Legkedveltebb mediterrán növények teraszra, erkélyre

A mediterrán növények nemcsak a kerteket díszíthetik, szépségüket a teraszon és erkélyen is megmutatják. A napimádó szépségekkel körbevéve magunkat egész évben úgy érezhetjük, mintha nyaralnánk. Színes és lágy alapszíneikkel (fehér, sárga, kék) a legszebb nyaralások emlékét idézik, a napsütést és a tenger illuzióját hozzák el. A legszebb és leghálásabb mediterrán növények sorát hoztam fotókkal és gondozási tanácsokkal.

mediterrán növények

Mediterrán növények a napos teraszok sztárjai

A mediterrán növények választéke igen széleshazánkban is. Legkedveltebbek a virágaikkal is díszítő, cserépben is nevelhető fajok. Viszont van pár egynyári növény, amelyek nagyon jó kiegészítői lehetnek a mediterrán növényeknek. Ezeket akár magról is vethetjük, de nem túl drágák, így az sem viseli meg nagyon a pénztárcánkat, ha évente megvásároljuk őket.

A büdöske vagy elegánsabb nevén  bársonyvirág (Tagetes tenuifolia), a begyvirág (Nemesia), az illatos ternye (mézvirág, Lobularia maritima) és a körömvirág (Calendula officinalis) a leginkább mediterrán kertbe való fajok.

A mediterrán kiskertek, teraszok elengedhetetlen résztvevői a fűszernövények. A mediterrán fűszerkertben minden illatozik, ami a könnyű nyári ételek megbolondításához nélkülözhetetlen. Bazsalikom, oregáno, kakukkfű, rozmaring, zsálya, menta félék és citromfű a legkedveltebbek. Utóbbiakkal a nyári hűsítő italok ízeit is felturbózhatjuk.

Na de nézzük, a teleltetést igénylő mediterrán növényeket!

Leander

Az örök kedvenc leander a napfényes helyeket kedveli, a terasz legmelegebb részén tartsuk. Bőséges öntözést igényel, cserébe a fehér színtől kezdve, a sárga és a rózsaszín minden árnyalatán át, a sötét pirosig gyönyörű virágokkal ajándékoz meg. Szimpla és dupla, valamint illatos változatai is léteznek.

leander

Levendula

A gyógy- és fűszernövényként is ismert levendulának csak a hagyományos, francia levendulaként emlegetett változata és az angol levendula telel át szabadföldben. Cserépben is próbálkozhatunk vele, bár a szabadföldi nevelés eredményesebb. A bóbítás levendula nem fagytűrő, így több éves megtartásához igen nagy szerencse és megfelelő hely kell.

Szerelemvirág

A kék vagy fehér ernyős virágzatú szerelemvirág könnyen ámulatba ejti a dísznövények kedvelőit. Ne ültessük át évente, mert átültetés után nem fog virágozni. A tápoldatozás és rendszeres öntözés azonban elmaradhatatlan.

kék szerelemvirág

Muskátli

A muskátli hagyományos fajtáján, a kerti vagy paraszt muskátlin kívül érdemes a lecsüngő hajtást nevelő futó, félfutó fajtákat beszerezni. A ritkább változatok közül az angol muskátli és az illatos muskátli ajánlottak. Gyakran öntözzük, tápoldatozzuk és folyamatosan vágjuk le az elnyílt virágokat.

muskátli gondozási hibák

Ólomvirág

Az ólomvirág (plumbágo) kecses formájú, szép füzérvirágzatú növény. Fehér vagy égszínkék virágainak júniustól októberig örülhetünk.

Hibiszkusz

A hibiszkusz vagy más néven kerti mályvacserje Ázsiából származik. Hatalmas tölcsér alakú virágai ugyan 2-3 nap alatt elnyílnak, de a helyesen gondozott növény hónapokig dúsan virágzik.

Hortenzia

A pompás gömbszerű virágairól híres hortenzia félárnyékos területeken érzi magát legjobban. Átültetésnél figyeljünk arra, hogy a savanyú talajt kedveli.

Murvafürt

A murvafürt (bougainvillea) felleveleinek káprázatos színei a tartós, erős napsütésre szinte életre kelnek. Ha a teleltetését meg tudjuk oldani, már nyert ügyünk van.

murvafürt (bougainvillea)

Olajfa

A mediterrán kertből nem hiányozhat egy olajfa. Arra azonban számítsunk, hogy nagyon lassan nő. A képen látható példány több mint 300 éves.

300 éves olajfa

Pálma

Aztán jól jön egy pálma is. Ez utóbbiból az élén zöld levelű cikász pálma a legnépszerűbb erkélyre. Datolyapálmát mi magunk is nevelhetünk akár az aszalt datolya magjának elültetésével is.

egészséges cikász

Citrusfélék

A citrusfélék csak tavasz végétől, az első hidegebb őszi napokig maradhatnak a szabadban. Garantált, hogy a frissen szedett citrom és narancs mindenkit a Földközi-tenger vidékére emlékeztet majd. A kalamondin szép formássá nevelhető és virágzáskor isteni illattal lengi be az erkélyt.

balkonnövények metszése tavasszal

Füge

Ha már a gyümölcsöknél tartunk érdemes megemlíteni a fügét.

Kivi

A kivi még árnyékolásra is használható. Fontos a fajtaválasztás. A terméshez önporzó fajtát vagy kétivarúból kettőt, fiú (porzós) és lány (termő) tövet is be kell szerezni. Az önporzónak kisebb és kevésbé finom a termése.

Mediterrán növények gondozása

Minél több változatos színvilágú növényt helyezünk el egymás mellé, annál hatásosabb lesz az összkép. Érdemes a mediterrán növények igényeinek megfelelő speciális ásványi műtrágyaoldatot használnunk, amely minden fő tápanyagot és nyomelemet tartalmaz, ez a gazdag virágzás és a zamatos gyümölcs garanciája.

Mediterrán növények teleltetése

Hazánk éghajlati adottságai miatt a téli hideg időszakban gondoskodjunk a mediterrán növények teleltetéséről. A legszerencsésebb, ha a növényeket téli kertben vagy pincében tudjuk tartani a hideg időszakban. A növények vízigénye ilyenkor a minimálisra csökken, elegendő őket 2-3 hetente megöntözni.

Mediterrán növények és egyéb napimádó szépségek – videó

https://youtu.be/60mseYHW6Bc

Nézd meg ezeket is!

You may also like...