Adventi koszorú készítés saját kezűleg lépésről lépésre

Miután megismerkedtünk az adventi koszorú választás szempontjaival, folytatom a négy részes adventi koszorú készítés sorozatomat. Ma a saját kezűleg készülő adventi koszorú előkészületeit foglaltam össze, hogy legközelebb már el is készíthessük a természetes koszorú alapot.

adventi koszorú készítése saját kezűleg

Adventi koszorú készítés saját kezűleg

Az adventi koszorút és a többi díszt saját magad is elkészítheted. Arra azonban számítanod kell, hogy nem lesz olyan tökéletes, mintha a virágüzletben szakember készítette volna. Az sem biztos, hogy olcsóbban jösz ki. Sőt! Mire a gyertyákat, az alapot és a sok hozzávalót megveszed, és összeszámolod a kiadásaid, rájöhetsz, hogy drágább, mintha készen vetted volna a koszorút.

Az adventi koszorú készítés nem ördöngösség. Egy kis kézügyességgel és kreativitással saját kezűleg is szép ünnepi dekorációnk lehet. Csupán néhány alapvető kellékre, elszántságra van szükség és már be is zsebelhetjük a család, a barátok elismerő szavait.

Adventi koszorú előkészületek lépésről lépésre

1. Dönts el, hogy milyen stílusú adventi koszorút akarsz készíteni!

Határozd meg, hogy natúr vagy csili-vili stílusút szeretnél-e. Milyen lesz, elegáns, modern, hagyományos? Milyen szín lesz a domináns? Hideg (pl kék ) vagy meleg (piros, narancssárga,stb) színeket látnál szívesen? Milyen alapot akarsz a koszorúnak, pl. natúrszalma, szalaggal bevont, örökzöld alapú, vagy pl. termésekből összeállított?

A választáshoz segítség lehet az előző bejegyzésem.

2. Határozd meg, milyen gyertyákat szeretnél!

A hagyományos keresztény egyházi gyertyaszínek: a 3 lila és egy rózsaszín. Minden évben vannak újabb és újabb trendi színek és formák. Természetesen te olyan gyertya színt és formát válassz, ami neked a legjobban tetszik, leginkább illik a lakáshoz, a hangulathoz, amit sugározni akarsz. A hagyományos hasáb gyertyákon kívül jól mutatnak a hosszúkás, a gömb vagy akár a piramis alakú gyertyák is. Népszerűek a figurális gyertyák is, mint pl. fenyő, toboz, angyalka vagy a skandináv hatású rénszarvas gyertyák.

A hagyományos adventi koszorúra négy gyertya kerül. Persze tehetsz ettől többet is, de arra mindenképp ügyelj, hogy a gyertyák száma néggyel osztható legyen.

3. Válaszd ki a kiegészítőket

Nézz körül milyen karácsonyi díszek, kiegészítők maradtak az előző évről, amiket újra fel tudsz használni. Jó esetben kincseket találhatsz. pl. előző évi adventi koszorúról gömbök, csillagok, gyertyatűk, stb. Ha elég előrelátó és gondos voltál, akkor még a koszorú alapod is meg van.

4. Járj nyitott szemmel és és gyűjtögess!

Nagyon szép adventi koszorúk készíthetők a természetben gyűjthető növényi részek, termések felhasználásával. Gyűjthetsz pl. különböző formájú tobozokat, makkot, gesztenyét, csipkebogyót, diót, mogyorót, stb. Ezeket aztán natúr is felhasználhatod, de ha a csillogást szereted, akár ezüst vagy arany színező spay-vel le is fújhatod a terméseket.

5. Készíts el az egyéb kiegészítőket!

Száríts pl. narancs, alma vagy citromkarikákat. Ezt akár a radiátoron is megteheted. A gyömölcsöket vágd karikákra, rendezd el őket úgy, hogy lehetőleg ne fedjék egymást. Időnként forgasd meg a szeleteket, hogy szépen egyenletesen száradjanak. Pár nap múlva már kész is a csodás dísz. Nagyon csábító látvány pl. a cukormázzal díszített alma is. Az almákat mártsd tojásfehérjébe, majd forgasd meg kristálycukorban és törlő papíron hagyd megszáradni.

6. Készíts bevásárló listát!

Ahhoz, hogy biztosan minden szükséges kelléket megvásárolj és ne vegyél felesleges dolgokat nagyon hasznos, ha bevásárló listát írsz. Ezt megteheted akár egy papírfecnire, de akár az okostelefonod is használhatod, ha már nem tudsz nélküle élni.

Amire nagy valószínűséggel szükéséged lesz:

  • koszorú alap,
  • 4 vagy néggyel osztható számú gyertya,
  • gyertyatű a gyertyák rögzítéséhez,
  • masni, szalag a megfelelő színben,
  • erős drót a rögzítésekhez,
  • színező spray,
  • ragasztó pisztoly és ragasztó,
  • illatos fűszerek (fahéjrúd, csillagánizs), ezek nem csak illatukkal, hanem formájukkal is szépen díszítenek.

Nagyon szép színes terméseket lehet találni az előrecsomagolt potpourri csomagokban. Érdemes ezek közt is szét nézni.

Az örökzöld koszorú alap lekötése igen nagy gyakorlatot igényel és a hozzá való növényeket is nehéz beszerezni. Ezért azt javaslom, ha emellett döntesz és nincsen kerted, ahonnan a növényeket begyűjtheted,, akkor ezt így előkészítve vedd meg.

7. Vedd meg a szükséges kellékeket!

Ügyelj arra, hogy mindent megvegyél amit felírtál. Ne legyen lelkiismeret furdalásod, ha az üzleteket járva kihagyhatatlan kincset találsz az adventi koszorúdhoz. Vedd meg nyugodtan, elvégre évente csak egyszer van karácsony és ha nem dobod ki, a következő években újra felhasználhatod.

Legközelebb a koszorú alap előkészítését mutatom be, majd pedig meg tudhatod, a sok alapanyagból hogy lehet szép adventi koszorúd.

Egyre több virágüzletben kaphatsz kreatív adventi készítő csomagot. Ebben az alaptól a gyertyákon át az összes kiegészítőig minden benne van ahhoz, hogy saját magad elkészíthesd az adventi koszorúdat. Előnye, hogy nem kell az üzleteket járnod vagy külön kiszállítási díjat fizetned a több helyről összevadászott alapanyagokért és még is megmarad az alkotás öröme.

Még egy fontos tanács. Csak saját magadnak készítsd el az adventi koszorút, semmiképp ne kezdj el üzletelni vele. A vállalkozás nélkül készített és árult adventi koszorúkkal ugyanis törvényt sértesz. Komoly büntetésre számíthatsz, ha erre fény derül!

Hamarosan videóban is megmutatom, hogy készítheted az adventi koszorú alapját a kert növényeiből.

Ajánlom figyelmedbe a Pinterest albumomat, ahol több száz adventi koszorút is találsz.

Adventi koszorú készítő sorozat további részei

A közelgő adventre tekintettel indítok egy négy részes sorozatot, kezdve az adventi koszorú választás szempontjaitól egészen egy saját kezű adventi koszorú készítésig, amit időnként videókkal is segítek. Fogadd szeretettel az első részt!

Az átgondoltan kialakított kert minden évszakban szolgáltat szépségeket a lakás dekorálásához. A kert örökzöldjeiből télen nagyon szép természetes adventi koszorúalap készíthető saját kezűleg, aminek a feldíszítéséhez is rejt néhány kincset a kert.

Az igazi karácsonyi készülődés nálam az adventi koszorú elkészítésével és az első adventi gyertya meggyújtásával veszi kezdetét. A természetes koszorú alap már elkészült a kert növényeiből, így jöhet az adventi koszorú alap feldíszítése.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük