Sok a darázs a kertben? 3 tipp, ami segít!

A zord téli időszakban a meleg tavaszi és nyári napokra gondolva mindenkinek eszébe a jutnak a kertben töltött kellemes idők. A napi átlaghőmérséklet növekedésének eredményeként az élővilág is ébredezni kezd és a kopár, egyszínű udvar fokozatosan élettel teli oázissá alakul át. A rutinosabbak már tudják, hogy a rengeteg teendő mellett nem szabad megfeledkezni a nem kívánatos betolakodók ellen sem. Sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat, ha időben megkezdjük a védekezést, illetve megelőzést. Cikkünkben egy nem túl barátságos rovarral kapcsolatban fogunk tippeket adni, mely nem más, mint a darázs.

darázs piros virágon

A darazsak viselkedése

A darazsak olyan társas rovarok, melyek rendkívül fejlett társadalmi rendszert alkotnak. Viselkedésüknek számos olyan aspektusa van, melyek megértése kulcsfontosságú és ezen ismeretek birtokában a darazsak irtása egyszerűbbé válik. Társadalmuk komplex és jól szervezett, a csoportos együttműködés és a különböző feladatok elosztása lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyan alkalmazkodjanak környezetükhöz és biztosítsák a túlélésüket.

Vizsgáljuk meg fontosabb jellemzőiket:

 • Kolóniaépítés

A szociális darazsak hajlamosak nagyobb csoportokban élni, melyet kolóniának nevezünk. A meleg napok beköszöntével azon dolgoznak, hogy a kolóniát vezető királynő szaporodásához megfelelő fészket készítsenek, azt megvédjék és utódaikat gondozzák.

 • Táplálkozás

Főként cukros nektárszerű élelmet fogyasztanak, de emellett gyakran vadásznak más apróbb rovarokra, melyeket lárváik számára gyűjtenek.

 • Támadás és védekezés

A darazsak azért csípnek, hogy magukat és a kolóniát védjék. Csípésük fájdalmas, súlyos allergiás reakciót válthat ki az arra érzékeny áldozatuknál. Hajlamosak territóriumukat védeni és agresszívvá válnak, ha úgy érzik fenyegetve vannak. A nyár előrehaladtával harciasságuk egyenes arányban nő fészkük méretével, ezért egy nagyobb darázsfészek eltávolítása ebben az időszakban bizony nagyon veszélyes feladat.

 • Téli hibernáció

A hideg beköszöntével a kolónia szétesik, csak a megtermékenyített királynő hibernál, hogy tavasszal új kolóniát alapítson.

Így védekezz a darazsakkal szemben

Megjelenésüket környezetünkben rengeteg tényező befolyásolja. Vannak nyarak amikor tömegesen vannak jelen és van, amikor alig vagy egyáltalán nem okoznak problémát.


1. Megelőzés

A legeredményesebb módszer, mint minden más téren itt is a megelőzés. Érdemes még azelőtt elriasztani őket, mielőtt befészkelték volna magukat.

 • Az ideális fészkelőhely általában valamilyen tápanyagforrás közelében van, ezt elvágva egy lépéssel előrébb járunk. Minden potenciális élelmet tartalmazó helyet tartsunk lefedve, ételmaradékot ne tartsunk szabadon, beleértve az állatok számára kihelyezett tápot is.
 • Lehetőségeinket mérlegelve javítsunk ki minden rést, lyukat a falakon, háztetőn, mérőóraszekrényeken. Ahol szükséges helyezzünk fel rovarhálót. Ne maradjanak ki a korlátok nyitott vége sem és a földben lévő lyukakat temessük be.
 • Hatékony védekezési módszer a „hamis” darázsfészek felhelyezése. Működési alapelve a darazsak területvédő tulajdonságát használja ki, mivel nem telepednek meg más fészek közelében. Fontos tudni, hogy csak akkor hatékony, ha még a darázsszezon előtt kihelyezzük.  Óriási előnye, hogy vegyszermentes és nem termel hulladékot. Remek választás akár házilag elkészítve, akár megvásárolva jutunk hozzá.
 • Illóolajok és növények segítségével is távol tarthatók a darazsak, ültessünk mentát, kakukkfüvet vagy a vattapamacsra csepegtetett borsmenta vagy citromfű olaj is segíthet.

2. Ha már a kertünkben vannak

Abban az esetben, ha a közelben van már darázsfészek érdemes megfigyelni őket és kideríteni hol szállnak le és tűnnek el. Ezzel a módszerrel tudjuk beazonosítani fészkük helyét.

Ettől függetlenül szükség lesz darázscsapdák kihelyezésére, melyet készen meg tudunk vásárolni, ugyanakkor magunk is elkészíthetjük. Az utóbbi sokkal környezettudatosabb opció, mindamellett biztos, hogy csak környezetbarát anyagokat tartalmaz. Így készíthető el saját csapdánk:

 • A kiürült műanyag palackokat vágjuk ketté majd a felső részét megfordítva helyezzük bele az alsóba.
 • Töltsük fel csalogató folyadékkal a csapdát úgy, hogy ne legyen tele a palack alja. Használhatunk sört és cukrot, de mindenképp adjunk hozzá ecetet, ezt ugyanis a méhek el fogják kerülni.
 • Úgy helyezzük el csapdánkat, hogy az kellő távolságban legyen attól a helytől, ahol sokat tartózkodunk.

A földben lévő darázsfészeknek mindig több bejárata van. Ezeket keressük meg, tömjük be.

Házilag tudunk darázsriasztót készíteni, ami nem más, mint környezetbarát mosogatószer és víz keveréke. Ezzel fújjuk le a darazsak által megcélzott helyeket, mint a postaláda vagy a gázóraszekrény.


3. Túl sok a darázs vagy túl nagy a fészek

A megelőző intézkedések ellenére előfordulhat, hogy túl közel túl sok darazsat tapasztalunk. Ilyenkor elég nagy a valószínűsége, hogy fészek van közelünkben. Ebben az esetben semmikép ne fogjunk bele a fészek megszüntetésére tett kísérletekbe. A darazsak támadhatnak és csípésük életveszélyessé válhat. Mindenképp hívjunk szakembert!

Az sem mindegy milyen fajjal állunk szemben, hiszen egyes darazsak védettek, irtásuk komoly büntetést von maga után. A szakképesítéssel rendelkező rovarirtó be tudja azonosítani a darazsat és megfelelően jár el. A védett fajokat még a megrendelő kérésére sem fogja kiirtani!

Hirdetés (X)

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük