közvetlenül a tégelyben lévő porba mártsd be a növényt. Mindig önts ki egy kis mennyiséget egy külön edénybe és ebbe dugd bele a szárat. Így elkerülheted a növény fertőzéseket.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük