Árvácska, az őszi és tavaszi mosolygós szépség

Az árvácska kétség kívül az ősz, a tavasz, sőt az enyhébb téli napok legvidámabb virága. Ha süt a nap, az árvácska rögtön ragyog. Színes kis virágfejei úgy néznek ki, mintha állandóan mosolyogna. Most érdemes beszerezni és legalább fél évig örülhetünk neki.

 

árvácska

 

 

Származása: Az árvácska (Viola X wittrockiana) az ibolyafélék (Violaceae) családjába tartozik. Európából származik, hazánkban is őshonos. Kétnyári növény.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem mérgező, virágfejeit akár nyersen, akár kandírozva fogyaszthatjuk, pl. palacsinta tésztába is süthetjük

Magasság: 15 - 25 cm

Cserépben nevelhető-e: igen, kerti vagy balkonnövény, fagytűrő

Virágzási idő: szeptembertől májusig

Hely: napos, félárnyékos

Öntözés: közepes vízigényű

Virágok: színgazdag, elsöprő színspektrumú, több színű is lehet, kicsi és nagyvirágú fajtája is létezik

Habitus: kompakt, bokros

Ültetés: ősszel vagy tavasszal, 10-15 cm távolságra

Ápolás: rendszeresen öntözzük, 2-3 hetente tápoldatozzuk, az elnyílt virágzatot távolítsuk el

Teleltetés: nem kell, teraszon, ablakban kis takarással áttelel, enyhe időben télen is virágzik

Szaporítás: magvetéssel június-július hónapban szaporítható, a magokat félárnyékba neveljük, a magoncokat egyesével tűzdeljük cserépbe és világos helyen tartsuk, tavaszi virágzáshoz nyár végén, ősszel is vethetjük, de arra figyeljünk, hogy csírázási hőmérséklete 18 fok

Felhasználás: gyakran színkeverékben árusítják, amelyekből pompás tavaszi vagy őszi tál, balkonláda készíthető, jól társítható tulipánnal, nárcisszal, jácinttal vagy fürtös gyöngyikével. 

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × kettő =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás