Alacsony szerelemvirág (Agapanthus praecox) gondozása

Az alacsony szerelemvirág (Agapanthus praecox) egyre népszerűbb hazánkban is, annak ellenére, hogy nem télálló, ezért teleltetni kell. Népszerűségét nem csak a pozitív érzelmeket keltő nevének köszönheti. Ernyővirágzata különösen a növényvilágban ritka kék színben kedvelt. A teleltetést leszámítva a kék szerelemvirág gondozása és szaporítása egyszerű, minimális gondoskodással sokáig a kert éke lehet.

kék szerelemvirág gondozása

Alacsony szerelemvirág származása

Az alacsony szerelemvirág (Agapanthus praecox) dél-amerikai származású, a hagymafélék családjába (Alliaceae) tartozik. Nem tévesztendő össze az égőszerelem virággal (Lychnis chalcedonica), ami a szegfűfélék családjába tartozik és rózsaszín, valamint piros színekben is elérhető.

Szerelemvirág jellemzése

Ismertetőjegyei: évelő, részben örökzöld, nem fagytűrő, így í magyar időjárási viszonyokon teleltetni kell.

Virágok: kék, ibolya vagy fehér színű, tölcsér alakú virágai ernyővirágzatban nyílnak. A virágok hosszú száron magasodnak.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 0,8 – 1,2 méter

Habitus: ék alakú levelei terebélyes bokorrá nőnek, a levelek közül magasra kiemelkedik a virágszár és tetején a mutatós virág.

Cserépben nevelhető-e: igen, sőt kifejezetten ajánlott cserépben tartani, mert nem télálló növény. Cserépben tartva egyszerűbben megoldaható a teleltetése. Földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, télre fagymentes helyre kell rakni.

Virágzási idő: július – augusztus

Alacsony szerelemvirág gondozása

A szerelemvirág napimádó növény, ezért napos helyre tegyük. A melegebb napokon gyakrabban öntözzük, de a pangó vizet nem viseli el, augusztusig 1-2 hetente adjunk tápanyag-utánpótlást. A virágzást kálium túlsúlyos tápanyaggal segítehetjük.

Átültetése

A szerelemvirág szeret nyomorogni a cserépben. Csak akkor virágzik, ha jól belakta a cserepet. Csak ritkán ültessük át és mindig csak egy kicsit nagyobb cserépbe tegyük, egyébként csökken a virágdísz vagy el is marad a virágzás.

A virágzás elmaradásának további oka lehet a túl meleg teleltető hely vagy a nitrogéntúlsúlyos tápanyag.

Szerelemvirág teleltetése

Világos helyen, 4-8 °C-on teleltessük. Az örökzöld fajtákat kissé öntözzük, a lomhullató fajtákat tartsuk szárazon.

Szerelemvirág szaporítása

Tőosztással átültetéskor tavasszal vagy virágzás után érdemes szaporítani. A tő szétszedésével újabb növényeink lesznek. A szétszedett növényeket ne tegyük túl nagy cserépbe, vegyük figyelembe, hogy szereti benőni a cserepet és virágot is ekkor hoz.

Felhasználása

Csak dísznövényként használható, egyéb mediterrán növényekkel együtt nagyon jó hangulatot ad, különösen jól mutat sárga virágú dézsás növények vagy egynyáriak mellett.

Kártevői, betegségei

Kártevői, betegségei nem ismertek, jól ellenálló növény. A levelek sárgulása mögött többnyire tápanyaghiány áll.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük