Kivi gondozása olvasói tanácsokkal és fotókkal

A kivi vagy más néven kivigyümölcs az egyik legegészségesebb gyümölcs, igazi vitaminbomba. Ugyan nem őshonos nálunk, de jó hír, hogy nálunk is megterem, beérnek ízletes gyümölcsei. A kivi gondozása egyszerű, minden évszakban nyújt valami örömöt, érdemes vele bővíteni a kerti repertoárt. Olvasónk mesélt arról, neki milyen módszerek váltak be a kivi virágoztatása és a termések kinevelése terén.

virágzó kivi, kivi virágok

Kivi, kivigyümölcs jellemzői

Származása

A kivi (angolul: kiwi), vagy kivigyümölcs (angolul: kiwifruit) az Actinidia deliciosa faj nemesített egyedeinek, illetve más küllőfolyondár (Actinidia) nemzetségbe tartozó fajokkal képzett hibridjeinek tojás alakú, kívül barna, szőrös, belül zöld színű gyümölcse. – írja a wikipédia. 

Vitamintartalma, jótékony hatásai

Némi A-, nagy mennyiségben B-, C- és K-vitaminokat, valamint természetes antioxidánsokat, makró- és nyomelemeket tartalmaz. Napi három kivi fogyasztása 15 Hgmm-rel csökkenti a magas vérnyomást, ami igen jó eredménynek számít még gyógyszerek esetén is.

Kivi gondozása, virágoztatása

Mona Myrthyra a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkban osztotta meg többéves kivi gondozási tapasztalatait. Hasznos tanácsait most itt a blogban közkincsé teszem. Bízom benne, hogy egyre többen kedvet kapnak a Dél-Kínában őshonos gyümölcs termesztéséhez.

Kivi, a kertek legújabb kedvenc növénye

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani a kivit, nektek akik csak a boltok pultjáról ismeritek, de van kertetek. 🙂

Hamarosan virágozni fog nálam a kivi és eszembe jutott, hogy egész éven át mennyi örömet okoz ez a csodálatos igénytelen és bőtermő növény.

Tavasszal gyönyörű illatos virágai mindig elbűvölnek. Nyáron hosszan elfutó szárán lévő nagy levelei alatt árnyékban lehet pihenni. Késő ősszel rekord mennyiségű terméssel ajándékoz meg minket, amit télen hónapokon keresztül lehet fogyasztani.

A kivi nem déligyümölcs, mint például a szintén népszerű füge. A növény jól viseli a fagyokat, ezért szeretnélek benneteket biztatni, hogy ültessetek bátran a kertetekbe. Nálam kb. 5 méter hosszan futott el, és ősszel a termés 30 kg volt tavaly előtt. Tavaly sajnos virágzáskor jöttek a fagyok, ezért nem termett.

A növénnyel szinte semmit sem kell foglalkozni, mindössze a metszésére kell egy kicsit ügyelni és a termést még a fagyok előtt kell leszedni.

A kivi utánérő, ezért, ha meleg helyre tesszük, akkor hamarosan beérik, ha hűvösebb helyre, akkor lassabban, így akár még karácsonykor és januárban is fogyasztható.

kivigyümölcs, kivi termése

Legfontosabb tanácsok a kivi gondozásához:

  • fontos a fajta választás, a terméshez önporzó fajtát vagy kétivarúból kettőt, fiú (porzós) és lány (termő) tövet is kell venni, az önporzónak kisebb és kevésbé finom a termese, nekem 2 növényem van, egy porzó és egy termő és a kerttel együtt vettük, tehát idősebb növények már,
  • évente 1-2 métert is növekszik, elég nehéz kordában tartani, de nem lehetetlen, mi kötözéssel próbáljuk,
  • a metszéssel vigyázni kell, mert az idei 1 méteres új hajtásokon fog jövőre teremni, ha levágja az ember, akkor nem lesz termés, ezért faként szerint elég nagy kihívás lenne kialakítani
  • magról, dugványról és csemete vásárlásával szaporítható, boltban vásárolt növény magjáról is kihajt, de azt be kell oltani, dugvány nálam kihajtott mikor jelölőbotnak használtam,
  • télen érdemes takarással védeni a mínusz 10 foknál hidegebb napokon.”

Remélem páratoknak meghoztam a kedvét, és belekezd a kivi termesztésébe. 🙂

Nagyon köszönöm Monának a hasznos tanácsokat!

Fontos! Az önporzós kivigyümölcs növény nagyon ritka, és általában kisebb mennyiségű gyümölcsöt hoz. A bőséges mennyiségű terméshez mindig szükség van porzó és termő egyedekre. Tehát mindig legalább két növényre van szükség a virágzáshoz. A töveket érdemes megbízható kertészeti árudában beszerezni, ahol segítenek abban, hogy porzó és termő növényeket vigyünk haza. Két azonos típusú növényből sosem lesz termésünk.

Tipp: a beérett gyümölcsök önmagukban is finomak, de készülhet belőlük ivólé (smoothie), gyümölcstorta és a gyümölcssalátának is nagyon jó alkotó eleme.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük