Nebáncsvirág gondozása, szaporítása

A nebáncsvirág gondozása igen egyszerű, épp ez a tulajdonsága helyezi az egynyári növények toplistájára. Sokan egyszerűen csak pistike néven ismerik a színes, apró virágú, de igen hálás növényt.

nebáncsvirág

Származása: a nebáncsvirág (Impatient hibridek) Afrikából és Új-Guineából származik, nebáncsvirágfélék családjának tagja (Balsaminaceae) . Gyakorta csak pistike néven emlegetik.

A klasszikus nebáncsvirág (Impatiens Walleriana) hidrid mellett az Impatiens Új-Guinea hibridek is elérhetők.

Ismertetőjegyei: egynyáriként termesztett évelő, fáradhatatlanul virágzik

Virágok: rózsaszín, fehér, piros, narancs, ibolya, részben kétszínűek, tányéralakúak, 5 cm átmérőjüek, egyszerűek vagy teltek. A telt virágú fajták virága a rózsára vagy a kaméliára emlékeztet.

Virágzási idő: májustól októberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 20 – 40 cm

Habitus: bokrosan elágazó és terebélyes növekedésű, részben lecsüngő is lehet, az Új-Guinea hibridek levelei részben bronzszínűek vagy sárgászöldek csíkos rajzolattal,

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel,

Nebáncsvirág gondozása

Gondozása: félárnyékos helyet szeret leginkább, még árnyékban is megfelelően virágzik, napos helyen, de nem tűző napon is elhelyezhető. Esőtől védett helyre ültessük. Rendszeres öntözést kíván, napos helyen akár naponta többször locsoljuk, de a pangó vizet nem tűri. Kéthetente tápoldatozzuk.

A megfelelő elágazódás érdekében gyakran csípjük vissza.

Teleltetése: csak a dugványról nevelt, fiatal növényeket lehet 15 fokon teleltetni,

Szaporítása: nyár végén vagy tavasszal dugványról szaporítható. Magvetésre február-márciusban kerülhet sor. Az Új-Guinea hibridek közül csak kevés szaporítható magról. Csírázási hőmérséklet 18-22 fok. A palántákat vissza kell csípni. 

Május közepétől ültethetjük 20-30 cm tőtávolságra, Fagyérzékeny, ne vigyük túl korán a szabadba.

Nézd meg a másik bejegyzést is, ahol olvasónk fotósorozattal mutatta be a pistike gyökereztetését.

Felhasználása: csak dísznövényként használható, árnyékos, félárnyékos helyeken a fehér fajták mutatnak a legjobban. gyakran kínálják színkeverékekben, amelyek egyéb társnövény nélkül is szépen díszítenek balkonládába ültetve. Jól társítható fuksziával, begóniával, kékbojtocskával, papucsvirággal, lobéliával és erikával.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

nyolc − hat =