Most vess árvácskát a tavaszi virágzáshoz

Az árvácska magvetése június és augusztus között esedékes. A júniusi vetéssel már őszre virágzó kis növényeink lesznek. A későbbi vetéssel az őszi virágzás már kétséges, de augusztus közepéig még földbe rakhatjuk a magokat. A késői magvetéssel az őszi virágzás elmarad, de az első tavaszi napsugarak előcsalogatják majd az apró virágfejeket. Olvass tovább és elmondom, mire figyelj az árvácska magvetése során.

árvácska magvetése június és augusztus között esedékes

Árvácska magvetése júniustól augusztusig

Az árvácska kétnyári növény, az ősz, a tavasz, sőt az enyhébb téli napok legvidámabb virága. Nagyon hálás növény, ha süt a nap, az árvácska rögtön ragyog.

A júniusban elvetett magokból már őszre virágzó növény fejlődik. A később vetetteknél erre már kicsi az esély. Az augusztus közepéig földbe került magoknak van idejük kikelni a hidegebb napok előtt és télre megerősödniük. A későn csíráztatott magok csak a következő év tavaszán fognak virágba borulni. A tápdús földbe ültetett magok csírázási hőmérséklete 18 fok, ezért az augusztus utáni magvetés már kevés sikerrel kecsegtet.

Az árvácska magokat cserépbe vagy szabad földbe egyaránt vethetjük.

A cserepeket félárnyékba helyezzük és a földet állandóan tartsuk nedvesen. Érdemes a cserepeket sötét fóliával letakarni, mert a sötét és párás környezet segíti a csírázást.

Az első levelek megjelenése után már nincs szükség a takarásra.

Kb. 6-8 hét után ültethetők át a magoncok nagyobb cserépbe vagy közvetlenül a balkonládába. Egyesével tűzdeljük a magoncokat, balkonládánál vagy nagyobb cserépnél kb. 8-10 cm tőtávolságot hagyjunk a növények között.

Világos helyen tartsuk és rendszeresen öntözzük. Fokozatosan hozzászoktathatjuk a napsütéshez is. A vetéstől számítva legkorábban 12 hét alatt virágzik. Az augusztusban vetett magok már csak tavasszal fognak.

A kis növénykék fagytűrőek, azokat nem kell fagymentes helyre menekíteni. Érdemes az erkély vagy a kert egy védettebb zugában tartani. Fagymentes napokon öntözzük meg.

A tavaszi első napsugarak életre keltik majd a növényeket és gyönyörű virágaink lesznek, amik egészen a júniusi meleg napokig dúsan virágoznak majd. A nagy meleget azonban nem tűrik, így nyáron elpusztulnak.

Az árvácskából pompás tavaszi beültetés készíthető a balkonláda. Jól társítható tulipánnal, nárcisszal, jácinttal vagy fürtös gyöngyikével.

További olvasnivalók az árvácskáról

A kerti árvácska (Viola X wittrockiana) kétség kívül az ősz, a tavasz, sőt az enyhébb téli napok legvidámabb virága. Ha süt a nap, az árvácska rögtön ragyog. Teszi ezt télen is, színes kis virágfejei úgy néznek ki, mintha állandóan mosolyogna. Az árvácskát a szépsége mellett az olcsósága is igen kedvelté teszi. Az ősszel beszerzett árvácska virágok egészen a következő év nyarának kezdetéig a kert vagy az erkély ékei lehetnek.

Árvácska, az őszi és tavaszi mosolygós szépség gondozása

Ősszel a nyár színpompás növényeitől búcsút kell intenünk, de a virágos erkélyről a hideg napokon sem kell lemondanunk. Az őszi árvácska az egyik legjobb választás, amivel a telet is  megszínesítjük meg, sőt a tavasz első színfoltjait is bebiztosíthatjuk.

Őszi árvácska – üde színfolt télen is

A tavasz után hirtelen beköszöntő meleg hatására mind az ősszel, mind a tavasszal ültetett árvácskák kezdenek tönkremenni. Ezeket sajnos megmenteni nem tudjuk. Érdemes azonnal egynyári virágokra cserélni az árvácskákat, hogy egész őszig virító virágaink legyenek, amiket aztán ősszel ismét árvácskákra cserélhetünk. Így gyakorlatilag egész évben virágos lehet az erkély. Már is mutatom, melyek a leghálásabb egynyári növények az árvácskák helyére.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük