Így rontják el a kezdő kertészek – megoldás a tudatos növényválasztás

Megesik, hogy csak egy kilo lisztért ugrunk le az élelmiszer üzletbe és virágokkal megrakott kosárral térünk haza. Nagyon könnyű elcsábulni az üzletekben a szép növények láttán. Az impulzusvásárlás eredménye aztán többnyire hatalmas csalódás. Olvasónk több évtizedes tapasztalatait megosztva segít, hogy elkerüld a kezdő kertészkedők legnagyobb buktatóit és megismerd a tudatos növényválasztás előnyeit.

tudatos növényválasztás

Tudatos növényválasztás a szép erkély és kert záloga

Főleg kezdő kertészek esnek abba a hibába, hogy minden növényt megvesznek, ami éppen megtetszik. Nem törődnek a növények igényeivel, pedig minden növény más. Eltérő fényviszonyokat, öntözést, gondozást igényelnek, és szépek csak akkor lesznek, ha mindent megkapnak.

Vadady Mária mesélt arról, hogy mitől olyan szépek nála a virágok.

Nem az időjárás a bűnös

„Időjárásra panaszkodtok, ami mindig volt, mindig lesz és sose olyan, ami mindenkinek jó!

Vagy 40 éve mániám a virágokkal való betelepítése a környezetemnek. Ezalatt megtanultam, hogy a Jóistennel viaskodni balgaság, helyette ragyogóan bevált a körülményekhez való alkalmazkodás a kertészkedésben is!

Azért jó a netes csoportokban lenni, mert a rengeteg összegyűlt tapasztalatból mindig kapunk valami tanácsot, megoldást a gondjainkra, ha éppen a saját kútfőnkből már nem tudunk meríteni.

Rengeteg fajta gyönyörű virág van, miért kell ahhoz ragaszkodni, ami nem bírja azokat a körülményeket, amik nálunk adottak?

Megdöbbenve olvasom a problémákat, nézem a képeket.

Nálam már nincs muskátli, mert az egyik ablakban nem éri a nap, a másikban gombásra veri az eső.

Nincs bougainvillea, vinka, egyre kevesebb a sok napot igénylő mediterrán növény, mert nincs nekik elegendő napsütés.

Nincs lobélia, mert szinte sosem marad meg szépnek. Nincs kecskerágó, mert a franc dühöng a tetvek miatt.

Máshova raktam a hortenziákat, mert a régi helyükön megperzselődtek, ha kinövik a helyüket, mennek a házunk mellé.

A lányom megcsúnyult hortenziája a visszavágás után.

A petúnia az, aminek annyira tetszik az illata, hogy hajlandó vagyok még minden évben 1-2 tövet az ablakba rakni, de ha kis nyomoronc, akkor jön nyár közepén a visszavágás.

Szegény nyomorult petúniák a visszavágás előtt

Ha rózsát kapok, megy a szomszédasszonyhoz, mert nálam lisztharmatos lesz.

Jó kondíció a legfontosabb

Olyan növényeim vannak, amiknél ritkán van gombásodás, nem lepik meg a kártevők. Figyelek arra, hogy minden károsító megjelenésekor azonnal léphessek a megfelelő módon.

A jó kondíciójukról már az ültetéskor gondoskodom: Garri földet használok, homokkal keverve, aminek kell, ilyenkor adok trágya granulátumot is, hisz ez nyújtja a leghosszabban a tápanyagot a növényeknek.

A ládákban, cserepekben megfelelő mennyiségű föld van, a kávájuktól kb. 1 ujjnyival alacsonyabban csak.

Amim van, mindnél utánanézek az igényeinek, pl. alap, hogy milyen az eredeti élőhelyük, hogy azt utánozva mindent megadhassak nekik. Ismerem a vízigényüket, van ami naponta kétszer kap inni, van, ami csak 2 naponta.

Az edényekben is használok talajtakarókat: kőfali pintyőt, pénzlevelü lizinkát, borostyánt, stb…

Pénzlevelű lizinka a pistikékkel

tudatos növényválasztás

Tápanyag használat

Tudom, hogy a szép virágok az egészséges, burjánzó töveken nyílnak, így először nitrogéndús tápanyaggal kényeztetem mindet. Ha a tő szép erős, akkor jöhet a foszforban, káliumban még gazdagabb virágzástindító, segítő táp. Ha felnyúlt, lenyílt a szár, jön a visszametszés, hisz a vegetációs időszak alatt többször megújulhat a növény, mint. pl. a gyűszűvirág, a phlox, stb. is.

A phloxról levágtam a lenyílt bugát, már készülődik a másodvirágzás

Az elnyílt virágokat, magtokokat levágom, ha magot akarok fogni, akkor kiválasztom a legszebb magtokút, csak azt hagyom meg. A száradó leveleket is mindig leszedem, tudom, hogy mi a normális száradás és mikor kell lépni, mert gombás kezd lenni a növény.

Tele van a terasz és a körlet olyan vadnövényekkel, amikre jönnek a fürkészdarazsak, így nincs gondom a liszteskékre. Mindig van virágzó menta, bazsalikom, oregano, kakukkfű, réti füzény, cickafark, zeller, petrezselyem, vadmurok, bürök, stb.

Kert a kertben: ezekre a virágzó fűszernövényekre jönnek a fürkészdarazsak.

Réti füzény, ezt is szeretik a fürkészdarazsak.

Azonnal lépek, ha valamin torzulnak a virágok, mert lehet hogy nem látom, de ott garázdálkodik valami.

Megismerem a rágásnyomok elkövetőit, tudom, hogy ha sikeres kertész akarok kenni, akkor bizony nem az a megoldás, hogy átdobálom a szomszédhoz a csigát, poloskát, cserebogarat.

Nem pusztítok el minden mászó, röpülő élőlényt, legalább utánanézek annak, hogy a fura küllem mi a csodát takar.

tudatos növényválasztás

Szóval érdemes kicsit többet tudnia annak, aki szép növényeket szeretne és ebbe beletartozik a megszokottról való lemondás. Mindig minden változik és ez nem csak bosszantó lehet, hanem izgalmas is!”

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat Vadady Máriának!

A hosszú távú siker titka tehát nem más, mint a tudatos növényválasztás.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük