Leander szaporítása gyökereztetéssel – olvasói tanácsok

A leander szaporítása gyökereztetéssel is igen egyszerű és eredményes. A mediterrán származású leander könnyű tarthatósága és szép színes virágai miatt igen kedvelt növény, érdemes saját magunknak szaporítani. Az olvasóink adtak tanácsokat, hogy nálad is eredményes legyen a leander megfiatalítása.

Leander szaporítása gyökereztetéssel

Leander szaporítása gyökereztetéssel – olvasói tanácsok

A leander népszerűséget annak is köszönheti, hogy jól tűri a hőséget is. Ha van helyünk a teleltetésre, akkor megfelelő gondozással hosszú évekig örömünket lelhetjük benne.

A leander magról való szaporítása a meglepetések kedvelőinek ajánlott. A leander szaporítását dugványozással is megtehetjük, de gyökereztetéssel is nagyon jó eredményeket érhetünk el.

Szaporításra csak az egészséges növények alkalmasak. A 10-15 centis hajtásvégekről szedjük le a leveleket. Érdemes sötét üveget használni, mert az összegyűjti a napsugarakat és melegebben tartja a vizet. Ha a hajtás vége barnul, akkor cseréljük ki vizet és vágjuk le a barna részt. A vízbe tett hajtásokon általában 10-20 nap alatt jelennek meg a gyökér kezdemények. Csak akkor ültessük tápdús földbe a növényrészt, ha már megerősödtek a gyökerek.

Szeretem megosztani az olvasók jól bevált módszereit, mert az a biztos, amit évek hosszú munkájával megtapasztaltak. Nézzük mit mondanak az olvasók!

Kindris Brigitta: „Én úgy segítettem rá a gyökerezésre, hogy sniccerrel kicsit lehajaztam alul. Egyébként lakásban van, meleg helyen, a bonyolult gyökereztetőm egy flakon kettévágva :). Majd később levágom, de ez a leveleknél megtartja, hogy ne csússzon le. Így látható ha zavarosodna a víz és a fejlődést is követni lehet.”

Szentiványi Éva: „A leander elég jól gyökerezik. Nekem általában tízből kb. nyolc gyökeret ereszt, üvegben, fényes, de nem napos helyen. Mikor zavarosodni kezd a víz, tisztára cserélem.”


Éva Suszterné Hermanutz: „Én mindig egy kicsit bemetszem a végét, teszek a vágásba egy gyufaszál darabot és sötét színű üvegbe teszem, általában 10 db-ból 8 lesz gyökeres.”


Katalin Berencsiné Czomba: „Nálam az vált be, hogy bemetszem a hajtás véget és egy búzaszemet teszek a résbe.”


Valeria Marta Kovacs: „Amikor már sűrű a gyökérzet, földbe lehet tenni, cserépbe. Napra nem szabad tenni csak a következő évben, árnyékban kell erősödnie.”

Köszönöm a Burjánzó balkonok és kertek csoport tagjainak a hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük