Csüngő harangvirág (Campanula isophyla) gondozása

A szép és dús, egész nyáron át virágzó csüngő haranvirág (Campanula isophyla) a nevét a formájáról kapta. Bár egyenes törzsűre is szokták nevelni, csüngő formában a legszebb. Több más harangvirág fajtától eltérően nem fagytűrő, így nyáron kint, télen bent tarthatjuk. Egyszerű a gondozása, a szabályok betartásával évekig örülhetünk szépségének.

fehér színű csüngő harangvirág

Csüngő harangvirág (Campanula isophyla) származása, jellemzése

A csüngő harangvirág, latinul Campanula isophylla, a Földközi-tenger környékéről származó harangvirág fajta. Az egyik legszebb, rendkívül gazdag virágzású cserépben nevelhető növény. Megfelelő gondozás mellett élettartama több év is lehet.

A csüngő harangvirág gyorsan növő, dús növény. Drótfüzér vagy kató segítségével 30 – 40 cm magasra felfuttatható.

Júniustól szpetemberig dúsan hozza szépséges, harangformájú virágait. Illata sajnos nincs.

Csüngő harangvirág gondozása

A csüngő harangvirág az ablakban is mutatós, de déli ablakba ne tegyük, mert több árnyékra van szüksége.

Május végén, a fagyok elmúltával kiakaszthatjuk a teraszra vagy erkélyre. Óvjuk a huzattól, mert különben nem virágzik.

Olyan sűrű, sokágú növényt válasszunk, amelyen sok bimbó található. Tavasszal és kora nyáron kapható. Függesszünk vagy állítsunk több cserepet egymás mellé a kellemes összhatás érdekében.

Fény és hőmérséklet

Nyáron világos, meleg, de közvetlen napfénytől védett helyen tartsuk. Télen 8 – 10 oC-os helyen pihentessük. Február elején tegyük 16-18 oC-os helyre, hogy a növekedés meginduljon.

Öntözés és trágyázás

Öntözhetjük mésztartalmú vízzel is, de soha ne hagyjuk kiszáradni. Meleg nyári napokon legalább kétszer öntözzük, télen viszont ritkán, csupán 3-4 alkalommal havonta.

A növekedési időszakban egy kevés folyékony műtrágyával trágyázzuk.

Föld és ültetés

2-3 évenként ültessük át a virágzást követően, tápanagyban dús, agyaggal és homokkal kevert földbe.

Nyesés, visszavágás

Márciusban távolítsuk el a régebbi hajtásokat, hogy az újak növekedését serkentsük. A szárakat elvirágzás után vágjuk vissza.

csüngő harangvirág fehér színben

Csüngő harangvirág egy éve

Júniustól szeptemberig

A harangvirágok a beszerzéskor tele vannak bimbőval. A régi szárakat távolítsuk el, az újakat vágjuk vissza, hogy jobban fejlődjenek. Kb. 20 oC szobahőmérsékleten tartsuk, világos, de napfénytől védett helyen.

Októbertől januárig

Ha a növény elvirágzott, kissé vágjuk vissza, és esetleg ültessük át tápanyagban gazdag, homokkal és tőzeggel kevert földbe. Később egy kissé erőteljesebben vágjuk vissza a cserépszél fölött egy-két centiméternyire.

Télen világos, de hűvös helyen teleltessük, de rendszeresen öntözzük.

Februártól májusig

Február közetétől gyakrabban öntözzük, és a hőmérsékletet lassan növeljük 16 – 20 oC-ra, hogy a növény újra hajtson. Ha a növényünk túl dús, kicsit vágjuk vissza.

A 3-4 centiméteres hajtásokat dugványként is felhasználhatjuk. A dugványok kb. 3 hét alatt meggyökeresednek.

Az anyanövényt tegyük világosabb helyre, hogy virágozzon. Naponta kb. 15 óra napfényt igényel a virágzáshoz, amit ebben az időszakban nem egyszerű biztosítani. Naponta néhány órán át világítsuk meg mesterséges fénnyel. Így a bimbők virágzásnak indulnak, mintha nyár lenne.

Csüngő harangvirág szaporítása

Átültetéskor tőosztással, tavassazl dugványozással szaporítható.

Csüngő harangvirág kártevői

A harangvirágnak egyszerű gondozása mellett hatalmas erénye, hogy kártevők igen ritkán támadják meg. Ritkán előfordul, hogy csigák és meztelencsigák lakmároznak belőle.

A levelek sárgulása és lehullása annak a jele, hogy a növény valamiben hiányt szenved. Vagy kevés fényt kap, vagy nem elegendő számára a tápanyag. Mindkét esetben egyszerűen helyrehozhatjuk a hibát.

Túl meleg helyen a növény hosszú, virág nélküli indákat hoz.

A fekete levelek éjszakai fagyok következtében alakulnak ki.

Levéltetvek és takácsatkák is megjelenhetnek. Házi rovarirtó szerrel törölgessük át. Ha nagyon elszaporodnak, lehetőleg tíz napos időközönként 3 alkalommal permetezzü

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük