Természetes adventi koszorúalap a kert növényeiből – videóval

Az átgondoltan kialakított kert minden évszakban szolgáltat szépségeket a lakás dekorálásához. A kert örökzöldjeiből télen nagyon szép természetes adventi koszorúalap készíthető saját kezűleg, aminek a feldíszítéséhez is rejt néhány kincset a kert.

Természetes adventi koszorúalap a kert növényeiből

Most a 4 részes sorozatom harmadik részét olvasod. Az első részben néhány szempontot osztottam meg az adventi koszorú választáshoz, majd az adventi koszorú készítés lépéseiről olvashattál. 

Lássuk hát, hogy lesz koszorú alap a kert növényeiből!

Még mielőtt barbársággal vádolnál azért, mert levágom a növényekről az élő növényi részeket, megnyugtatlak: nem is bántom a növényeket. A növényeknek szükségük van az időnkénti metszésre. Ezt a munkát én az adventi koszorú készítése előtti napokra időzítem és a levágandó részeket használom fel a természetes adventi koszorúalap elkészítéséhez.

Amire szükséged lesz a természetes alapú adventi koszorú kötéshez

  • koszorú alap, (szalma vagy saját magad által készített)
  • örökzöldek,
  • erős, folyamtos drót,
  • metsző olló,
  • drótvágó,
  • kesztyű – a gyanta és tűlevelek miatt érdemes használni,
  • türelem.

Koszorúalapot készen is vásárolhatsz. Szinte mindegyik fajta koszorú alapja egy szalmakoszorú, amit nagyüzemi módszerekkel állítanak elő. Gyakran ezt már mohával bevonva árulják. Kész aalphoz olcsón hozzá lehet jutni, nem érdemes saját magunk próbálkozni az előállításával.

A szalmakoszorú nagyon jó alapja lehet pl. egy őszi ajtódísznek, kopogtatónak. Az adventi díszítéshez viszont nem illik a natúr színe. Ha természetes hatású dekorációra vágysz, akkor is érdemes mohával, fakéreggel, termésekkel, fahéjjal vagy valamilyen örökzölddel bevonni.

Célszerű mohával bevont koszorút venni akkor is, ha örökzöldekkel akarjuk bevonni a koszorút. A moha zöld színe nagyon jó arra, hogy „eltüntesse” az esetleges hibákat, amiket az örökzöldek lekötésénél vétünk. Míg a szalmaalap elütő színe felhívná a figyelmet a lyukakra, addig a moha és az örökzöldek színe egybeolvad, mondhatni ápol és eltakar.

Az az igazság, hogy én ezt is saját magam készítem és természetesen ehhez is a kert szolgáltatja a növényeket. 

A vadszőlő indái nagyon jól formálhatók. Amikor le hullottak a levelek, akkor vágom le a hosszú ágakat. Frissen még hajlékonyak a szárak, így egyszerűen kialakítható belőlük a kör forma. Előnye az is, hogy akkora méretűt készíthatő belőle, amekkorát csak akarunk.

Természetes alapú adventi koszorúalap készítés lépései

Örökzöldek levágása

Bármelyik fenyőfélét használhatod. A lucfenyő előnye a kellemes gyantaillata, ugyanakkor nagyon gyorsan lehullatja a tűleveleit és a készítésekor nagyon szúr is.
A nobilis vagyis nemes jegenyefenyő ezüstös színű, száradtan is megtartja színét és nem szúr.
A fenyőn kívül nagyon jó váalsztás a babér, babérmegy, a tiszafa, a tuja, borostyán, kövi rózsa, buxus, bogyós ágak, pl. csipkebogyó.

Érdemes minél több féle örökzöldet használni, mert eltérő színűk, karakterformájuk játékosságot kölcsönöz a koszorúnak, a díszek is szebben mutatnak majd rajta.

Kis csokrok készítése

A nagyobb ágakat vágd szét kis gallyakra és ezekből készíts kis féloldalas csokor formákat. A csokroknak az egyik felük sík legyen, a másik pedig domború.

Egy átlagos méretű, 25-30 cm-es koszorúhoz kb. 7-10 cm-es gallyacska kell. Kisebb méretű koszorúhoz kisebb, míg nagyobbhoz nagyobb méretű csokrokcsákat készíts.

A kis csokrok szárait kösd meg jó erősen dróttal. Ha tapasztalt és ügyes vagy, a csokrok drótozása el is maradhat.

Kis csokrokat erősíts fel az alapra

A kis csokrokat a folyamatos dróttal jó erősen erősítsd fel a koszorú alapra. Arra figyelj, hogy csokrok fedjék egymást, valamint a következő sor csokrai eltakarják a rögzítő drótot is. Ha körbeértél dolgozd el a drótot.

Természetes alapú adventi koszorú készítése – videó

Ha vizuális típus vagy, akkor kövesd Nádasné Bäer Anikónak, a Annie’s Design kitűnő virágkötőjének tanácsait a videóban.

Tarts velem a továbbiakban is, mert hamarosan az adventi koszorú feldíszítéséhez is hozok ötleteket.

Sorozat további részei

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük