Pistike gyökereztetése két hét alatt – fázis fotókkal

A nebáncsvirág (Impatiens) vagy hétköznapi nevén a pistike vidám, élénk színű virágaival díszítő, többnyire egynyáriként tartott dísznövény. Ha sikeresen átteleltettük, akkor már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy szaporítsuk is és újabb kis növényeink legyenek. Olvasónk fázis fotókkal illusztrálva mutatta be, hogy lesz sikeres a pistike gyökereztetése két hét alatt. 

pistike gyökereztetése

Pistike gyökereztetése két hét alatt – fotókkal

Németh Anna, aki már az édesburgonya, azaz a batáta termesztésébe is beavatott bennünket, több sikertelen kísérlet után találta meg a pitika eredményes gyökereztetésénke módját. Örömmel adta közre, hogy mások is profitálhassanak belőle.

„A pistikék gyökereztetése mindig gondot jelentett. A kis pohárból a hajtások kibuktak a nagyba belecsúsztak, a vizet is ellenőrizni kellett, mennyi párolgott el…

A hajtásokról lehulló levelek a pohárban gyorsan rothadásnak indultak, sokszor a gyökereztetésre szánt hajtások is elrothadtak. Ezzel a módszerrel a vízbe nem kerülhet be a lehulló levél, nem kell ellenőrizni, és minden hajtás épségben marad, és gyökeret hajt.

A helységben 15 fok alatt van a hőmérséklet, melegebb helyen sokkal előbb jelennek meg a gyökerek. A vízbe tehetünk egy kis gyökereztető hormont (ami nekem ép elfogyott).

Sokféle virágot gyökereztettem így. A hajfásokat borító műanyag zacskót ne feledjük kilyukasztani, hogy ne képződjön sok pára.

Szoktam magról is nevelni pistikét, de nem mindig jelenik meg az a szín, amit nagyon szeretek. Egyébként nem tapasztaltam különbséget a gyökereztetett és a magról nevelt között. Az újoncok azóta még több virágot hoztak és bokrosodnak is.

Érdemes kipróbálni, ezzel a módszerrel sikeresen meg tudsz gyökereztetni bár mit.

Mutatom fotókkal a folyamatot.

Minden hajtásról eltávolítom a virágot és az alsó leveleket.

pistike gyökereztetése

Egy pohárra ráerősítem a műanyag tasak alját, és ollóval készítek négy lyukat,amibe beletűzöm a hajtásokat.

pistike gyökereztetése

A tasakon szúrok több helyen lyukat, majd bekötöm.

pistike gyökereztetése

A poharat a többi virág közé teszem.

A hajtások két hét alatt gyökeret eresztenek,és virágba borulnak.

Ollóval levágom a tasakot, kiszabadítom a gyökeres hajtásokat.

Ilyen szép gyökeret eresztett a hajtás két hét alatt.

Az anyanövény és a négy „újonc.”

pistike gyökereztetése

Nagyon köszönöm a tanácsokat és a fotókat Németh Annának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük