Dalmát harangvirág (Campanula portenschlagiana) gondozása

A tavaszi és nyári kertek egyik kedves félörökzöld növénye a dalmát harangvirág (Campanula portenschlagiana). Ahogy nevéből is sejthetjük, Horvátország hegyvidékeiről származik ez a haranvirág fajta. Kifejezetten igénytelen növény, így ha megfelelő helyre ültetjük, gondozása nem okoz problémát. Az üzletekben már február közepétől megjelenik, nőnap előtt is árulják, de ez ne téveszzünk meg bennünket. A dalmát harangvirág nem szobanövény, a kertben a helye!

dalmát harangvirág gondozása

A harangvirág fajták száma igen nagy. Ezek megjelenésükben, színárnyalatukban és habitusukban jelentősen eltérnek egymástól. A különböző harangvirág fajták igénye és ezzel együtt a gondozása is jelentősen eltér egymástól. Közülük az egyik legkedveltebb a dalmát harangvirág.

Dalmát harangvirág származása

A dalmát harangvirág (Campanula portenschlagiana) ahogy a neve is sejteti Horvátország hegyvidéki területeiről származik. A fészkesvirágzatúak (Asterales) rendjébe, azon belül a harangvirágfélék (Campanulaceae) családjába tartozó évelőnövény, tehát Magyarországon is megél, a nálunk előforduló fagyokat is elviseli.

Dalmát harangvirág jellemzése

Ismertetőjegyei: talajon elfekvő, gyorsan terjedő, sűrű szőnyeget alkotó tűrőképes évelő. Levelei szív alakúak, fodrosak, fogazott szélűek.

Virágok: kékesibolya vagy lilás-rózsaszín, tölcsérformájú harangvirágok

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 15 – 20 cm

Habitus: bokros, párnás növekedésű

Cserépben nevelhető-e: a dalmát harangvirágot tarthatjuk cserépben vagy balkonládában is, de fontos, nem szobanövény, tehát mindenképp a szabadba kell tenni. Nőnap tájékán gyakran árulják kis cserepekben mintha szobanövény lenne, de ne dőljünk be ennek, mindenképp tegyük ki a szabadba vagy szabadföldbe ültetve vagy cserepestől.

Virágzási idő: áprilistól szeptemberig ontja apró virágait

Dalmát harangvirág gondozása

Gondozása: Mérsékelten száraz, jó vízáteresztő, laza szerkezetű, közepes tápanyagtartalmú földben érzi jól magát. Lúgos, vagy semleges kémhatású talajt szereti. Napos vagy félárnyékos helyet igényel. Mérsékelten öntözzük, két hetente adagoljunk a vízhez alacsony hatóagyag tartalmú tápoldatot. Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el. A cserépben, ládában lévőket pedig világos, fagymentes helyen teleltethetjük.

Szaporítása

Tavasszal tőosztással szaporíthatjuk, áprilistől ültethető 20 – 30 cm tőtávolságra. Magról vetéssel is sikerrel járhatunk.

Felhasználása

Csak dísznövényként használható. Sziklakertbe, kőfalak tetejére, utak szegélyére, tipegő kövek közé, talajtakarásra egyaránt alkalmas.

Betegségek, kártevők

Betegségei nem ismertek és többnyire a kártevők is elkerülik.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük