Kivi gondozása olvasói tanácsokkal és fotókkal

Ahogy beletanulunk a növények gondozása, úgy válunk egyre bátrabbakká a növény választásnál és a kísérletező kedvünk is megjön. Egyre szívesebben vállaljuk be messzi tájak növényeit is. Füge mellett egyre többen nevelnek már kivit is kertben vagy az erkélyen. A kivi gondozása egyszerű, minden évszakban nyújt valami örömöt, termései beérnek, így érdemes vele bővíteni a kerti repertoárt.

kivi gondozása, kivi virágok

Kivi gondozása

Mona Myrthyra a Facebookon osztotta meg többéves kivi gondozási tapasztalatait, amit most itt a blogban közkincsé teszek, remélve, hogy egyre többen kedvet kapnak a Dél-Kínában őshonos gyümölcs termesztéséhez.

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani a kivit, nektek akik csak a boltok pultjáról ismeritek, de van kertetek. 🙂

Hamarosan virágozni fog nálam a kivi és eszembe jutott, hogy egész éven át mennyi örömet okoz ez a csodálatos igénytelen és bőtermő növény.

Tavasszal gyönyörű illatos virágai mindig elbűvölnek. Nyáron hosszan elfutó szárán lévő nagy levelei alatt árnyékban lehet pihenni. Késő ősszel rekord mennyiségű terméssel ajándékoz meg minket, amit télen hónapokon keresztül lehet fogyasztani.

A kivi nem déligyümölcs és mivel a növény jól viseli a fagyokat, ezért szeretnélek benneteket biztatni, hogy ültessetek bátran a kertetekbe. Nálam kb. 5 méter hosszan futott el, és ősszel a termés 30 kg volt tavaly előtt. Tavaly sajnos virágzáskor jöttek a fagyok, ezért nem termett.

A növénnyel szinte semmit sem kell foglalkozni, mindössze a metszésére kell egy kicsit ügyelni és a termést még a fagyok előtt kell leszedni.

A kivi utánérő, ezért, ha meleg helyre tesszük, akkor hamarosan beérik, ha hűvösebb helyre, akkor lassabban, így akár még karácsonykor és januárban is fogyasztható.

Néhány tanács a kivi gondozásához:

 • fontos a fajta választás, a terméshez önporzó fajtát vagy kétivarúból kettőt, fiú (porzós) és lány (termő) tövet is kell venni, az önporzónak kisebb és kevésbé finom a termese, nekem 2 növényem van, egy porzó és egy termő és a kerttel együtt vettük, tehát idősebb növények már,
 • évente 1-2 métert is növekszik, elég nehéz kordában tartani, de nem lehetetlen, mi kötözéssel próbáljuk,
 • a metszéssel vigyázni kell, mert az idei 1 méteres új hajtásokon fog jövőre teremni, ha levágja az ember, akkor nem lesz termés, ezért faként szerint elég nagy kihívás lenne kialakítani
 • magról, dugványról és csemete vásárlásával szaporítható, boltban vásárolt növény magjáról is kihajt, de azt be kell oltani, dugvány nálam kihajtott mikor jelölőbotnak használtam,
 • télen érdemes takarással védeni a mínusz 10 foknál hidegebb napokon.”

Remélem páratoknak meghoztam a kedvét, és belekezd a kivi termesztésébe. 🙂

Nagyon köszönöm Monának a hasznos tanácsokat!

Köszönöm a megosztásokat!
 • 80
 • 9
 •  
 •  
 • 80
 •  
 • 9
 •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük