Írisz, nőszirom gondozása, szaporítása

Az írisz, nőszirom, vagy levélformája miatt kardliliomnak hívott virág az egyik legtöbb színben elérhető kerti növény. A minimális gondozást igénylő növény szinte minden kiskertben megtalálható, az előkertek gyakori színfoltja. Nézzük, hogy lesz sikes az írisz gondozása!

írisz

Nőszirom származása

A levélformája miatt kardliliomnak is nevezett népes faj hagymákkal vagy húsos gyökértörzzsel telel át, hogy aztán minden év tavaszán ismét átvegye a kiskertekben az uralmat. Nőszirom és írisz (iris) néven ismerjük az egész Földön elterjedt fajokban és fajtákban igen gazdag nemzetséget.

A hazánkban vadon élő fajt is találunk, ami védett növény. Legismertebb kerti változat a szakállas nőszirom, amelynek magassága 40-50 cm is eléri.  Színpompás virágai három felfelé és három lefelé mutató sziromból állnak. Nevét az alsó virágszirmok közepén található színes, díszítő szőröcskékről kapta.

Egyes fajai, mint például a szibériai nőszirom különösen kedvelik a nedves és mocsaras termőhelyet. Alacsony és mini fajtái már márciusban vagy áprilisban nyílnak.

Írisz gondozása

A szakállas nőszirom gyöktörzse (rizómája) közvetlenül a földfelszín alatt helyezkedik el, innen hajt ki és terjeszkedik az évek során. Szárazság esetén öntözzük, de ne tartsuk túl nedvesen. Az elvirágzott szárakat vágjuk le.

Felfrissítéséhez 3-5 évente szedjük szét a tövet és ültessük újra. Ilyenkor a tú szétválasztásával szaporíthatjuk is.

Főként a saját ágyásaiban érzi jól magát, de összeültethető levendulával, zsályával vagy cickafarkkal.

Írisz szaporítása

Az írisz szaporítása roppant egyszerű. A nőszirom gyöktörzse folyamatosan terjeszkedik, kis serjakat nevel. A kifejlett utódok könnyen leválaszthatók az anyanövényről. A késő nyár vagy a kora ősz a legjobb időszak a szétválasztásra.

A leválasztott növényeket legjobb azonnal elültetni, mert száraz, hűvös helyen is csak pár napot bír ki.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük