Legkedveltebb írisz fajták és gondozásuk

Az írisz (Iris) vagy másnéven nőszirom az egyik legkedeveltebb és legszínpompásabb növény. Többszázféle nősziromfajnak sok ezer nemesített fajtáját érhetjük el. Nézzük, melyek a legkedveltebb írisz fajták és mit érdemes tudni a gondozásukról.

Legkedveltebb íriszfajták - mini írisz

Írisz fajták és gondozásuk

Nőszirom és írisz (iris) néven ismerjük az egész Földön elterjedt fajokban és fajtákban igen gazdag nemzetséget. Nevét a görög mitológia szivárvány istennőjéről, Íriszről kapta. Az eredeti görög szó, az írisz is szivárványt jelent. Női névként is anyakönyveztethető.

A hazánkban vadon élő fajt is találunk, ami védett növény. Egyes fajai, mint például a szibériai nőszirom különösen kedvelik a nedves és mocsaras termőhelyet. Tavaszi hagymást is találunk köztük, alacsony és mini fajtái már márciusban vagy áprilisban nyílnak.

Közös jellemzőjük, hogy szeretik a közvetlen napfényt, árnyékban nem virágoznak megfelelően. Gyöktörzseieket, rizómáikat szeptember közepétől érdemes elültetni tápdús, jó vízáteresztő-képességű laza talajba. A nehéz, agyagos talajt homokkal vagy komposzttal lazíthatjuk. Nem kell mélyre ültetni, csupán 2-3 cm-re legyen a talajfelszín alatt. Hosszú gyökereket ereszt, ezért mély cserepet válasszunk.

A tápoldatozás különösen a balkonon, cserépben tartott növények esetén fontos. A virágzáshoz kálium és fosztor szükséges, így ezek legyenek túlsúlyban a tápoldatban. Márciustól júniusig hetente tápoldatozzunk.

Augusztus végén, szeptember elején tőosztással szaporíthatjuk.

Legkedveltebb írisz fajták

Apró nőszirom (Iris pumila)

Az apró nőszirom vagy törpe nőszirom alacsony termetű évelőnövény. A legkorábban nyíló íriszfajta virágai lila, sárga, kék, bíbor és zöldesfehér színben is megtalálhatók.

Szakállas nőszirom (Iris barbatus)

Legismertebb kerti változat a szakállas nőszirom, amelynek magassága 40-50 cm is eléri. Színpompás virágai három felfelé és három lefelé mutató sziromból állnak. Nevét az alsó virágszirmok közepén található színes, díszítő szőröcskékről kapta. A nyári kertek kedvelt növénye.

írisz, szakállas nőszirom

Pompás nőszirom (Iris germanica)

A pompás nőszirom vagy kerti nőszirom nagyméretű virágainak köszönhetően igen látványos. Halvány-, vagy sötétkék, fekete, lila, lazac- vagy narancsszínű virágait a tavasz második felében hozza.

Recéshagymájú nőszirom (Iris reticulata)

A recéshagymájú nőszirom is alacsony növekedésű. Virágai halvány-, lilsákék, bordó és fehér színben díszlenek. Semleges vagy enyhén lúgos talajt kíván.

Mocsári nőszirom (Iris pseudacorus)

A mocsári nőszirom vagy másik nevén sárga írisz akár az egy méteres magasságot is elérheti. Napos, világos, vagy félárnyékos tóparti helyet keressünk számára. A tápanyagban gazdag, kötöttebb talajt kedveli, vízigényes növény.

További kedvelt írisz fajták

  • Dalmát nőszirom (Iris pallida)
  • Holland nőszirom (Iris hollnadica)
  • Szibériai nőszirom (Iris sibirica)
  • Virginiai nőszirom (Iris virginica)

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük