Adventi koszorú alap feldíszítése

Az igazi karácsonyi készülődés nálam az adventi koszorú elkészítésével és az első adventi gyertya meggyújtásával veszi kezdetét. A természetes koszorú alap már elkészült a kert növényeiből, így jöhet az adventi koszorú alap feldíszítése.

adventi koszorú alap feldíszítése

Adventi koszorú hozzávalói a kertből

Nálam a lakás nem egyik napról a másikra alakul át ünnepivé. Túlzó csillogásoktól mentesen, minél több természetességgel közelítek a karácsony felé. Az idő előrehaladtával minden nap egy újabb kellék, karácsonyi jelkép kerül elő a fiók mélyéről.

Az adventi készülődést azzal kezdem, hogy megnézem mi az aktuális karácsonyi divat és inspirálódok neves hazai és külföldi virágkötők munkáiból. Aztán kitalálom, hogy milyen gyertyákat szeretnék és be is szerzem az elképzelésemhez illőket. A gyertyák formája, átmérője és magassága általában már meghatározza az adventi koszorúm alapját is. Többnyire maradok a kerek formánál.

Aztán kiugrok anyukámhoz a kertbe és begyűjtöm a koszorú természetes alkotóelemeit. Mindig van pár alap, amit még kora ősszel vadszőlőből fontam, ezt aztán egyszerűen fel tudom turbózni örökzöld ágakkal. Ha kész a növényi indákból és örökzöldekből készített adventi koszorú alap, nyert ügyünk van, a többi már csak a kreativitáson múlik.

Adventi koszorú alap feldíszítése

Adventi koszorú színei

Az őszi élénk színeinek az adventi koszorúval is búcsút intünk. A fagyos, hideg, mozdulatlan természetben a szürke, a fekete, a barna és a fehér válik uralkodóvá. A természetes adventi koszorú épp ezt a színvilágot tükrözi vissza. Az örökzöld növények, a különböző természetes színű vagy festett termések, zuzmós ágak, tobozok, magvak az élet továbbélésének üzenetét hordozzák. A komor színek a pedig a szunnyadó természetet szimbolizálják.

A karácsony hagyományos színei a zöld, az aranysárga, a piros és az óarany, a régi idők hangulatát idézik. A fényes színek közül egyre nagyobb teret hódít az ezüst és nagy divat a bronz is. Népszerű az úgy nevezett skandináv stílus, ami főleg piros és fehér színeivel, kötött és fából készült kiegészítőivel melegséget sugároz.

A sötét színek ridegségét nagyon jól oldhatjuk például a piros üdeségével. Hangulatmódosító hatása van a színes gyertyák, szalagok, zsinórok, gömbök, fényes díszítő elemek ragyogásának. A hideg színek, az ezüstfenyő szürkéje, a lila, a kék vagy fehér gyertyák alkalmasak az ünnepélyesség kifejezésére.

Ahogy a természetben, úgy az adventi koszorúnál fontos az összhang, a harmónia. Az adventi koszorút négy hétig a lakás éke, ezért fontos, hogy színeiben, formájában, stílusában illeszkedjen a környezetbe.

Illatok

A természetes alapú adventi koszorú illata sem mellékes számomra. A koszorú alapjaként használt boróka, fenyő és más örökzöldek mellett a kiegészítők is fontos illatmódosítók. A gyertyák melege hatására az illóolajok életre kelnek, a fahéjrudak, a szegfűszeg, a szárított citrom vagy narancs karikák jellegzetes illata pillanatok alatt betölti a teret.

Adventi koszorú formája

Az adventi koszorú sokat változott azóta, hogy a 19. században Johann H. Wichern német evangélikus lelkész elkészítette az első adventi koszorút Hamburgban. Egy fenyőkkel díszített, felfüggesztett szekérkeréken 24 fehér gyertyát helyezett el, minden adventi napra egyet-egyet. Később az egyszerűség kedvéért 4 gyertya került a koszorúkra, minden vasárnapra egy.

Nem szentírás, hogy az adventi koszorúnak koszorú formát kell felvennie. Egy csillag, téglalap vagy négyzet alapú alakzat egyaránt szép lehet.

A felfüggeszthető változat különösen nagyobb terekben mutat jól.

Sőt mi több még a gyertyáknak sem kell egy alapon lenniük, 4 gyertya összetartozását egy szalaggal vagy egységes formájukkal is kifejezhetjük.

Gyertyák az adventi koszorúra

A gyertya választékra nem lehet panasz, színben, formában és árban igen különböző gyertyák közül válogathatunk. Az első adventi koszorún 24 gyertya volt, ma praktikussági okokból általában négy gyertyát használunk. Nyugodtan tehetünk többet is, de mindenképp néggyel osztható számú gyertya kerüljön a dekorációba.

Az egyházi színű lila, rózsaszín gyertyákkal már csak kevés helyen találkozunk. Szerintem azért is, mert ezekkel a színekkel nem lehet olyan szép kompozíciót összeállítani.

Nekem személy szerint sokkal jobban tetszik az a megoldás, amikor a gyertyákra kötött kis szalag különbözteti meg és emeli ki a harmadik vasárnapot.

Az élő virágokkal díszített adventi koszorú nem feltétlenül négy hétre szól, ezek inkább különleges alkalmakra ajánlhatók.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy igazán szép, ízléses adventi koszorú elkészítéséhez sok idő és gyakorlott kezek is kellenek. Ha nem akarsz sokat bíbelődni, nézz be egy-két virágboltba és biztos rátalálsz, arra az adventi koszorúra, ami épp veled akar hazamenni és a ti ünnepeteket hivatott beragyogni.

Ajánlom figyelmedbe a Pinterest albumomat, ahol több száz adventi koszorút is találsz inspirációként.

A négy részes adventi koszorú készítő sorozat további részei

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük