Rákos leander felismerése és védekezés a betegség ellene

A mediterrán származású leander nagyon hálás növény. Sok gondoskodást nem igényel, cserébe viszont dús virágzással örvendeztet meg. Kevésbe betegsége közül egyre gyakoribb a baktériumos eredetű rákos megfertőződés. Némethy Zsuzsanna, növénydoktor segít a rákos leander felismerésében és az alattomos betegség megelőzésében.

leander

Leander baktériumos eredetű rákos megbetegedése

Egyre több helyen megtalálható a leander baktériumos eredetű rákos betegsége. A leander hazánkban kevésbé ismert betegségéről van szó, mellyel először a 90-es évek közepén találkoztam, azóta egyre gyakrabban fordul elő.

Mediterrán országokban is igen gyakori, ahol a szabadban élő leanderek többsége fertőzött. Európán kívül minden földrészen előfordul. Részben Földközi tenger melléki országokból származó fertőzött szaporító anyaggal (dugványokkal), valamint kereskedelmi forgalom révén cserepes előnevelt növényekkel terjedt el itthon is. Rendszeresen találni kertészeti árudákban méretes leander tövek között erősen fertőzötteket, tüneteseket.

A betegséget a Pseudomonas savastanoi pv. nerii baktérium okozza. A baktérium fertőzi az olajfákat, súlyos betegséget okoz az olajfa ültetvényekben. Fás dísznövények közül a kőrisfák, a fagyalok és az aranyvessző bokrok is gazdanövényei.

Miről ismerhető fel a rákos leander?

A leveleken, levél-nyélen, száron, virágkezdeményben, virágon és termésén is kifejlődhetnek a feketés színű, szabálytalan alakú, 1-3 mm nagyságú kiemelkedő daganatok

rákos leander

Kezdetben a daganat a zöld szövetből csak kiemelkedik, a zöld szövet borítja, később az felszakad, és előtör a fekete kemény kinövés.

rákos leander

Levélnél gyakori, hogy a daganat mentén a levél megtörik, behajlik. Virágzat fertőzésénél a virágok helyén fekete kemény tömeg látható csak

A leander fertőzése után hónapokra van szükség a baktérium szétterjedésére és felszaporodására a növényben.Ez alatt tünetek nem észlelhetők, de a növény fertőzött. Ezt az állapotot nevezik látens módon fertőzött növénynek. Dugványszedésre, szaporításra ez a stádium nem ajánlott, ezekről a növényekről gyökereztetett dugványok – a szövetekben élő baktériumok miatt – fertőzöttek lesznek.

Így védekezz a leander rákos betegsége ellen

Az új leánder növényeket érdemes külön, a többitől távol elhelyezni több hónapra megfigyelésre, az esetleges tünetek kifejlődésének időt hagyva. A baktérium a növényben szisztémizálódik, ezért a tünetes részek levágása nem mentesíti a növényt, bár a felszaporodását, továbbterjedését lassíthatja.

Terjesztésében fontos szerepet játszik a vágóeszköz: a kés, az olló pengéjére tapadt fertőzött növényről származó növénynedv a következő növény vágási sebzésére kerülve átviszi a baktériumokat, ily módon saját magunk terjeszthetjük a kórokozót. Ezért a vágó eszközöket növényenként ajánlott fertőtleníteni alkoholba mártás utáni leégetéssel vagy 1:5 arányban hígított Hypo oldatban 30-60 mp-es áztatással. Használat előtt a kést vízzel le kell öblíteni illetve égetés után lehűteni.

Baktérium ellen ható szereink a réz tartalmú növényvédő szerek. Valamennyi hat a baktériumok ellen, mivel kontakt hatásúak, csak a felszínén élő baktériumokat pusztítják, a növény belsejébe nem hatolnak. Ezért csak megelőző jelleggel eredményesek. Európában felszívódó hatású baktérium ölő szer nincs engedélyezve, nincs forgalomban

A rézdrótos módszert a leandernél nem ajánlanám. A szára megfásodik, azt átszúrva a növény víz és tápanyagait szállító edénynyalábjai erősen sérülhetnek.

Alapelv legyen: a megelőzés, és ha fellép a növényen, azt el kell távolítani, nem kísérletezni a gyógyítgatásával.”

Nagyon köszönjük a hasznos írást Némethy Zsuzsanna növénydoktornak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük