Amerikai kövirózsa (Echeveria sp.) gondozása, szaporítása

Amerikai kövirózsa (Echeveria sp.) a rózsát alkotó, lilás húsos leveleivel önmagában is nagyon látványos. A levelek közül magasra kiemelkedő virágai koronázzák meg a látványt. Gondozása egyszerű, kezdő kertészkedőknek is ajánljható.

amerikai kövirózsa

Amerikai kövirózsa gondozása

A Mexikóból származó amerikai kövirózsa napos, világos helyen fejlődik legszebben. A többi pozsgás növényhez hasonlóan kevés vizet igényel. Pangó víz hatására gyökerei rothadni kezdenek, ezért jó vízáteresztő képességű, lazább szerkezetű talajba ültessük.

Nyáron bátran kivihetjük a szabadba. Fagyérzékeny, ezért télen mindenképp bent a helye. Világos, legalább 10 fokos helyiségben tartsuk.

Szaporítani tőosztással és dugványozással lehet.

amerikai kövirózsa

Olvasói tanácsok

Csikósné Joli: “5-6 éve gyűjtöm a pozsgásokat, kb 80 féle teleltetős pozsgásom van. Általános virágföld + szitált sóder + egy kis perlit földkeverékben vannak ültetve. Tápot soha nem adok nekik. Vannak olyan növények, amelyek egyetlen hajtást sem hoznak. A “titkot ” nem tudom, hogy az egyik miért hoz a másik miért nem. Nekem is van ilyen növényem, már kb 4-5 éves , és nem hozott eddig egyetlen hajtást sem. Szép nagyra megnőtt.

Most kockáztattam, és ” lefejeztem ” a növényt, egyszerűen ketté vágtam. Ezzel próbáltam arra kényszeríteni, hogy hozzon új hajtást. És sikerült! 😊❤️👍 A levágott koronát, néhány nap szárítás után laza sóderes virágföldbe ültettem, ami már szépen legyökerezett. A gyökeres csonk pedig hozott 3 új hajtást. Persze ezt csak tavasszal vagy nyáron javaslom, mert kell a “téli pihenő” a pozsgásoknak. “

Nagyon köszönöm Csikósné Jolinak a tanácsokat!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 122
  • 11
  •  
  •  
  • 122
  •  
  • 11
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük