Amerikai kövirózsa (Echeveria sp.) gondozása, szaporítása

Az amerikai kövirózsa (Echeveria sp.), vagy más néven fáskövirózsa a rózsát alkotó, lilás vagy szürkészöld húsos leveleivel önmagában is nagyon látványos. A levelek közül magasra kiemelkedő harangszerű virágai koronázzák meg a látványt. A kedvelt pozsgás növény gondozása egyszerű, kezdő kertészkedőknek is ajánlható. Sokáig elél, az idősebb példányok könnyen megfiatalíthatóak.

amerikai kövirózsa

Fáskövirózsa (Echeveria) gondozása, jellemzése

A fáskövirózsa (Echeveria) a kőtörőfű-virágúak (Saxifragales) rendjébe, ezen belül a varjúhájfélék (Crassulaceae) családjába és a fáskövirózsa-formák (Sempervivoideae) alcsaládjába tartozó nemzetség.

A fajok többsége Közép-Amerikában (főleg Mexikóban), némelyikük az Andokban él, ezért a nemzetséget magyarul időnként amerikai kövirózsának is hívják. Észak felé az USA Texas államáig ért el.

A pozsgás növénynek nincs szára, levelei az alapi részen levélrózsában, illetve tőlevélrózsában nőnek. Többségük kimondottan alacsony termetű és lassú növekedésű.

A legtöbb faj kora tavasszal hozza szép, színpompás, harangszerű virágait, amelyek csak enyhén illatosak.

Formája miatt önmagában mutat a legszebben.

Legismertebb fáskövirózsa fajták

Az Echeveria derenbergii levelei szürkés rózsaszínűek, szára és rügyei sötét rózsaszín árnyalatúak.

Az Echeveria metallica szürkészöld levelei szinte halványpiros szegélyűek.

Szintén kedvelt az Echeveria setosa, melynek kisméretű, kerek virágzata gyapjas bevonatú, és ez a bevonat a virágzati száron is megtalálható.

Az Echeveria elegens hosszú bugavirágzata szépen ívelődik. A levélszélek rózsaszínűek.

Fáskövirózsa gondozása

Fény és hőmérséklet

A Mexikóból származó amerikai kövirózsa napos, világos helyen fejlődik legszebben. A nyári hőmérséklet elérheti a 26 oC-ot, télen 5-8 oC közötti hőmérséklet ideális számára.

Ügyeljünk arra, hogy a viaszréteggel borított leveleket soha ne érhe víz, mert az a viaszréteg károsodását okozhatja. Agyökerek soha ne álljanka pangóvízben, ezért a cserép aljába tegyünk kellő vastagságú vízelvezető kavicsréteget.

Öntözés, trágyázás

A többi pozsgás növényhez hasonlóan kevés vizet igényel. Pangó víz hatására gyökerei rothadni kezdenek, ezért jó vízáteresztő képességű, lazább szerkezetű talajba ültessük. növekedési időszakban heti 1-2 alkalommal alaposan öntözzük meg előzőleg felforralt, majd lehűtöött vízzel. Négy hetente adjunk a növénynek tápoldatot.

Nyáron bátran kivihetjük a szabadba. Fagyérzékeny, ezért télen mindenképp bent a helye. Világos, legalább 10 fokos helyiségben tartsuk.

Föld és átültetés

Általános virágföld megfelelő számára. Nagyon fontos a jó vízelevezetés. 2-3 évente ültessük át.

Nyesés, visszavágás

A fáskövirózsa metszést nem igényel.

amerikai kövirózsa

Fáskövirózsa szaporítása

Az amerikai kövirózsa szaporítása magról, levéldugványokról és sarjakról egyaránt lehetséges.

A legegyszerűbb szaporítás a levéldugványozás. Ehhez vágjubk le a növényről egy levelet, majd szúrjuk be tőzeges talajkeverékbe. Gondoskodjunk vízelvezető rétegről. Egy hónapig nagyon óvatosan öntözzük, ugyanis ez idő alatt képződnek a gyökerek. Az új növényt, ami a levéldugvány alapi részéből fejldik ki, ültessük át külön cserépbe, majd a szokásos módon gondozzuk. Ez a szaporítás olyan egyszerű, hogy egyetlen anyanövényről bármikor nevelhetünk új növényeket.

Az amerikai kövirózsa magot talajkeverékkel feltöltött szaporítóládába vagy cserépbe vessük. Az utóbbinál húzzunk a cserépre szellőzőnyílásokkal ellátott fóliát. Némi türelemre azért szükség van, míg munkák eredménye láthatóvá válik.

Amerikai kövirózsa betegségei, kártevői

A fáskövirózsa leveleinek rothadása a nem megfelelő ápolás következménye. A levelek megsárgulnak, illetve megbarnulnak, gombás zsvedék vonja be őket, majs lehullanak.

A gyökerek rothadását a túlzott öntözés okozza.

A túlságosan megnyúlt, sápadt levelek, amelyek főként felfelé nőnek, és amelyeken sárga színű, lecsüngő spóratartók láthatók, rozsdagombával fertőzöttek. Váljunk meg a növénytől, mert a vegyszerek egyébként is károsítanák a levelek viaszbevonatát.

Olvasói tanácsok az amerikai kövirózsa gondozásához

Csikósné Joli: „5-6 éve gyűjtöm a pozsgásokat, kb 80 féle teleltetős pozsgásom van. Általános virágföld + szitált sóder + egy kis perlit földkeverékben vannak ültetve. Tápot soha nem adok nekik. Vannak olyan növények, amelyek egyetlen hajtást sem hoznak. A „titkot ” nem tudom, hogy az egyik miért hoz a másik miért nem. Nekem is van ilyen növényem, már kb 4-5 éves , és nem hozott eddig egyetlen hajtást sem. Szép nagyra megnőtt.

Most kockáztattam, és ” lefejeztem ” a növényt, egyszerűen ketté vágtam. Ezzel próbáltam arra kényszeríteni, hogy hozzon új hajtást. És sikerült! 😊❤️👍 A levágott koronát, néhány nap szárítás után laza sóderes virágföldbe ültettem, ami már szépen legyökerezett. A gyökeres csonk pedig hozott 3 új hajtást. Persze ezt csak tavasszal vagy nyáron javaslom, mert kell a „téli pihenő” a pozsgásoknak. „

Nagyon köszönöm Csikósné Jolinak a tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük