Írisz, nőszirom (Iris) gondozása, szaporítása

Az írisz, nőszirom (Iris), vagy levélformája miatt kardliliomnak hívott virág az egyik legtöbb színben elérhető kerti növény. A minimális gondozást igénylő növény szinte minden kiskertben megtalálható, az előkertek gyakori színfoltja. Nézzük, hogy lesz sikes az írisz gondozása!

írisz

Nőszirom (Iris) származása

A levélformája miatt kardliliomnak is nevezett Iris adta a nősziromfélék (Iridaceae) családjának nevét. A népes faj hagymákkal vagy húsos gyökértörzzsel telel át, hogy aztán minden év tavaszán ismét átvegye a kiskertekben az uralmat. Nőszirom és írisz (iris) néven ismerjük az egész Földön elterjedt fajokban és fajtákban igen gazdag nemzetséget.

Nevét a görög mitológia szivárvány istennőjéről, Íriszről kapta. Az eredeti görög szó, az írisz is szivárványt jelent. Magyarországon női névként is anyakönyveztethető.

Ágyásokban leginkább szakállas nőszirommal találkozunk, amely Európában és Elő-Ázsiában őshonos fajok keresztezéséből keletkezett.

Legismertebb nőszirom fajták

A hazánkban vadon élő fajt is találunk, ami védett növény. Legismertebb kerti változat a szakállas nőszirom, amelynek magassága 40-50 cm is eléri.  Színpompás virágai három felfelé és három lefelé mutató sziromból állnak. Nevét az alsó virágszirmok közepén található színes, díszítő szőröcskékről, az ún. szakállakról kapta. A szirmok különböző tónusuak lehetnek és gyakran a szakáll is színes.

Egyes fajai, mint például a szibériai nőszirom (I. sibirica) különösen kedvelik a nedves és mocsaras termőhelyet. Alacsony és mini fajtái már márciusban vagy áprilisban nyílnak.

A hatalmas választék magasság és a virágok – 5 és 20 cm közé eső – mérete alapján csoportosítható.

Magas nőszirom (Barbata-Eliator hibridek) vagy a Tall Bearded több mint 70 cm magasra nő, virágzatának átmérője pedig 15-20 cm.

Középmagas nőszirom (Barbata-Media hibridek) 40-70 cm magas, részben a korai virágzású Intermediate Bearded és a Border Bearded csoportba tartozik, mindkettő nagy virágokat hoz. Létezik a Miniature Tall Bearded, amely korai és kis virágokat hoz.

Alacsony nőszirom (Barbata-Nata hibridek) csoportba tartoznak a MIniature Dwarf Bearded (20 cm magas, különösen kicsi virágok, gyakran már áprilisban nyílnak) és a Standard Dwarf Bearded (20-40 cm, kis virágú) fajták.

Legkedveltebb írisz fajták és gondozásuk

Nőszirom igényei, gondozása

Napos és meleg helyet, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag, mésztartalmú, mérsékleten száraz talajt igényel.

A szakállas nőszirom gyöktörzse (rizómája) közvetlenül a földfelszín alatt helyezkedik el, innen hajt ki és terjeszkedik az évek során. Szárazság esetén öntözzük, de ne tartsuk túl nedvesen. Az elvirágzott szárakat vágjuk le.

Mulcsut ne használjunk, mert az rorhadást okozhat.

Tavasszal távolítsuk el a régi leveleket, és a növényt lássuk el érett komposzttal.

Ültetése

Felfrissítéséhez 3-5 évente, a virágzás után, késő nyáron vagy kora ősszel szedjük szét a tövet és ültessük újra. Ilyenkor a tő szétválasztásával egyúttal szaporíthatjuk is.

A gyökértörzset fektetve, felső részével a föld felett helyezzük a földbe. A fiatal növények leveleit félig vágjuk vissza.

Főként a saját ágyásaiban érzi jól magát, de összeültethető levendulával, zsályával vagy cickafarkkal.

Nőszirom szaporítása

Az írisz szaporítása roppant egyszerű. A nőszirom gyöktörzse folyamatosan terjeszkedik, kis sarjakat nevel. A kifejlett utódok könnyen leválaszthatók az anyanövényről. A késő nyár vagy a kora ősz a legjobb időszak a szétválasztásra.

A leválasztott növényeket legjobb azonnal elültetni, mert száraz, hűvös helyen is csak pár napot bír ki.

Írisz kártevői, betegségei

A csigák előszeretettel dézsmálják.

A leveleken megjelenő barnafoltok levélégés jegyei, azonnal távolítsuk el a leveleket.

Szürkepenész, rozsda és gyökérrothadás is előfordulhat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük