Így lehet oázis az erkélyen nálad is

Sokak álma egy igazi oázis az erkélyen. Vannak, akik megmaradnak az álmodozásnál és vannak, akik tesznek is érte. A választás a te kezedben van. Magam részéről néhány ötlettel  járulok hozzá álmod megvalósításhoz. Olyan praktikákat hoztam, amelyek segíthetnek, hogy akár a pár négyzetméternyi teret is a szolgálatodba állítsd és a legtöbbet tudd kihozni az erkélyedből.

lila és fehér oázis az erkélyen

Így lehet oázis az erkélyen

Alapos tervezés

Ahogy mindent, úgy az erkély kialakatását is érdemes tervezéssel kezdeni.  A balkontervezésnél legelőször is nem árt számba venni, hogy mi mindenre szeretnénk használni az erkélyt. Másképp kell kialakítani egy erkélyt, amit gyerekek is használnak, mint azt, ahol kávézgatni, olvasgatni akarunk vagy azt, ahol csupán kertészkedős hobbinknak szeretnénk élni.

A tervezés teremti meg az alapot ahhoz, örömödet leld a balkonban és ne nyűgnek tartsd. Lebeszélni akarlak egy virágokkal teli erkélyről, de szeretném jelezni, hogy az bizony nagyon sok munkával jár.

Ha tudod, hogy nincs időd, türelmed rendszeresen foglalkozni a növényekkel, akkor inkább mondj le a virágos erkélyről. Annak nincs értelme, hogy drágán megveszed a virágokat és egy hónap múlva csak kókadoznak, tönkre mennek. Inkább tervezz óvatosan, legyen kevesebb, de szép és egészséges növényed.

A kis erkélyeknél különösen előtérbe kerül a jó helykihasználás. Érdemes egy kockás papírra betervezni, hogy mi hova kerül majd, de az interneten nagyon jó ingyenes balkontervező programokat is találunk.

Nem árt, ha a nyári kánikulával is számolsz és megoldod az árnyékolást, kis dézsatavat készítesz vagy beszerzel egy hűsítő csobogót. Márcsak azért sem, mert víz nélkül nem lehet igaz oázis az erkélyen.

csobogó házilag

Tudatos növényválasztás

Az erkély fekvésének megfelelő növényválasztás a hosszantartó burjánzás záloga. Az egyre forróbb nyaraink miatt a mediterrán növények szerepe felértékelődött. A szárazság tűrő növények több sikerélménnyel kecsegtetnek. A mostanában oly divatos pozsgás növények mutatósak és jól bírják a tűzőnapot, ritka öntözést is.

Az ültetőedény a benne lévő virágfölddel a növény természetes élőhelyét helyettesíti, az edénynek nagy szerepe van a növények fejlődésében. Gyakori hiba, hogy trendi, de csöppnyi edényekbe ültetik a növényeket, amiben nem tudnak rendesen fejlődni és föld is hamar kiszárad.

pozsgás növények gondozása

Megfelelő ültetőedények

Bármibe ültethetünk, ha biztosított a felesleges víz elvezetése és a gyökerek növekedéséhez megfelelő hely áll rendelkezésre. A pangó vizet igen kevés növény viseli el, azért az ideális ültető edény alján lyukak találhatók, ahol távozhat a felesleges víz. Különösen a függő virágcserepeknél célszerű az ültető edény aljára vízelvezető drénréteget, pl. agyaggranulátumot helyezni. Jó megoldás egy intimbetét vagy eldobható pelenka betét, ami jó nedvszívó-képessége miatt tárolja a növény által fel nem vehető vizet.

A víztárolós virágládák tárolni és adagolni is képesek a vizet, elegendő néhány naponkénti pótlás. A télálló növényekhez mindenképp fagyálló cserepet válasszunk. A terebélyes növekedésű virágok kiszélesedő formájú cserepekben mutatnak jól, a dézsás fácskák jól illenek a négyszögletes edényekbe.

A balkonon a hely korlátozott, de gazdagon virágzó cserepes és dézsás növényekkel, gyümölcsökkel az erkély valóságos édenné válhat. Az erkély tavasszal és nyáron mutatja bombaformáját, de megfelelő növényválasztással minden évszakhoz találhatunk szépségeket, amik közelebb hozzák a természetet.

francia erkély

A balkonládák beültetésének ideális időpontja május közepe, bár a kertészetek már jóval előbb árulják a növényeket, egyes növények fagyérzékenyek lehetnek, így érdemes megvárni a fagyosszenteket. Érdemes átgondolni, azt is, hogy a nem fagytűrő növényeket tudjuk-e majd télikertben, folyosón, pincében vagy más nem fűtött, szélvédett helyen teleltetni, a téli vegetációs időszakban tárolni.

Nagyon sok minden múlik a növényválasztáson. Bármilyen csábító is, ne a növény külső adottságai (szín, habitus, stb) alapján döntsünk, vegyük figyelembe a balkon méretét, fekvését, adottságait és a vásárolni kívánt növények igényeit.

A csöppnyi virágok nem igazán mutatnak jól egy hatalmas térben, ahogy egy kis balkonra sem érdemes nagy szoliter növényt vásárolni. Az erkély adottságai is korlátok közé szorítanak bennünket. Más növények kellenek egy napos, egy félárnyékos és egy árnyékos balkonra. Sok balkonon is nevelhető illatos növényt találunk és akár egy fűszertornyot is készíthetünk.

fűszertorony készítése

Kiegészítők

Bár a növényeket említettem először, nagyon fontos szerepük van a bútoroknak, a színeknek és az egyéb kiegészítőknek is, hisz ezek nyújtják a kényelmet. A színes bútorokkal berendezett erkélyen kevésbé érvényesül a virágok színpompája.

Igen sokféle minőségű és árfekvésű ülőalkalmatosságot és asztalt találunk. Kis helyre érdemes összecsukható változatot választani, helytakarékos asztalokban is igen széles a választék.

kis erkély

Az újrahasznosítás jegyében új életre kelhetnek a zöldséges ládák és az olcsó és univerzális raklapok is.

A kellemes nyári estékre gondolva érdemes valamiféle világítást is tervezni az erkélyre.

Jó tervegzetést, sikeres megvalósítást és a megvalósult álom hosszantartó élvezetét kívánom!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük