Vinka gondozása, szaporítása

A vinka (vinca) az utóbbi években igen népszerű az erkély tulajdonosok körében is. Az igénytelen, gyorsan terjedő és sokszínű növényt igen kevesen hívják hivatalos nevén, ami rózsameténg vagy rózsás meténg. Íme a vinka gondozása!

vinka gondozása, rózsameténg

Vinka gondozása

A rózsás meténg vagy rózsameténg (Catharanthus roseus) a meténgfélék (Apocynaceae) családjába tartozó növényfaj. Madagaszkáron őshonos, ahol mára már veszélyeztetett faj. Szerte a világon széles körben termesztik, sok szubtrópusi és trópusi területen meg is honosodott.

Az örökzöld félcserje vagy lágy szárú növény, legfeljebb egy méter magasra nő meg. A fényes zöld levelek középső ere világosabb zöld, a levelek rövid levélnyélen, párosával átellenesen nőnek.

A virágok színe a fehértől a sötétrózsaszínig (fehér, mályva-, barackszín, skarlátvörös, narancsvörös) terjed, közepük gyakran sötétebb vörös. A szirmok ötszirmű pártát alkotnak.

A rózsás meténget régóta termesztik gyógy- és dísznövényként. A hagyományos kínai orvoslásban kivonatát számos betegség, köztük a cukorbetegség, a malária és a Hodgkin-kór gyógyítására használják. Márk Gergely sikerrel nemesítette.

A napos helyeket, a jó vízelvezetésű talajt kedveli. Jól viseli a szárazságot és a tápanyagszegény talajt. Tavasztól késő őszig virágzik.

Rózsás meténg vagy rózsameténg szaporítása

A vinkát szaporíthatjuk magvetéssel és dugványozással is. A magokat februárban, márciusban vethetjük, dugványozásra fagyok elmúltával kerülhet sor. A dúsabb elágazódás érdekében érdemes visszacsípni a hajtásokat.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 752
  • 111
  •  
  •  
  • 752
  •  
  • 111
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük