Angol levendula (Lavandula x intermedia) gondozása

Angol levendula (Lavandula x intermedia), amit lavandinnak is hívnak, egy hibrid faj, a közönséges és a széleslevelű levendula keresztezéséből jött létre.

angol levendula (Lavandula x intermedia)

Származása: A levendula Délkelet–Ázsiából származik,Európába a rómaiak hozták be. Már az ókorban is szépségápolás fontos növénye volt innen ered latin neve: lavare = mosni.

A sok faj közül hazánkban a legkedveltebb a francia levendula (Lavandula angustifolia), amit népi elnevezéssel orvosi levendulának, keskenylevelű levendulának, valódi vagy közönséges levendulának is hívnak. Magyar nevét onnan kapta, hogy az első tövek Franciaországból származtak, 2018-ban az év gyógynövényének választották.

Angol levendula (Lavandula x intermedia), hibrid faj, a közönséges és a széleslevelű levendula (Lavandula latifolia) keresztezéséből jött létre.

Az angol levendula aromája markánsabb, illata erősebb és fanyarabb a franciáénál. Nagyobb mennyiségű olaj sajtolható ki belőle, viszont fanyarsága miatt kevéssé értékes.

Ismertetőjegyei: Virágzata tömött és hegyes, színe jellegzetes levendulakék, levelei ezüstösek. Erőteljesebb növekedésű, gyorsan bokrosodik.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: levelei és virágai sokoldalúan felhasználhatók

Magasság:  kifejlett növény magassága virággal együtt 60-80 cm, a bokrok átmérője 50-100 cm is lehet

Cserépben nevelhető-e: igen, de nagyon fontos, hogy csak nagy virágcserépbe, dézsába ültetve marad meg. Erkélyen nevelve rendszeres öntözést igényel. Télre sem szabad bevinni a virágot, a nagy edényben, esetleg takarással átvészeli a telet, bent viszont elpusztulna.

Virágzási idő: Az időjárástól és környezettől függően június közepétől egészen július végéig számíthatunk a virágzására. Ha elvirágzás után levágjuk a virágokat, ősszel másodvirágzásra számíthatunk. A virágok mennyisége ilyenkor elmarad a nyár elején szokásoshoz képest.

Angol levendula (Lavandula x intermedia) gondozása

Gondozása: nem túl igényes, legfontosabb számára a napfény. Kártevői nincsenek, permetezésére nincs szükség. A napos és meleg helyet kedveli, különösebb talajigénye nincsen, szereti a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény földet, szárazságtűrő. Külön öntözést nem igényel, elég neki a természetes csapadék. Télen vegetál, megáll a növekedésben, tavasszal pedig frissen hajtja zöld hajtásait. Fagyra érzékenyebb, talaj- és vízigényesebb, mint a francia fajta, télen érdemes takarni.

A bokrosodás elősegítésére virágzás után vágjuk vissza a bokrot a felére-kétharmadára.

Szaporítás: A francia levendulával ellentétben magot nem termel, így csak tőosztással szaporítható. Félfás dugványokkal sikerrel próbálkozhatunk.

Felhasználása: A levendula nem csak a kertünk éke lehet, virágait többféle módon hasznosíthatjuk. Ételekbe kerülhet , de gyógynövényként vagy gyógyászati célra is alkalmas.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük