Alacsony szerelemvirág (Agapanthus praecox) gondozása

Az alacsony szerelemvirág (Agapanthus praecox) egyre népszerűbb hazánkban is, annak ellenére, hogy nem télálló, ezért teleltetni kell. Népszerűségét nem csak a pozitív érzelmeket keltő nevének köszönheti. Ernyővirágzata különösen a növényvilágban ritka kék színben kedvelt. A teleltetést leszámítva a kék szerelemvirág gondozása és szaporítása egyszerű, minimális gondoskodással sokáig a kert éke lehet.

kék szerelemvirág gondozása

Alacsony szerelemvirág származása, jellemzése

Származása: az alacsony szerelemvirág (Agapanthus praecox) dél-amerikai származású, a hagymafélék családjába (Alliaceae) tartozik. Nem tévesztendő össze az égőszerelem virággal (Lychnis chalcedonica), ami a szegfűfélék családjába tartozik és rózsaszín, valamint piros színekben is elérhető.

Ismertetőjegyei: évelő, részben örökzöld, nem fagytűrő, így í magyar időjárási viszonyokon teleltetni kell.

Virágok: kék, ibolya vagy fehér színű, tölcsér alakú virágai ernyővirágzatban nyílnak. A virágok hosszú száron magasodnak.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 0,8 – 1,2 méter

Habitus: ék alakú levelei terebélyes bokorrá nőnek, a levelek közül magasra kiemelkedik a virágszár és tetején a mutatós virág.

Cserépben nevelhető-e: igen, sőt kifejezetten ajánlott cserépben tartani, mert nem télálló növény. Cserépben tartva egyszerűbben megoldaható a teleltetése. Földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, télre fagymentes helyre kell rakni.

Virágzási idő: július – augusztus

Alacsony szerelemvirág gondozása

Gondozása:  A szerelemvirág napimádó növény, ezért napos helyre tegyük. A melegebb napokon gyakrabban öntözzük, de a pangó vizet nem viseli el, augusztusig 1-2 hetente adjunk tápanyag-utánpótlást. A virágzást kálium túlsúlyos tápanyaggal segítehetjük.

Átültetése: Szeret nyomorogni a cserépben. Csak akkor virágzik, ha jól belakta a cserepet. Csak ritkán ültessük át és mindig csak egy kicsit nagyobb cserépbe tegyük, egyébként csökken a virágdísz vagy el is marad a virágzás.

A virágzás elmaradásának további oka lehet a túl meleg teleltető hely vagy a nitrogéntúlsúlyos tápanyag.

Teleltetése: világos helyen, 4-8 celsius fokon, az örökzöld fajtákat kissé öntözzük, a lomhullató fajtákat tartsuk szárazon.

Szerelemvirág szaporítása

Tőosztással átültetéskor tavasszal vagy virágzás után érdemes szaporítani. A tő szétszedésével újabb növényeink lesznek. A szétszedett növényeket ne tegyük túl nagy cserépbe, vegyük figyelembe, hogy szereti benőni a cserepet és virágot is ekkor hoz.

Felhasználása: csak dísznövényként használható, egyéb mediterrán növényekkel együtt nagyon jó hangulatot ad, különösen jól mutat sárga virágú dézsás növények vagy egynyáriak mellett.

Kártevői, betegségei: nem ismertek, jól ellenálló növény. A levelek sárgulása mögött többnyire tápanyaghiány áll.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük