Olajfa (Olea europaea) gondozása, teleltetése

Az európai olajfa (Olea europaea) vagy olíva szívósságáról ismert, több ezer éves példányok is élnek belőle. Gyümölcsének, olajának és levelének jótékony hatását az emberíség már évezredek óta ismeri, a Bibliában az egyik leggyakrabban emlegetett növény. Az olajfa gondozása hazánkban leginkább azért nehéz, mert származásából adódóan nem fagytűrő növény, így teleltetni kell. Ezen túl könnyen fenntartható mediterrán vendég lehet a kertben és az erkélyen is.

olajfa gondozása

Olajfa származása

Az olajfa európai olajfa vagy olíva (Olea europaea) Földközi-tenger környékéről származik, az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozik, az olajfa nemzetség (Olea) egyik faja.  Köztudottan hosszú életű, léteznek több ezer éves példányok is.

Már az ókor folyamán elterjedt Délkelet-Európában, Ázsia nyugati részein és Észak-Afrikában. Neve már a görögök mükénéi korából ismert, a lineáris B e-ra-wa alakjából levezethető a görög nyelv ἐλαία (elaia) szava, amelyből a latin oliva és rengeteg más nyelv olaj jelentésű szava származik.

Olaját az ókorban világításra is használták, és az ókori egyiptomi balzsamozási szertartásokank ugyancsak fontos növénye volt.

Olajfa ismertetőjegyei

Örökzöld fa vagy cserje. Viszonylag lassan nő, származási helyein magassága ritkán haladja meg a 15 métert, többnyire 8-15 méter. Cserépben, dézsában tartva a kifejlett növény magassága 1,5 – 2,5 méter is lehet.

Törzse egyenetlen, bütykös és jellemzően csavarodott törzse gyakran széthasadozó, odvas.

Levelei ezüstös zöldek, nyúlánkan hosszúkásak: 1–3 cm szélesek és 4–10 cm hosszúak.

Kezdetben gyakran terpedt növekedésű, idővel és gyakori nyírás hatására bokrosodik, keskeny, lándzsás, kékeszöld fonáki oldalukon ezüstüsen molyhos levelekkel

Virágok: sárgásfehér színűek, fürtvirágzatot alkotnak, jelentéktelenek, kissé illatosak

Virágzási idő: júniustól október

Termése: Olajbogyónak, olívabogyónak vagy egyszerűen csak olívának nevezett csonthéjas termése 1–2,5 cm hosszú, vékony húsú. Színe a halványzöldtől a feketéig terjedhet: minél érettebb, annál sötétebb. Önmagában is különleges csemege. 

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem mérgező a növény, bogyója fogyasztható, bár nálunk nem érik be.

Az olajfa köztudottan hosszú életű. Jeruzsálemben az Olajfák hegyén, a Getsemáni-kertben 2000 éves példányok is élnek.

A Getsemáné-kert (Getszemáni-kert, Gecsemáné-kert írásmóddal is találkozhatunk) a világ leghíresebb kertje, amit a Bibliából is ismerhetünk. A Jeruzsálemre lélegzetelállító látványt nyújtó Olajfák hegyének lábánál fekvő kertben fogták el Jézust. A legenda szerint a több mint 2000 éves olajfákból álló ligetben csattant el Júdás csókja és az itteni egyik fára akasztotta fel magát Júdás az árulása után.

Getsemáné-kert Jeruzsálemben

Szimbólumrendszere

A görög-római kultúrkörben az olajfa a béke, a biztonság, a szűzies tisztaság szimbólumának számított. Olümpiában a győzteseket olajág koszsorúval köszöntötték.

Az ókorban Pallasz Athénének, a bölcsesség és az igazság istennőjének szent fája volt, sőt a monda szerint Aténétől kapta bogyótermő képességét.

A Bibliában az egyik legtöbbet emlegetett növény, és a jeruzsálemi Olajfák hegye az Újszövetség egyik fontos helyszíne. A Noé által szabadon bocsátott galamb egy olajággal a csőrében tér vissza, jelezve, hogy Isten megbocsátotta az emberiség bűneit és áldását adja a világ újjáépítéséhez. 

Olajfa igényei, gondozása

Az olajfa nagy előnye, hogy az öntözésen és teleltetésen túl szinte semmilyen gondozást nem igényel. Teljes napsütést kíván. Rendszeresen öntözzük, augusztusig két hetente tápoldatozzuk.

Olajfa nevelése cserépben

Magyarországon szabadföldben nem él meg, így cserépben vagy dézsában tarthatjuk. Nyárra sem érdemes kiültetni a kertbe, mert a bolygatást nem szereti.

Cserépben tartva a beporzása elég esetleges, azt a szél végzi. Ha biztosra akarunk menni, akkor ecsettel mi magunk elvégezhetjük a műveletet. Ha sikerül is a beporzás, hatalmas olívatermésre akkor se számítsunk, mert nincs idejük beérni a bogyóknak.

Olajfa teleltetése

Az enyhe fagyokat az idősebb növények elviselik, de mínusz 5 °C alatti hőmérséklet már árthat neki. Ősszel minél később vigyük fagymentes helyre. Világos vagy sötét helyen 2-10 °C-on teleltessük. Télen tarstuk szárazon, áprilisban már kitehetjük a szabadba.

Metszése

Évente vagy kétévente ősszel érdemes megmetszeni.

Olajfa szaporítása

Nyáron dugványról, tavasszal magról szaporíthatjuk. Számítsunk arra, hogy az olajfa szaporítása nem egyszerű. Dugvényozásnál a gyökeresedési arány elég alacsony. A teljesen zöld, a félfás és fás részek hormonporral kezelve nagyobb eséllyel fogannak meg.

300 éves olajfa

Olíva felhasználása

Az olajfa egyéb mediterrán növényekkel együtt nagyon jó hangulatot ad, citrusfélékkel és egyéb mediterrán dézsás növényekkel dekoratív csoportot képez.

Az olajfa gyümölcsének, olajának és levelének jótékonyhatását az emberiség már évezredek óta ismeri. Már a Biblia is olyan növényként említi au olajfáákat, amelyek „gyümölcse eledelül szolgál, levelük pedig orvosságul”.

A termése mezokarpiumából préseléssel kinyert zsírosolaj a népszerű olívaolaj (Oleum olivarum). A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben szerepel levéldrogja (Olivae folium), mely oleuropaein hatóanyagot tartalmaz.

Termése és olaja a Földközi-tenger medencéjében élő népek inséges időkre is hosszan tárolható, pótolhatatlan tápláléka volt. Zölden szedett termése, az olajbogyó kedvelt zöldség. Fogyasztják főzve és sóban tartósítva egyaránt.

Legfőbb értéke azonban az érett terméséből préselt olívaolaj, amely fontos alapanyaga a mediterrán konyhának. A gasztrinómiában finomítva, de leginkább hidegen sajtolt változatát használják. 

A szépségiparban is fontos szerepet tölt be. 

Olajfa részeinek gyógyhatásai

Az olajfa gyógyító erejének kulcsa az oleuropaein hatóanyag, amely az egész olajfában megtalálható, legnagyobb koncentrációban mégis a fa levele tartalmazza. Az oleuropaein erős antioxidááns, amely a növény ellenállóságát biztosítja, így képes rendkívöl hosszú életkort megérni. 

Az olajfa hatóanyagai a szervezetünk számára is igen értékes gyógyító erővel bírnak. Az olajfalevél-kivonat egy különleges hatású, természetes, növényi alapú étrendkiegészítő: igen hatékony különböző vírusos betegségek megelőzésére és kezelésére (pl. herpesz, influenza, megfázás), allergiás tünetek enyhítésére, megszüntetésére, illetve hatékony gyógyír lehet magas vérnyomás esetén.

Erőteljesen segíti a szív vérellátását, tágítja a koszorúereket, kiküszöböli a szívritmus zavarokat. Kimondottan jó eredményeket értek el alkalmazásával a krónikus légúti megbetegedések gyógyításában. a készítmény antioxidánsként kiválóan véd a káros szabad gyökökkel szemben. A legfrissebb kutatások szerint az olajfalevél kivonata gátolja a tumoros sejtek növekedését. Emellett az olajfalevél-kivonatot fogyasztók közül sokan általános közérzetjavulásról, megnövekedett energiatartalékokról is beszámoltak.

300 éves olajfa Budapesten

Egy 300 éves olajfa fiatalnak mondható, hisz az olajfák akár 3.000 évig elélhetnek. Korával és szépségével azonban így is tiszteletet követel. Az óbudai társasház kertjében élő gyönyörű, 300 éves példány meg is kap minden gondoskodást, hogy sokáig gyönyörködtesse a lakókat. 

300 éves olajfa Budapesten

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük