Sárga bogyók a virágföldben – tartós műtrágya

A virágföldben időnként felbukkanó sárga bogyók sok embert, főleg a kezdő kertészeket megrémítenek. Petéknek vagy bármilyen kártékony dolognak vélik. Bejegyzésemben segítek felismerni a műtrágya golyót és eloszlatni az ezzel kapcsolatos félelmeket.

Sárga bogyók a virágföldben

Sárga bogyók a virágföldben – műtrágya

Tavasszal sok növényt vásárolunk, amelyek a kertészetekben ideális körülmények nevelkedtek. Minden földi jót megkaptak. A megfelelő talajba kerültek és azt ráadásul tápanyagokkal fel is turbózták.

A talajjavításhoz gyakran tartós műtrágyát használnak, amit szabad szemmel is láthatunk a virágok földjében. Többektől hallottam már, hogy a gyakran szétnyomható golyókat csigapetéknek vagy valami élőlénynek nézték.

Rögtön szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy a virágföldben a sárga golyócskák nem kártevők, nagyon is hasznosak. Nem kell kidobni azokat, inkább örülni kell nekik.

Az apró golyók nem mások, mint Osmocote tartós műtrágya golyói.

Az Osmocote 6 hónapos műtrágya, ahogy a neve is muattja, a növény folyamatos tápanyagellátásáról gondoskodik. Az egynyári növények esetében egész szezonra biztosítják a tápanyag utánpótlást.

A műtrágya műgyanta burokban van, ami víz és hő hatására kioldódik és folyamatossan adagolja a megfelelő tápanyagot a növény számára.

Ha össze lehet nyomni agyolyót, azt jelenti, hogy már üres, tehát nincs már tápanyag benne.

A zsákos virágföldben nem találsz ilyet, csak egy-egy növény cserepében, mert a kertészetek helyezik a földbe a növények beültetésénél. A golyók jelenléte azt jelenti, hogy a termelő mindent megadott a növénynek, ami a megfelelő fejlődéséhez kell.

Ha össze lehet nyomni, azt jelenti, hogy már üres, tehát nincs már tápanyag benne.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...