Botkaktusz (Euphorbia tirucalli) gondozása

A botkaktusz (Euphorbia tirucalli) a nevével ellentétben nem egy kaktuszféle. A kutyatejek családjába tartozik és mint ilyen, a mikulásvirág rokona. Különlegességét henger alakú, vékony szárai és a megfelelő gondozás mellett megjelenő apró virágai jelentik.

botkaktusz (Euphorbia tirucalli)

Botkaktusz (Euphorbia tirucalli) gondozása

A botkaktusz Afrikában őshonos kutyatejféle. A gazdagon elágazó, gyönyörű, apró leveles hajtásokból álló növény jól viseli a túlfűtött, száraz levegőjű lakásokat is. Gyorsan növekszik, hamar elérheti a 30 – 40 cm magasságot is.

Botkaktusz igényei

Hely: Világos, napos helyet igényel, kevés fényre a levelek lehullásával reagál.

Hőigény: Márciustól szeptemberig, a növekedés időszakában min.20°-25°C fokra van szüksége. A fagyok elmúltával kikerülhet a szabadba és egészen addig kint maradhat, amíg a hőmérséklet nem esik 10°C alá. . Szélvédett helyre teygük és arra vigyázzunk, hogy ekkor se érje tűző nap. Télen a 12°- 15°C ideális számára.

Vízigény: nem túl vízigényes. Szárában képes raktározni a vizet, ezért a szárazságot jobban viseli, mint a túlöntözést. Két öntözés között hagyjuk kiszáradni a földjét. Télen még kevesebb öntözést igényel, havi egy öntözéssel megelégszik.

Tápoldat: Nyáron hetente érdemes kaktusztápot adni neki.

Kártevők: A pajzstetvek, a takácsatkák és a levéltetvek megtámadhatják.

Átültetése: 1-2 évente érdemes átültetni jó vízelvezető, laza földbe.

Visszavágás: A bokrosodás érdekében tavasszal alaposan vágjuk vissza. A növény visszavágásakor mindig viseljünk kesztyűt, mert tejnedve mérgező.

Szaporítás: A botkaktusz szárdugványokkal könnyen szaporítható. A levágott szár végét egy hétig hagyjuk száradni. Ez alatt a növényi seb teljesen beforr és beültethetjük laza földbe.

Ezután a szárat nedves homokba vagy kaktusz talajba kell helyezni.

Mérgező! Óvatossan bánjunk vele, mert a tejnedve mérgező, bőrrel érintkezve szem- és bőrirritációt okozhat.

Olvasói tanácsok a botkaktusz gondozásához

Marianne Gaál: „Van vékonyabb és vastagabb változat. A vékonynak vajszinű a virága. Nekem nyáron virágzott, a vastagabb még nem virágzott, pedig nem mai gyerek.Télen a fűtetlen előszobában vannak, néha kicsi vizet adok nekik. Tavasszal mennek ki nyaralni a teraszra.

Miklósné Fazekas: Nekem is van. Déli fekvésű ablakban tartom. Tavaly nyáron sok szép sárga virágot hozott. Hetente 2x kevés vizet kap, előtte radiátor ahonnan kap egy kis párát is. Nagy ritkán adok neki tápot. Hálás kaktusz.

Eva Starmuller: Nekem 3 különféle van, de még láttam változatokat. Az enyém északi ablakban van, minden januártól elkezd virágozni, nagyon szereti a nedvességet és a laza, korhadó fát tartalmazó földet, mert élőhelyén faodvakban él. Igaz lassan nő, de nagyon hálás 🙂

Nagyon köszönöm a gondozási tanácsokat és a fotókat az olvasóknak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük