Mit számít a szép fű? Legyen inkább hóember a kertben!

Örök dilemma a kerttulajdonosok körében, hogy télen mit kell tenni a fűvel, hogyan tudjuk megóvni a gyepet a károsodástól. Egyes vélekedések szerint vétek télen a fűre lépni, mert azzal veszélyeztetjük a következő év tökéletes fűszőnyegét. Olvasónk is állást foglaltak a szép fű kontra hóember a kertben kérdésben. Álláspontjukban nagy szerepet kapott az érzelem, és egyértelműen győzött a józan ész, a csillogó gyermek szempárok és a hóember. 

hőember a kertben

Szép fű kontra hóember a kertben

Sokunkat meglepett Molnár Gábor Éva, füvesasszony határozott kijelentése, hogy „új füvesítésnél SZIGORÚAN TILOS fűre lépni, a régiek esetében NEM AJÁNLOTT hóval borítottan használatba venni.”

Kíváncsi voltam az olvasók véleményére is, ezért szavazást indítottam a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportban. A végeredmény egyáltalán nem lepett meg, fölényesen (90%-10% arányban) győzött a hóember a fűvel szemben. Többen meg is indokolták döntésüket.

Vadady Mária: „Akinek családja van egyértelműen a hóembert választja. Azt akkor kell csinálni amikor van hó és van kivel örülni annak amikor végre esik! Soha vissza nem térő alkalom, a füvet meg rendbe lehet hozni később is, főleg hogy vannak rá szerek.🙂A kert értünk van és nem csak azért hogy fotókon gyönyörködjünk benne. A gyerekek felnőnek, kiröppennek, a hóember építések pedig életre szóló közös élményeket adnak. Nincs az a szép gyep ami ezeket pótolná.”

Széllné Baji Gabriella: „Azt a nevetéssel teli hóember építést még 20 év múlva is emlegetni fogja a család. Boldog emlék lesz.”

Sinka Erika: ” Én a nagyobbik fiammal (!) tavaly decemberben készítettem hóembert, azóta is azon röhögünk! Klassz élmény volt! Ja! 22 Éves!

Takács Ildikó: „Hóember és gyep…ha elég sok hó van, nem lesz baja. Nálunk minden évben készül hóember, annak ellenére, hogy a fiúk már felnőttek. :)”

Fruhstuck Matilda: „Mindkettőnek megvan a varázsa, szóval kell ez is az is.”

Bartáné Tünde: „Gyepet választjuk.”

Kettős Tímea: „A füvet a kutya amúgy is tönkreteszi!

Gerzsei Andrea nagyon jó megoldást talált a dilemma megoldására. Nem a füvön, hanem az erkélyen készített hóembert. „Téli idill az erkélyen. 😂 Felhasználtam az erkélyre hullott havat. 💜”

Legyen hóember a kertben!

Teljesen egyetértek az olvasók érveivel és magam is a hóember pártján állok.

Valahogy abban a pár napban, amikor egyáltalán esélyünk van hóembert építeni és örülhetünk a hóval borított kertnek, sosem jutott még eszembe, hogy kímélni kellene a füvet. És Éva kemény szavai után sem ez lesz az első gondolatom…

Sokkal inkább előjönnek a gyermekkori emlékek a hóban futkosásról, a hógolyó csatákról és a sárgarépa orrú, szenes szemű hóemberekről. Felsejlenek azok a napok, amikor már felnőttként a napi gondokat félretéve ismét gyermekké váltunk és önfeledten görgettük a hólabdákat, hogy összeálljanak a nagy művé.

Az együtt töltött, boldog, szempár-csillogtató pillanatokról kár lenne lemondani azért, hogy nyáron szép füvünk legyen. A fű az én szememben egyik évszakban sem egy érinthetetlen dísztárgy, amit csak a külsőségek miatt gondozunk. A fű, ahogy a kert többi része is értünk van, a mi kikapcsolódásunkat, jó közérzetünket szolgálja. És hogy lehetne jó a közérzet, ha bármiben is korlátozva vagyunk?

Sosem felejtem Sydney parkjainak tábláit a „Fűre lépni szabad” felirattal. Számomra ez az igazi szabadság. És az az igazi fű, amiben nyugodtan lehet hancúrozni vagy épp hóembert építeni.

Nagyon köszönöm az olvasói véleményeket!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük