Adventi koszorú választás szempontjai

A közelgő adventre tekintettel indítok egy négy részes sorozatot, kezdve az adventi koszorú választás szempontjaitól egészen egy saját kezű adventi koszorú készítésig, amit időnként videókkal is segítek. Fogadd szeretettel az első részt!

Adventi koszorú választás

Adventi várakozás

Imádom a karácsonyi készülődést, a lakás ünnepi díszbe öltöztetését. Jól kitalálták elődeink, hogy van az advent, a négy hetes ráhangolódás. A lakás átváltoztatását advent első vasárnapjával kezdem, csak szerényen, túlzott csillogásoktól mentesen, minél több természetességgel.

Ahogy múlik az idő, egyre több újabb kellék, karácsonyi jelkép kerül elő a fiókok mélyéről. Míg az első napokban a fényt csak egy teamécses képviseli, a szeretet ünnepéhez közeledve egyre fokozódik a gyertyák nyújtotta ragyogás.

A lakással együtt egy kicsit a lelkem is díszbe öltözik. Bár az üzletekben már októberben megjelennek a karácsonyi kellékek, számom az első adventi gyertya gyújtása jelenti igazán az ünnepvárás kezdetét.

Adventi koszorú választás szempontjai

Közeledik az évvége rengeteg fontos teendővel, ünneppel. Az ünnepi ráhangolódást segíti az adventi időszak és az ehhez szorosan kapcsolódó adventi koszorú. A lakást soha nem díszítjük fel olyan gazdagon és olyan nagy szeretettel, mint a karácsonyi és az adventi időszakban.

A virágüzletek november közepére ünnepi díszbe öltöznek. Különböző színvilágú, stílusú és árfekvésű adventi koszorúkat kínálnak. Érdemes a koszorúval együtt rögtön beszerezni a karácsonyi asztaldíszt, az ajtódíszt és az ajtó elé kerülő vendégváró díszt is. Ha mindent egyszerre megveszünk, akkor biztos, hogy a kiegészítők harmóniában lesznek egymással és nem kell bosszankodni két hét múlva, hogy pl. az adventi koszorunkhoz tartozó karácsonyi asztaldíszt már elvitte más.

Természtesen csak iránymutatást tudok adni az adventi koszorú választás megkönnyítéséhez. Dönteni mindenképpen neked kell.

Forma, alapanyag

Bár gyerekkoromban sosem volt adventi koszorúnk, már jó pár évtizede el sem tudom képzelni a decembert a négy gyártyás dísz nélkül. Ami nálunk mindig kerek, de az örökkévalóságot szimbolizáló kerek forma nincs kőbe vésve. Egy csillag, egy téglalap vagy négyzet alakú alakzat egyaránt szép lehet, de akár 4 kölönálló gyertyából is összeállhat a kép.

Adventi koszorú alap bármiből készülhet. Itt az oldalon is megmutattam már, hogy készíthetsz mézeskalácsból adventi koszorút. Az utóbbi években igen nagy sláger a kötött anyagok felhasználásával készített koszorúalap.

A természetes alapú adventi koszorú a kedvencem, ami a természet apró szépségeit csempészi a lakásba. A fagyos, hideg, mozdulatlan természetben az őszi élénk színeket felváltva a szürke, fekete, a barna és a fehér válik uralkodóvá. Az adventi koszorú örökzöld növényei, a különböző természetes színű vagy festett termések, zuzmós ágak, tobozok, magvak az élet továbbélésének üzenetét hordozzák. A komor színek a pedig a szunnyadó természetet szimbolizálják.

A koszorú alapjaként használt boróka és fenyő mellett a kiegészítők is fontos illatmódosítók. A gyertyák melege hatására az illóolajok életre kelnek, a fahéjrudak, a szegfűszeg, a szárított citrom vagy narancs karikák jellegzetes illata pillanatok alatt betölti a teret.

Színek

A hideg színek, az ezüstfenyő szürkéje, a lila, a kék vagy fehér gyertyák alkalmasak az ünnepélyesség kifejezésére. A sötét színek ridegségét színellentétekkel tudjuk oldani. Hangulatmódosító hatása van a színes gyertyák, szalagok, zsinórok, gömbök, fényes díszítő elemek ragyogásának.

A karácsony hagyományos színei a zöld, a sárga, a piros és az óarany, a régi idők hangulatát idézik. A felhőtlen gyermekkort, a nagyi finom sütijeit, a boldog békeidőket juttatja eszünkbe. A fényes színek közül egyre nagyobb teret hódít az ezüst is. Népszerű az úgy nevezett skandináv stílus, ami főleg piros és fehér színeivel, kötött és fából készült kiegészítőivel melegséget sugároz.

Gyertyák

Hagyományosan az advent egy-egy hetét szombolizálva négy gyertya kerül az adventi koszorúra helyett is szívesen alkalmazok több, de mindenképp néggyel osztható számú gyertyát. A gyertyák színe is jobbára ízlésünktől függ.

Magam részéről szeretem a tisztaságot és egyszerűséget jelképező fehér gyertyákat. Az egyházi színű, 3 lila és egy rózsaszín gyertyákkal már csak kevés helyen találkozunk, elsősorban a kötött színek miatt.

Harmónia

Az adventi koszorúnál is elengedhetetlen az összhang, a harmónia. Az adventi koszorút négy hétre vásároljuk, ezért fontos, hogy színeiben, formájában, stílusában hasonló legyen a helyszínhez, illeszkedjen a környezetbe. Célszerű az adventi koszorú mellé rögtön beszerezni  a hozzáillő karácsonyi asztaldíszt és az ajtódíszt is.

Remélem ez a kis gondolatébresztő segít majd dönteni. Ne feledd, hogy az a szép, ami neked tetszik. Ne hagyd magad befolyásolni. A színeket, formákat és a tartozékokat egyéni ízlésednek megfelelően válogasd össze. Hiába trendi valami, ha az nem illik a lakásodba, ne vállald be.  A trend ösztönzőleg hathat, de nem feltétlenül kell követni. Érdemes ötleteket lopni belőle.

Sokkal jobban érzed magad azonban egy az egyéniségedhez jobban illő stílusban, mint a kényszerből választott trendiben. Azt válaszd, amivel a legjobban tudsz azonosulni, ami a család és a lakás hangulatához leginkább illik.  Csak olyan miliőben tudod átélni a várakozás izgalmát, szépségét, az nyújt feltöltődést számodra, amit magadénak érzel, ami nem idegen tőled. Vállald hát fel nyugodtan önmagad és válasz ízlésednek megfelelő adventi koszorút!

Mind említettem nálunk mindig természetes alapú adventi van, amit ráadásul saját magunk készítünk. Figyeld az oldalt, mert hamarosan azt is megmutatom, hogy tudsz te is természetes adventi koszorú alapot készíteni a kert szépségeiből.

Adventi koszorúk a Pinterest albumomban

Sorozat további részei

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük