Nebáncsvirág (Impatiens) gondozása, szaporítása

A törpe nebáncsvirág (Impatiens) gondozása igen egyszerű, fáradhatatlan virágzása mellett épp ez a tulajdonsága helyezi az egynyári növények toplistájára. Árnyékos helyen is szorgalmasan virágzik. Hallottam már vízifuksziának hívni, de legtöbben egyszerűen csak pistike néven ismerik a színes, apró virágú, de igen hálás növényt.

nebáncsvirág

Nebáncsvirág származása

A nebáncsvirág (Impatient hibridek) Afrikából és Új-Guineából származik, nebáncsvirágfélék családjának tagja (Balsaminaceae) . Gyakorta csak pistike néven emlegetik.

A nebáncsvirágok (Impatiens) nemzetsége rendkívül fajgazdag , mintegy 450 fajjal. Sok fajuk szobai és kerti dísznövény, utóbbiak közül több kivadult és meghonosodott. Magyarországon a klasszikus nebáncsvirág (Impatiens Walleriana) hidrid mellett az Impatiens Új-Guinea hibridek is elérhetők.

Magyarországon őshonos nebáncsvirág

Az erdei nebáncsvirág (Impatiens noli-tangere) a nebáncsvirágfélék egyetlen Magyarországon is őshonos faja. Hegyvidékeink, forrásos, üde erdeink, szurdokaink gyakori lakója. Az Erdei nebáncsvirágot sok néven ismerték, de a legtöbb név a virág érzékenységére utal, mint például a fájvirág, a kisasszony papucsa, a ne nyúlj hozzám virág, de a rejtike és sárga ibolya megnevezés is ezen növényt rejti. Hívják még kisasszonycipellőnek, rúgófűnek, fajtlinkának, hüvelykének vagy nenyúljhozzám gavallérnak is. Tudományos neve szintén érzékeny termésére utal. Az Újszövetség szerint ugyanis Jézus mondta feltámadása után Máriának: Nole me tangere – ne érints engem!

Elődeink az Erdei nebáncsvirág leveleit teának főzve, gyomorrenyheségnél és szorulásnál használták, de menstruációs görcsök esetén is jótékony hatású volt. Fájdalomcsillapító hatásánál fogva ópiummérgezésnél, mint ellenszert használták.

Külsőleg gyümölcsének olajos kivonatát használták, melyet lenmagolajban áztatták, majd melegítették és két-három nap múlva a gyümölcsből kipréselt olajos nedvvel kezelték a nehezen gyógyuló sebeket, aranyeret.

Nebáncsvirág jellemzése, imertetőjegyei

Ismertetőjegyei: egynyáriként termesztett évelő, fáradhatatlanul virágzik

Virágok: rózsaszín, fehér, piros, narancs, ibolya, részben kétszínűek, tányéralakúak, 5 cm átmérőjüek, egyszerűek vagy teltek. A telt virágú fajták virága a rózsára vagy a kaméliára emlékeztet.

Virágzási idő: májustól októberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 20 – 40 cm

Habitus: bokrosan elágazó és terebélyes növekedésű, részben lecsüngő is lehet, az Új-Guinea hibridek levelei részben bronzszínűek vagy sárgászöldek csíkos rajzolattal,

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel.

nebáncsvirág, pistike

Ismertebb nebáncsvirág fajták

A Kelet-Afrikából származó Impatiens walleriana számos fajtával büszkélkedhet. Ezekehez jöttek az Új-Guinea szigetéről származó Imaptiens-New-Guinea hibridek, amelyek még a hagyományos nebáncsvirágnál is dúsabbnak tűnnek, sőt nagyobbak is.

A New-Guinea hibridek folyamtos új nemesítéséseivel bővülő kínálat miatt nem lehet melléfogni, válasszuk azt, ami színekben, formában a legszimpatikusabb.

A vetőmagokat általában vegyes színekben kínálják. Sok fajtája azonban csak fiatal növényként kapható, mivel dugványokkal szaporítják.

Az egyszerű virágú fajták mellett telt virágúak is vannak, sőt néhány New-Guinea hibrid a szép virágok mellett még színes levelekkel is rendelkezik.

Törpe nebáncsvirág igényei, gondozása

Főként félárnyékos és árnyékos helyet kíván. Még árnyékban is megfelelően virágzik. A modern fajták napos helyen, de nem tűző napon is elhelyezhetők elegendő nedvesség esetén. Esőtől védett helyre ültessük.

Rendszeres öntözést kíván, napos helyen akár naponta többször locsoljuk. Tartsuk a földet egyenletesen nedvesen, de a pangó vizet nem tűri. Kéthetente tápoldatozzuk.

Ágyásnövényeknek 4-6 hetente, a cserepekben lévő virágoknak 2 hetente adjunk tápoldatot.

A megfelelő elágazódás érdekében gyakran csípjük vissza. Az elnyílt virágok rendszeresn eltávolítása serkenti a virágzást.

Nebáncsvirág teleltetése

A nebáncsvirág alapvetően nem télálló, ezért főleg egynyári növényként tartjuk. Ehhez a viszonylagos olcsósága is hozzájárul. Csak a dugványról nevelt, fiatal növényeket lehet 15 fokon teleltetni.

Nebáncsvirág szaporítása, ültetése

Az impatiens nyár végén vagy tavasszal dugványról szaporítható.

Az Új-Guinea hibridek közül csak kevés szaporítható magról. Az erre alklamasok fajok magvetésére február-márciusban kerülhet sor. Csírázási hőmérséklet 18-22 °C. A magokat csak nyomkodjuk meg, de ne fedjük le, mert fényben csírázók. 

3-4 héttel a palánták kibújása után pikírozzuk a magokat egyenként kisebb cserepekbe, majd tartjuk hűvösebb, 16-18 °C-os hőmérsékleten. 

A jobb szétágazás érdekében a palántákat vissza kell csípni. 

Hidegérzékeny növény, így legkorábban május közepétől ültethetjük 20-30 cm tőtávolságra. Fagyérzékeny, ezért semmiképp ne vigyük túl korán a szabadba.

Nézd meg a másik bejegyzést is, ahol olvasónk fotósorozattal mutatta be a pistike gyökereztetését.

Pistike gyökereztetése két hét alatt – fázis fotókkal

Kártevői, betegségei

A kártevők közül a levéltetvek, a takácsatka és a liszteske támadja meg a leggyakrabban. Ezek ellen házi szerekkel is hatékonyan védekezhetünk.

Nebáncsvirág felhasználása

A nebáncsvirág csak dísznövényként használható, árnyékos, félárnyékos helyeken a fehér fajták mutatnak a legjobban. gyakran kínálják színkeverékekben, amelyek egyéb társnövény nélkül is szépen díszítenek balkonládába ültetve. A nebáncsvirág jól társítható fuksziával, begóniával, kékbojtocskával, papucsvirággal, lobéliával és erikával.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük