300 éves olajfa Budapesten

Egy 300 éves olajfa fiatalnak mondható, hisz az olajfák akár 3.000 évig elélhetnek. Korával és szépségével azonban így is tiszteletet követel. Az óbudai társasház kertjében élő gyönyörű, 300 éves példány meg is kap minden gondoskodást, hogy sokáig gyönyörködtesse a lakókat. 

300 éves olajfa

300 éves olajfa Budapesten

A Bibliából is ismert olajfa, a romantikus mediterrán tájak szürkés levelű, strapabíró szépsége, egyre kedveltebb a magyar kertekben és balkonokon is. 

Az olajfa, európai olajfa vagy olíva (Olea europaea) az olajfafélék családjába (Oleaceae) tartozik. A Földközi-tenger keleti medencéjének partvidékein őshonos, de már az ókorban elterjedt Délkelet-Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában.

Az örökzöld növény átlagosan 8-15 méter magasra nő. Egyenetlen, zömök és bütykös törzse, ezüstös zöld levelei nagyon jól mutatnak cserépbe ültetve is.

A mitológia szerint az olajfát Pallas Athéné (Zeus főisten leánya) ajándékozta az embereknek. Az olajágat a Bibliából is ismerjük, a Noé által szabadon bocsátott galamb egy olajággal a csőrében tér vissza, jelezve, hogy Isten megbocsátotta az emberiség bűneit és áldását adja a világ újjáépítéséhez.

Az olajfa imádja a napot, kevés vízzel is beéri, de a téli mínuszokat nem éli túl, ezért teleltetni kell. 

Kicsi, fehér virágai jellegtelenek, bódító illatukkal azonban magukra hívják a figyelmet. Termése a 1–2,5 cm hosszú, vékony húsú, olajbogyónak, olívabogyónak vagy egyszerűen csak olívának nevezett csonthéjas termés.

Cserépben tartva a beporzása elég esetleges, azt a szél végzi. Ha biztosra akarunk menni, akkor ecsettel mi magunk elvégezhetjük a műveletet. Ha sikerül is a beporzás, hatalmas olívatermés ne számítsunk, mert nincs idejük beérni a bogyóknak.

Az olajfa nagy előnye, hogy az öntözésen és teleltetésen túl szinte semmilyen gondozást nem igényel. Szaporítása nem egyszerű, a gyökeresedési arány elég alacsony. A teljesen zöld, a félfás és fás részek hormonporral kezelve nagyobb eséllyel fogannak meg.

Az olajfa köztudottan hosszú életű. Jeruzsálemben az Olajfák hegyén, a Getsemáni-kertben 2000 éves példányok is élnek.

Nézzük, azt a bizonyos budapesti 300 éves olajfát!

Olvasónk, Budainé Széles Zsuzsanna küldte a fotókat, néhány szó kíséretében.

„Lányom-fiam társasházi kertjében ez a több, mint 300 éves olajfa fogadja az embert a portán átjutva. Mindez itt Budapesten, Óbudán. Télre egy üvegházat építenek köré, melyet hősugárzóval fűtenek. Tavasszal meg lebontják. Kb 3,5-4 m magas, az átmérője meg 2-2,5 m. Mögötte látszik az épület, annak a magasságából indultam ki (2,80 körüli). Van neki „törzskönyve”, innen tudjuk a korát.”

Nagyon köszönöm Zsuzsannának a különleges gyönyörűség bemutatását!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük