Vadszőlő (Parthenocissus), a díszes futónövény

A teraszra szánt növények tervezgetésekor sokan csak az egynyári és a színes virágukkal díszítő növényekben gondolkodnak. Érdemes azonban a futó- és kúszónövények között is szétnézni, hisz a gyorsan növő habitusukkal rövid idő alatt látványos eredményeket érhetünk el. A vadszőlő (Parthenocissus) vagy más néven repkényszőlő nyáron üde zöldjével, ősszel pedig a csodálatos vörös színű leveleivel és fekete bogyóival díszít.

vadszőlő a ház falára felfuttatva

Vadszőlő (Parthenocissus), a díszes futónövény

A  vadszőlő elég megosztó növény, sokan ódzkodnak. A népszerűtlenségének oka elsősorban egy tévhit, miszerint tönkreteszi a vakolatot. Valójában a tapadókorongokkal a falra kapaszkodó és gyorsan magasra ágaskodó növény nem rongálja a vakolatot, kivéve, ha a tapadó korongokat erőszakkal leválasztjuk a falról.

A repkényszőlőnek is hívott vadszőlőnek több faja ismert. Akár a három, akár az ötlevelű változat mellett döntünk, nyáron és ősszel gyönyörű látványra számíthatunk. Akár cserépben is nevelhetjük, így teraszunk vagy erkélyünk dísze is lehet.

vadszőlő az erkélyen

Vadszőlő gondozása

Nyáron a lombja természetes árnyékoló és hőszigetelő rétegként szolgál, a lakás belső hőmérsékletét is alacsonyabban tartja.

Ősszel az elszíneződött levelek csak rövid ideig díszítenek, korán lehullanak. A nyári zöldessárga virágai jellegtelenek, amik  nyár végére kékesfekete terméssé alakulnak. Könnyen alakítható, bátran metszhető.

Az árnyékos vagy félárnyékos helyet szereti. A bőséges öntözést gyors növekedéssel hálálja meg.

Dekorációs célú felhasználása

A vadszőlőt ősszel nagyon jól használhatjuk dekorációs céllal is.

A levágott szárakból akár egy egyszerű, természetes kopogtatót is készíthetünk az indák összetekerésével. Nem túl tartós, mert a levelek hamar lehullanak, de a szár megszárad és a dísz megtartja formáját.  A levelek lehullása után az alapot további őszi díszek készítéséhez felhasználhatjuk, például adventi koszorú alapja is lehet.

ajtódísz vadszőlőből

Csodás kék termései fantasztikus dekorációk alapjai lehetnek.

vadszőlő termésből készített dekoráció

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük