Most vess árvácskát a tavaszi virágzáshoz

Az árvácska magvetése június és augusztus között esedékes. A júniusi vetéssel már őszre virágzó kis növényeink lesznek. Ha eddig elszalasztottad, augusztus közepéig még földbe rakhatod a magokat. Bár ezek az idén már nem fognak virágozni, de tavasszal az első napsugarak előcsalogatják majd az apró virágfejeket. Olvass tovább és elmondom, mire figyelj az árvácska magvetése során.

árvácska magvetése június és augusztus között esedékes

Árvácska magvetése augusztusban

Az árvácska kétnyári növény, az ősz, a tavasz, sőt az enyhébb téli napok legvidámabb virága. Nagyon hálás növény, ha süt a nap, az árvácska rögtön ragyog.

A júniusban elvetett magokból már őszre virágzó növény fejlődik.

Ha eddig nem tetted meg, akkor érdemes mielőbb elvetned a magokat. Az augusztus közepéig földbe került magoknak van idejük kikelni a hidegebb napok előtt és télre megerősödniük. Az augusztus közepéig csíráztatott magok csak jövő év tavaszán fognak virágba borulni. A tápdús földbe ültetett magok csírázási hőmérséklete 18 fok, ezért az augusztus utáni magvetés már kevés sikerrel kecsegtet.

Az árvácska magokat cserépbe vagy szabad földbe egyaránt vethetjük.

A cserepeket félárnyékba helyezzük és a földet állandóan tartsuk nedvesen. Érdemes a cserepeket sötét fóliával letakarni, mert a sötét és párás környezet segíti a csírázást.

Az első levelek megjelenése után már nincs szükség a takarásra.

Kb. 6-8 hét után ültethetők át a magoncok nagyobb cserépbe vagy közvetlenül a balkonládába. Egyesével tűzdeljük a magoncokat, balkonládánál vagy nagyobb cserépnél kb. 8-10 cm tőtávolságot hagyjunk a növények között.

Világos helyen tartsuk és rendszeresen öntözzük. Fokozatosan hozzászoktathatjuk a napsütéshez is. A vetéstől számítva legkorábban 12 hét alatt virágzik. Az augusztusban vetett magok már csak tavasszal fognak.

A kis növénykék fagytűrőek, azokat nem kell fagymentes helyre menekíteni. Érdemes az erkély vagy a kert egy védettebb zugában tartani. Fagymentes napokon öntözzük meg.

A tavaszi első napsugarak életre keltik majd a növényeket és gyönyörű virágaink lesznek, amik egészen a júniusi meleg napokig dúsan virágoznak majd. A nagy meleget azonban nem tűrik, így nyáron elpusztulnak.

Az árvácskából pompás tavaszi beültetés készíthető a balkonláda. Jól társítható tulipánnal, nárcisszal, jácinttal vagy fürtös gyöngyikével.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük