Kerti hortenzia gondozása – olvasói tanácsok

A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) gondozása nem nagy kihívás egy hobbi kertész számára. Ahhoz, hogy június közepétől szeptember végéig dúsan virágzó, csodálatos hortenziánk legyen csupán néhány, de annál fontosabb szabályt kell betartani. Olvasóink vallottak arról, nálunk milyen gondozás mellett virágzik csodálatosan a hortenzia évről évre a kertjükben.

Kerti hortenzia gondozása

Kerti hortenzia gondozása, ahogy nekünk bevált

A kerti hortenzia gondozása sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk.

Jöjjenek az olvasói tapasztalatok!

Savas föld a virágzás titka

Budainé Széles Zsuzsanna: „Kb 20 éves a hortenziám. A kert leghidegebb, legszelesebb részén van kiültetve. Fenyőfa alatt, de azért több órás napot kapva. Ha napi 3-5 óra napsütés éri, az tökéletes. A savanyú földet szereti, a fenyőtűlevél savanyítja földet, ezért ideális a közelébe ültetni. Tavasztól késő őszig ferticare1 táppal locsolom hetente+timsó+időszakosan kávézacc. Cserépben mindig vegetált, a földbe kiültetve gyönyörű. Most kb 1,80 magas és 2-2,5 m átmérőjű.

Szaporításhoz hortenzia ágat szoktam leszúrni a földbe, hogy a leveleit leszedem. Gyorsan kigyökeresedik. De az is előfordult már, hogy a lelógott ág gyökeret eresztett. Bárhonnan, bármelyik hortenziáról könnyen megoldható így a gyökereztetés.

Timsó, kávézacc tökéletes adalék a föld savasításához. Vagy ha van a közelben fenyőfa, annak a lepotyogott leveleit lehet a föld felső rétegébe forgatni. Mindhárom savasít. Aki cserépben tartja annak is javasolt, hisz a savanyú föld is veszít idővel a savasságából.”

Németh Anna: „A gazda boltokban kapható cseppfolyós és szemcsés vaspótló, amivel lehet a talajt savanyítani. Azzal is jót teszel a hortenziának, ha a tövéhez fenyőfa alól szedsz lehullott száraz levelet. Bele forgatod a földjébe, lazítod a talaját, meg egy kicsit savanyítja is.

Kerti hortenzia szaporítása

A szaporításhoz miután elvirágzott, levágom az elnyílott virágot, a legfelső rügynél. Ehhez a rügyhöz kb. 15 cm ágat vágok. Megkenem gyökereztető hormonnal, a savanyú kémhatású földbe keverek egy kis homokot, a földet jó tömörítem, ebbe dugom bele az ágacskát. A cserepet bele állítom esővízbe.

Miután a felső réteg nyirkos lesz, kiveszem a cserepet. Hagyom, hogy a fölösleges víz távozzon. Egy műanyag zacskót több helyen ki lyuggatom, ráhúzom a cserépre, hűvös helyre teszem. Miután el kezd hajtani, eltávolítom a fóliát. Első évben még nem ajánlatos a kertbe ki ültetni.”

Vészi Marcsi: „Nálunk nagyon rossz a föld a hortenziának, csupa homok. Bármit csináltam nem volt hatásos, csak sínylődtek. Úgy ültettem el, hogy ástam egy gödröt, azt feltöltöttem savanyú földdel és abba ültettem a virágot, de ez sem volt elég. Ezután ültettem cserépbe, savanyú földbe. Ez eddig jó megoldásnak látszik. Ugyan így jártam a rododendronnal is. Az se marad meg nálunk a földben.”

A kék hortenzia titkáról itt olvashatsz.

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat az olvasóknak és a fotókat Kuzderné Dankó Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük