Mibe ültessek a balkonon?

Amikor a nyári virágos oázisunkról álmodozunk az első kérdések egyike, ami felmerül bennünk, mibe ültessek a balkonon. Az ültetőedény a benne lévő földdel a növény természetes élőhelyét helyettesíti, az edénynek nagy szerepe van a növények fejlődésében, ezért nem mindegy milyet választunk. Bejegyzésemben segítek eligazodni a virágcserepek és a balkonládák világában és megtalálni az ideális növénytartót az erkélyre.

mibe ültessek a balkonon

Mibe ültessek a balkonon?

Gyakorlatilag bármibe ültethetünk növényeket, ha biztosított a felesleges víz elvezetése és a gyökerek növekedéséhez megfelelő hely áll rendelkezésre. A pangó vizet igen kevés növény viseli el, azért az ideális ültetőedény alján lyukak találhatók, ahol távozhat a víz, amit a növény nem tud felszívni.

Leggyakrabban virágcserpeket, balkonládákat és dézsákat használunk beültetésre, Pár alapvető szabályt betartva azonban csupán a képzeletünkön és kreativitásunkon múlik csak, hogy mibe kerülnek a balkonnövények. A szokásos virágtartók, ültetőedények helyett bármit használható, ami tetszik és bele illik a környezetbe.

francia erkély

Ültetőedény választás szempontjai

Az edény választásnál is érdemes előre gondolkodni, a téltűrő növényekhez fagyálló cserepet választani. Az edény formájának választásánál célszerű figyelembe venni a növények formáját, habitusát. Jó megoldás lehet az is, ha az ültetőedény aljára vízelvezető drénréteg, pl. agyaggranulátum kerül.

Az erkélyre külön virágcserepekbe vagy balkonládákba is ültethetünk. Mindkettőből találunk olyan változatot is, ami egyszerűen a balkonkorlátra szerelhető.

Balkonláda változat

A víztarolós és önöntöző virágládák nemcsak a vízelvezetést oldják meg, hanem mivel tárolni és adagolni is képesek a vizet, így megúszhatjuk a naponkénti locsolást, elegendő néhány naponta pótolni a vizet.

Önöntöző virágláda

Létezik belőle felfüggeszthető változat is.

A műanyag edények, ládák könnyűek, olcsók, egyszerűen tisztán tarthatók és egyre több színben elérhetők. Hátrányuk, hogy a nyári forróságban hamar felmelegednek, nem szívják magukba a nedvességet, ezért a benne lévő növények hamarabb kiszáradnak.

Agyagcserepek sokféle formában, minőségben elérhetők. A natúr és antik hatásútól, a terrakottán át a színes, mázas cserepekig igen széles a választék. A mázatlan cserepek szellőzést is biztosítanak, viszont a mész kicsapódhat az oldalukon, azért a színük megváltozhat. Az agyagcserepek nem télállóak, ezért a fagyok előtt jól ki kell szárítani és télen takarni kell őket, hogy ne fagyjanak szét.

A terebélyes növekedésű virágok kiszélesedő formájú cserepekben mutatnak jól, a formás fácskák jól illenek a négyszögletes edényekbe.

Nem kell lemondani a díszes edényekről, ha azokat kaspóként használjuk és nem közvetlenül abba ültetjük a növényeket.

A gyógy- és fűszernövények ültetéséhez érdemes több emeletes tartót beszerezni, így a növények és azok illata egy helyre koncetrálódik. Akár egy fűszertornyot is építhetünk.

fűszertorony készítése

A fémedények az anyaguk alapján inkább hidegebbek, de ma már annyiféle élénk színben kaphatók, amikre nézve inkább a vidámság jut eszünkbe, mint a hidegérzet.

A fadézsánál fontos, hogy legyen lába, hogy ne korhadjon el az alja.

A kókuszrostokkal kibélelt tartók a legideálisabbak a csüngő, felfüggesztésre váró növények részére.

A kúszó növények többségéhez futtató rács beszerzése is szükséges. A rácsot biztonsági okokból a falhoz kell rögzíteni. Az ideális rögzítési távolság 5-10 cm-re, ami a növénynek is elég életteret biztosít ugyanakkor a falat is óvja.

Ha sok növény szeretnénk elhelyezni, jól jöhet még egy virágállvány is.

Színek

Ha kiválasztottuk, hogy milyen minőségű, formájú és méretű ültetőedényt szeretnénk, akkor érdemes a színen is elgondolkodni, hisz szinte mindegyik többféle színben is elérhető.

A tökéletes összhatás érdekében – a virágok színén túl – mindenképp figyelembe kell venni a kaspók színét is. A természetes színű és szürke színű kaspók észrevétlenül igazodnak a növénybeültetésekhez, engedik érvényesülni a növényeket, nem nyomják el azokat. A fehér és fekete kaspók is jól kiemelik a virágok színét. A fekete azonban csak árnyékos helyre ajánlott, mert elnyeli a napsugarakat, ezért túl meleg lehet a virágoknak.

Saját magunk is készíthetünk beton virágtartót vagy színes edényeket, pl. festéssel, mozaik technikával.

Balkonedények terén is igaz a kevesebb több elmélet, a túl sokféle színű, formájú, stílusú edény egyidejű alkalmazása káosz képét sugallhatja.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük