Tubarózsa (Polianthes tuberosa) gondozása

A tubarózsa (régen: Polianthes tuberosa, most: Agave Amica) Mexikóból származó rendkívül illatos és gyönyörű kerti növény. A nyáron virágzó hagymás növény hazánkban az 1700-as évek végén terjedt el, de még mindig igazi különlegességnek számít. Talán azért nem terjedt el széleskörben, mert nem télálló. Olvasónk is elárulta a tubarózsa gondozása terén szerzett több éves tapasztalatait.

Tubarózsa (Polianthes tuberosa) gondozása

Tubarózsa (Polianthes tuberosa, Agave Amica) származása, jellemzése

A tubarózsa (Polianthes tuberosa) Mexikóból származik. A Polianthes tuberosa a korábbi neve, napjainkban már Agave Amica-nak hívják latinul. Az aszparáguszfélék (Asparagaceae) családjába, az agavék (Agavoideae) alcsaládjába tartozó évelő növény.

A tuberózsa lágyszárú, föld alatti gumókból vagy gumós gyökerekből nő. Levelei tompa zöldek, körülbelül 30–50 cm hosszúak és 13 mm szélesek. A tubarózsa általános magassága 30-50 cm, de nyúlánk virágaival az 1 métert is elérheti.

Igazi értékét a balzsamos illatú, porcelánszerűen merev virágai adják. A fehér virágok hosszú szárakon helyezkednek el, ami alkalmassá teszi vágott virágként, csokrokban, virágdíszekben való hasznosításra. A tubarózsa virágai a nyár második felében jelennek meg, körülbelül egy hónapig virágoznak és illatoznak. Elvirágzás után a növény nyugalmi állapotba vonul, a levelei elhalnak.

A tuberózsa volt XIV. Lajos kedvenc virága, aki százszámra ültette őket Versailles-ban a trianoni paloták kertjének virágágyásaiba. Az erőteljes illat segített elfedni a palota rossz közegészségügyi állapotából eredő szagokat. Agyagedényekben termesztették és közvetlenül a földbe ültették. Azért, hogy a parfümillat folyamatosan erős legyen, naponta új példányokat ültettek.

A tuberózsa elsöprő illatát a 17. század óta desztillálják illatszeripari felhasználásra. Marie Antoinette francia királynő a Sillage de la Reine nevű parfümöt, más néven Parfum de Trianon parfümöt használt, amely tuberózsát, narancsvirágot, szantálfát, jázmint, írisz és cédrusfát tartalmazott.

Tubarózsa gondozása

A hagymák nem bírják sem a szárazságot, sem a hideget. A fagyok elmúltával ültethető ki a kertbe laza, homokos és tápanyagban gazdag talajba. Közepes vízigényű, de kánikulában minden napos öntözést igényel. Gondoskodjunk a fölösleges víz elvezetéséről, mert a hagymák nagyon könnyen rothadásnak indulnak. Nagyon nagy a fényigénye, csak akkor virágzik, ha naponta több órán át süti a nap.

A növények virágzásához körülbelül 4 hónapig meleg hőmérsékletre van szükség a rizóma ültetésétől számítva. A kertészek a rizómákat általában tél végén vagy kora tavasszal üvegházakban cserépben kezdik el navelni, majd késő tavasszal a fagyveszély elmúltával ültetik ki a szabadba helyezik.

Ha csak májusban ültetjük közvetlenül a talajba, akkor előfordulhat, hogy csak szeptemberben kezdenek el virágozni.

Elvirágzás után vágjuk le a virágszárakat, mérsékeljük a locsolást és várjuk meg, amíg a levelek megsárgulnk. 15 fok alatti hőmérsékleten nem fejlődik és megfázik, ezért ősszel, októberben már fel kell szedni. A dáliához hasonlóan járjunk el a gumók kiásásával..

Még jóval a fagyok előtt szedjük ki a hagymákat és száraz, szellős helyen szárítsuk meg őket, mielőtt a téli tároló helyükre kerülnek. Papírba is csomagolhatjuk, vagy száraz tőzeg, esetleg fűrészpor közé dugva tartsuk télen fagymentes helyen.

Olvasói tapasztalatok a tubarózsa gondozásáról

Udvari Andrea mesélt a tubarózsáiról:

Ez az én kis tubarózsa ültetvényem, kezdenek szépen virágozni parfümös illata belengi az egész kertet. Mivel nagyon sokan kérdezték hogyan nevelem őket ide leírom. Április végén, május elején ültetem napos helyre a nagy hagymák mellől az összes sarjhagymát eltávolítom. Azokat külön ültetem, ők a továbbszaporítást szolgálják mivel a virágzó tő mégegyszer nem fog virágozni. 20 cm tő távolságra ültetem. A hagyma nagyságától függ, hogy milyen mélyre teszem. Az a lényeg, hogy legalább 3 cm földréteg legyen rajta, nálam a kert fekete homok. Ültetés után 2 – 3 napig bőségesen locsoltam, utána mérsékelten. Hébe hóba tápot is kaptak, én Volldünger Linzt használok. Gyakran kapáltam.

Tubarózsa felhasználása

A háztartásokban csak dísznövényként használjuk. Hosszú szárakon megjelenő fehér virágai vágott virágként, csokrokban, virágdíszekben is jól mutatnak.

Erős illatát biztosító illóolajait a kozmetikai iparban illatszerek készítésére használják. Bódítóan édes illatának köszönhetően illóolaja napjainkig az egyik legjobb parfüm alapanyag.

Nagyon köszönöm fotót és a tanácsokat Udvari Andreának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük