Angol levendula (Lavandula x intermedia) gondozása

Az angol levendula, más néven provanszi levendula (Lavandula x intermedia) a két legismertebb levendulafaj, a keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia) és a széleslevelű levendula (Lavandula latifolia) hibridje. Ez a hibrid örökölte a szüleitől a legszebb tulajdonságokat, így nem csoda, hogy az egyik legnépszerűbb levendulafajta a világon.

angol levendula (Lavandula x intermedia)

Angol levendula származása és jellemzése

A levendula Délkelet–Ázsiából származik,Európába a rómaiak hozták be. Már az ókorban is szépségápolás fontos növénye volt innen ered latin neve: lavare = mosni.

A sok faj közül hazánkban a legkedveltebb a francia levendula (Lavandula angustifolia), amit népi elnevezéssel orvosi levendulának, keskenylevelű levendulának, valódi vagy közönséges levendulának is hívnak. Magyar nevét onnan kapta, hogy az első tövek Franciaországból származtak, 2018-ban az év gyógynövényének választották.

Angol levendula (Lavandula x intermedia), hibrid faj, a közönséges és a széleslevelű levendula (Lavandula latifolia) keresztezéséből jött létre.

Az angol levendula aromája markánsabb, illata erősebb és fanyarabb a franciáénál. Nagyobb mennyiségű olaj sajtolható ki belőle, viszont fanyarsága miatt kevéssé értékes.

Ismertetőjegyei: Virágzata tömött és hegyes, színe jellegzetes levendulakék, levelei ezüstösek. Erőteljesebb növekedésű, gyorsan bokrosodik.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: levelei és virágai sokoldalúan felhasználhatók

Magasság:  kifejlett növény magassága virággal együtt 60-80 cm, a bokrok átmérője 50-100 cm is lehet

Cserépben nevelhető-e: igen, de nagyon fontos, hogy csak nagy virágcserépbe, dézsába ültetve marad meg. Erkélyen nevelve rendszeres öntözést igényel. Télre sem szabad bevinni a virágot, a nagy edényben, esetleg takarással átvészeli a telet, bent viszont elpusztulna.

Virágzási idő: Az időjárástól és környezettől függően június közepétől egészen július végéig számíthatunk a virágzására. Ha elvirágzás után levágjuk a virágokat, ősszel másodvirágzásra számíthatunk. A virágok mennyisége ilyenkor elmarad a nyár elején szokásoshoz képest.

Angol levendula (Lavandula x intermedia) gondozása

Nem túl igényes, legfontosabb számára a napfény. A napos és meleg helyet kedveli, olyan helyre ültessük, ahol legalább hat órányi napfény éri naponta. Különösebb talajigénye nincsen, szereti a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény földet, szárazságtűrő.

Külön öntözést nem igényel, elég neki a természetes csapadék. Csak akkor öntözzük, ha a talaj felszíne kiszáradt. Kerüljük a túl nedves talajt, mert a levendula könnyen megrothadhat.

Télen vegetál, megáll a növekedésben, tavasszal pedig frissen hajtja zöld hajtásait. Fagyra érzékenyebb, talaj- és vízigényesebb, mint a francia fajta, télen érdemes takarni.

A bokrosodás elősegítésére virágzás után vágjuk vissza a bokrot a felére-kétharmadára.

Ha az angol levendulát konténerben szeretnénk tartani, válasszunk nagy méretű edényt, és ügyeljünk a rendszeres öntözésre.

Metszése

Évente legalább egyszer metszésre van szükség, hogy megőrizzük a növény formáját és serkentsük a virágzást. A tavaszi metszés ideális, miután a növények újra kezdenek növekedni.

Angol levendula szaporítása

A francia levendulával ellentétben magot nem termel, így csak tőosztással szaporítható. Félfás dugványokkal sikerrel próbálkozhatunk.

Kártevők, betegségek

Kártevői nincsenek, permetezésére nincs szükség.

Angol levendula felhasználása

levendula nem csak a kertünk éke lehet, virágait többféle módon hasznosíthatjuk. Ételekbe kerülhet , de gyógynövényként vagy gyógyászati célra is alkalmas.

  • Illatosítás: Szárítsuk a levendulavirágokat, és készítsünk belőlük illatos zsákokat, amelyeket ruhásszekrényben vagy fiókokban helyezhetünk el.
  • Teák és főzések: A levendulavirágokat fel lehet használni teákba vagy ételekbe, hogy finom, kissé citrusos ízt adjanak az ételeknek vagy italoknak.
  • Esszenciák és illóolajok: Az angol levendulából kivonható illóolajokat használhatjuk masszázsolajokhoz, fürdőkádba csepegtetve vagy aromaterápiás keverékekben.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük