Árvácska, az őszi és tavaszi mosolygós szépség gondozása

A kerti árvácska (Viola X wittrockiana) kétség kívül az ősz, a tavasz, sőt az enyhébb téli napok legvidámabb virága. Ha süt a nap, az árvácska rögtön ragyog. Teszi ezt télen is, színes kis virágfejei úgy néznek ki, mintha állandóan mosolyogna. Az árvácskát a szépsége mellett az olcsósága is igen kedvelté teszi. Az ősszel beszerzett virágok egészen a következő év nyarának kezdetéig a kert vagy az erkély ékei lehetnek. 

árvácska

Kerti árvácska (Viola X wittrockiana) származása, jellemzése

Származása: Az árvácska (Viola X wittrockiana) az ibolyafélék (Violaceae) családjába tartozik. Európából származik, Magyarországon is őshonos.

A 19. században az addig ültetett háromszínű árvácskát (Viola tricolor) egy altáji és egy dél-európai fajjal keresztezték. A keresztezett fajnak több előnye is van, pl. a virágai jelentősen nagyobbak, hosszabb a virágzási ideje, fagytűrőbb a korábban elterjedt vadárvácskánál.

Jellemzése: Kétnyári növény, ami azt jelenti, hogy egyik évben vetjük, a másikban virágzik. Az első évben tehát nem hoz virágot, csak a következő évben, aztán el is pusztul.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem mérgező, virágfejeit akár nyersen, akár kandírozva fogyaszthatjuk, pl. palacsinta tésztába is süthetjük

Magasság: 15 – 25 cm

Cserépben nevelhető-e: igen, kerti vagy balkonnövény, fagytűrő. Cserépba vagy balkonládába egyaránt ültethetjük.

Virágzási idő: szeptembertől májusig.

Virágok: színgazdag, elsöprő színspektrumú, több színű is lehet, kicsi és nagyvirágú fajtája is létezik. A kisvirágú fajták sokkal dúsabban és hosszabban virágoznak.

Habitus: kompakt, bokros

Árvácska igényei és gondozása

Az árvácska kétéves növény. Júniusban vetik, és többszöri áttűzdelés után októberben kiültetik. A fagyokig nyílik és tavasszal ad igazi színes virágszőnyeget. A hűvös, csapadékos éghajlatú országokban pl. Dánia, Németország tavasztól őszig virít. Magyarországon az aszályos, száraz meleg nyár kezdetén elpusztul.

Tavasszal és ősszel egyaránt árulnak árvácskát. A tavasszal vásárolt tövek csupám pár hónapig, a nyár kezdetéig viírtanak. Érdemesebb inkább ősszel vásárolni árvácskát. Így több mint fél évig is örvendhetünk szépségének. A téli hónapokban a virágzása kicsit alábbhagy, de enyhébb, napsütéses napokon ekkor is virágzik, ami igazán nagy kincs a téli szürkeségben.

Hely: napos, félárnyékos helyet igényel. Tavasszal, 12-17 Celsius fokos hőmérsékletig érzik jól magukat, a nyári nagy melegben sajnos elpusztulnak.

Öntözés: közepes vízigényű. Az enyhébb téli napokon időnként öntözzük meg.

Ápolás: rendszeresen öntözzük, 2-3 hetente tápoldatozzuk. Az elnyílt virágzatot rendszeresen távolítsuk el.

Teleltetése

Az árvácska fagytűrő növény, így nem kell teleltetni. Teraszon, ablakban kis takarással áttelel, enyhe időben télen is virágzik.

Ahhoz, hogy a téli fagyokat ténylegesen átvészelje, késő ősszel (időjárástól függően október, november hónapban) ajánlatos lassan rothadó (pl. fenyő) lombokkal, valamint földdel takarni az árvácska töveket.

Árvácska szaporítása

Magvetéssel szaporítható.

Vetése: Az árvácska őszi virágzásához június-július hónapban vethetjük el a magokat cserépbe vagy szabad földbe. Az elvetett magok cserepeit félárnyékban neveljük. A magoncokat egyesével tűzdeljük cserépbe és világos helyen tartsuk. A magvetéstől számítva kb. négy hónap múlva lesznek virágzó növényeink.

Tavaszi virágzáshoz nyár végén, ősszel vetik az árvácska magot. Arra figyeljünk, hogy csírázási hőmérséklete 18 °C.

Ültetés: ősszel vagy tavasszal vásárolt palántákat 10-15 cm távolságra, tápdús talajba ültetjük. Őszi ültetéskor ne felejtsük el a földbe dugni a tavaszi hagymásokat, amelyhez szintén szeptember és az október a legideálisabb időpont .

Most vess árvácskát a tavaszi virágzáshoz

Kártevői, betegségei

Az árvácska mind a kártevőkkel, mind a betegségekkel szemben jól ellenáll.

Felhasználása

Az árvácskát elsősorban dísznövényként használjuk. Gyakran színkeverékben árusítják, amelyekből pompás tavaszi vagy őszi tál, balkonláda készíthető. Jól társítható tulipánnal, nárcisszal, jácinttal vagy fürtös gyöngyikével.

Színes virágfejeit egyre gyakrabban használják a gasztronómiában is. Nyersen vagy kandírozva egyaránt feldobja a tányért. Íze enyhén mentás; de elsősorban nem ezért, hanem díszessége, mutatós jellege miatt használják hidegtálak, illetve gyümölcsételek díszítésére.

Akár palacsinta tésztába is süthetjük vagy tésztát készíthetünk vele.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kilenc + három =