Dalmát harangvirág (Campanula portenschlagiana) gondozása

A tavaszi és nyári kertek egyik kedves félörökzöld növénye a dalmát harangvirág (Campanula portenschlagiana). Ahogy nevéből is sejthetjük, Horvátország hegyvidékeiről származik.
Kifejezetten igénytelen növény, így ha megfelelő helyre ültetjük, gondozása nem okoz problémát.

dalmát harangvirág gondozása

A harangvirág fajták száma igen nagy. Ezek megjelenésükben, színárnyalatukban és habitusukban jelentősen eltérnek egymástól. Mindek közül az egyik legkedveltebb a dalmát harangvirág.

Dalmát harangvirág jellemzése

Származása: a dalmát harangvirág (Campanula portenschlagiana) ahogy a neve is sejteti Horvátország hegyvidéki területeiről származik. A fészkesvirágzatúak (Asterales) rendjébe, azon belül a harangvirágfélék (Campanulaceae) családjába tartozó évelő növény, tehát a nálunk előforduló fagyokat is elviseli.

Ismertetőjegyei: talajon elfekvő, gyorsan terjedő, sűrű szőnyeget alkotó tűrőképes évelő. Levelei szív alakúak, fodrosak, fogazott szélűek.

Virágok: kékesibolya vagy lilás-rózsaszín, tölcsérformájú harangvirágok

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 15 – 20 cm

Habitus: bokros, párnás növekedésű

Cserépben nevelhető-e: igen, tarthatjuk cserépben vagy balkonládában is, de fontos, nem szobanövény, tehát mindenképp a szabadba kell tenni. Nőnap tájékán gyakran árulják kis cserepekben mintha szobanövény lenne, de ne dőljünk be ennek, mindenképp tegyük ki a szabadba.

Virágzási idő: áprilistól szeptemberig

Dalmát harangvirág gondozása

Gondozása: Mérsékelten száraz, jó vízáteresztő, laza szerkezetű, közepes tápanyagtartalmú földben érzi jól magát. Lúgos, vagy semleges kémhatású talajt szereti. Napos vagy félárnyékos helyet igényel. Mérsékelten öntözzük, két hetente adagoljunk a vízhez alacsony hatóagyag tartalmú tápoldatot. Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el. A cserépben, ládában lévőket pedig világos, fagymentes helyen teleltethetjük.

Szaporítása: tavasszal tőosztással szaporíthatjuk, áprilistől ültethető 20 – 30 cm tőtávolságra. Magról vetéssel is sikerrel járhatunk.

Felhasználása: csak dísznövényként használható. Sziklakertbe, kőfalak tetejére, utak szegélyére, tipegő kövek közé, talajtakarásra egyaránt alkalmas.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 1.4K
  • 17
  •  
  •  
  • 1.4K
  •  
  • 17
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük