Dalmát harangvirág (Campanula portenschlagiana) gondozása

A tavaszi és nyári kertek egyik kedves félörökzöld növénye a dalmát harangvirág (Campanula portenschlagiana). Ahogy nevéből is sejthetjük, Horvátország hegyvidékeiről származik ez a haranvirág fajta. Kifejezetten igénytelen növény, így ha megfelelő helyre ültetjük, gondozása nem okoz problémát. Az üzletekben már február közepétől megjelenik, nőnap előtt is árulják, de ez ne tévesszen meg bennünket. A dalmát harangvirág nem szobanövény, a kertben a helye!

dalmát harangvirág gondozása

A harangvirág fajták száma igen nagy. Ezek megjelenésükben, színárnyalatukban és habitusukban jelentősen eltérnek egymástól. A különböző harangvirág fajták igénye és ezzel együtt a gondozása is jelentősen eltér egymástól. Közülük az egyik legkedveltebb a dalmát harangvirág, amit kora tavasztól már viszonylag olcsón árulnak.

Dalmát harangvirág (Campanula portenschlagiana) származása

A dalmát harangvirág (Campanula portenschlagiana) ahogy a neve is sejteti Horvátország hegyvidéki területeiről származik. A fészkesvirágzatúak (Asterales) rendjébe, azon belül a harangvirágfélék (Campanulaceae) családjába tartozó évelőnövény. A magyarországi éghajlaton is megél, a nálunk előforduló keményebb fagyokat is elviseli.

Dalmát harangvirág jellemzése

Ismertetőjegyei: talajon elfekvő, gyorsan terjedő, sűrű szőnyeget alkotó tűrőképes évelő. Levelei szív alakúak, fodrosak, fogazott szélűek.

Virágok: kékesibolya vagy lilás-rózsaszín, tölcsérformájú harangvirágok

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 15 – 20 cm

Habitus: bokros, párnás növekedésű

Cserépben nevelhető-e: a dalmát harangvirágot tarthatjuk cserépben vagy balkonládában is, de fontos, nem szobanövény, tehát mindenképp a szabadba kell tenni. Nőnap tájékán gyakran árulják kis cserepekben mintha szobanövény lenne, de ne dőljünk be ennek, mindenképp tegyük ki a szabadba vagy szabadföldbe ültetve vagy cserepestől. 

Virágzási idő: áprilistól szeptemberig ontja apró virágait

Dalmát harangvirág gondozása

Gondozása: Mérsékelten száraz, jó vízáteresztő, laza szerkezetű, közepes tápanyagtartalmú földben érzi jól magát. Lúgos, vagy semleges kémhatású talajt szereti. Napos vagy félárnyékos helyet igényel. Mérsékelten öntözzük, két hetente adagoljunk a vízhez alacsony hatóagyag tartalmú tápoldatot. Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el. A cserépben, ládában lévőket pedig világos, fagymentes helyen teleltethetjük.

Haragvirág szaporítása

Tavasszal tőosztással szaporíthatjuk, áprilistől ültethető 20 – 30 cm tőtávolságra. Magról vetéssel is sikerrel járhatunk.

Felhasználása

Nem mérgező, de csak dísznövényként használható. Sziklakertbe, kőfalak tetejére, utak szegélyére, tipegő kövek közé, talajtakarásra egyaránt alkalmas.

Dalmát harangvirág betegségei, kártevői

Betegségei nem ismertek és többnyire a kártevők is elkerülik. 

További harangvirág fajták

A harangvirág (Campanula) fajták igen változatosak színben és habitusban egyaránt. Közös jellemzőjük a szépségükön túl, hogy nem túl igényesek, könnyen tarthatók a kertekben. A legkedveltebb fajták a legtöbb kertészetben megtalálhatók és nem túl drágák. Fotókkal mutatom be a legkedveltebb haragvirág fajtákat és elmondom azt is, hogy lesz sikeres a gondozásuk.

Legkedveltebb harangvirág (Campanula) fajták, gondozásuk

Amilyen apró és látványos a kárpáti harangvirág (Campanula carpatica), pont olyan egyszerű a gondozása. Kecses, kékesibolya vagy fehér, tányérszerűen nyíló virágharangjai hónapokig díszítenek. 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük