Tubarózsa (Polianthes tuberosa) gondozása

A tubarózsa (Polianthes tuberosa) Mexikóból származó rendkívül illatos és gyönyörű kerti növény. A nyáron virágzó hagymás növény hazánkban az 1700-as évek végén terjedt el, de még mindig igazi különlegességnek számít. Talán azért nem terjedt el széleskörben, mert nem télálló. Olvasónk is elárulta a tubarózsa gondozása terén szerzett több éves tapasztalatait.

Tubarózsa (Polianthes tuberosa) gondozása

Tubarózsa (Polianthes tuberosa) jellemzése

A Tubarózsa (Polianthes tuberosa) Mexikóból származik, a liliomfélék közé tartozik.

Magassága 30-50 cm, igazi értékét a balzsamos illatú, porcelánszerűen merev virágai adják. A fehér virágok hosszú szárakon helyezkednek el, ami alkalmassá teszi vágott virágként, csokrokban, virágdíszekben való hasznosításra. A tubarózsa virágai a nyár második felében jelennek meg, körülbelül egy hónapig virágoznak és illatoznak. Elvirágzás után a növény nyugalmi állapotba vonul, a levelei elhalnak.

Bódítóan édes illatának köszönhetően illóolaja az egyik legjobb parfüm alapanyag.

Tubarózsa gondozása

A hagymák nem bírják sem a szárazságot, sem a hideget. A fagyok elmúltával ültethető ki a kertbe laza, homokos és tápanyagban gazdag talajba. Közepes vízigényű, de kánikulában minden napos öntözést igényel. Gondoskodjunk a fölösleges víz elvezetéséről, mert a hagymák nagyon könnyen rothadásnak indulnak. Nagyon nagy a fényigénye, csak akkor virágzik, ha naponta több órán át süti a nap.

Elvirágzás után vágjuk le a virágszárakat, mérsékeljük a locsolást és várjuk meg, amíg a levelek megsárgulnk. 15 fok alatti hőmérsékleten nem fejlődik és megfázik, ezért ősszel fel kell szedni. A dáliához hasonlóan járjunk el. Még jóval a fagyok előtt szedjük ki a hagymákat és száraz, szellős helyen szárítsuk meg őket, mielőtt a téli tároló helyükre kerülnek. Papírba is csomagolhatjuk, vagy száraz tőzeg, esetleg fűrészpor közé dugva tartsuk télen.

Olvasói tapasztalatok

Udvari Andrea mesélt a tubarózsáiról:

Ez az én kis tubarózsa ültetvényem, kezdenek szépen virágozni parfümös illata belengi az egész kertet. Mivel nagyon sokan kérdezték hogyan nevelem őket ide leírom. Április végén május elején ültetem napos helyre a nagy hagymák mellől az összes sarjhagymát eltávolítom. Azokat külön ültetem, ők a továbbszaporítást szolgálják mivel a virágzó tő mégegyszer nem fog virágozni. 20 cm tő távolságra ültetem. A hagyma nagyságától függ, hogy milyen mélyre teszem. Az a lényeg, hogy legalább 3 cm földréteg legyen rajta, nálam a kert fekete homok. Ültetés után 2 – 3 napig bőségesen locsoltam, utána mérsékelten. Hébe hóba tápot is kaptak, én Volldünger Linzt használok. Gyakran kapáltam.

Nagyon köszönöm fotót és a tanácsokat Udvari Andreának!

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 44
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 44
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük