Szimbolikus növények a Bibliában

A mirha, a tömjén, a manna, a jerikói rózsa közös jellemzője, hogy a világ legtöbb nyelvre lefordított, és legtöbb példányban eladott könyve, a Biblia említést tesz róluk. Mai bejegyzésemben arra kerestem a választ, hogy vajon milyen kultikus jelentéssel bírnak, és mit szimbolizálnak ezek a növények a Bibliában.

mirha edényben

Szimbolikus növények a Bibliában

Etrog (Ethrog)

Ahogy az Ótestamentumban olvasható, a sátoros ünnepek kelléke volt az ethrog. Az a citrusféle hasonlít a citromhoz, de nem étkezési, hanem elsősorban kultikus célokat szolgált az időszámításunk előtt élt zsidók körében. Nem csoda, hogy nem fogyasztották, mert íze igen keserű. Héja pedig nagyon vastag és rücskös.

Jerikó rózsája

Jerikó rózsája névvel többféle sivatagi növényt is ihletnek, melyeket szoktak a feltámadó növényeknek is hívni. Közös jellemzőjük, hogy összegömbölyödött száraz állapotukból víz hatására szétnyílnak. Keresztes lovagok figyeltek fel először az Asteriscus aquaticus növény tetszhalott állapotára, és a feltámadás jelképét látták benne. Az ő révükön került Európába.

Az egyik legismertebb feltámadó növény a Selaginella lepidophylla, a mexikói csipkeharaszt, amelyet hazánban is árulnak a karácsony környékén. Az addig fenyőpikkelyekhez hasonlító hajtásai megtelnek vízzel, és kiterülnek, mintegy zöldrózsát alkotva.

A jericoi rózsa gondozása egyszerű, hónapokig teljesen szárazon, fény nélkül tartható. Az ápolási tanácsokat betartva a száraz szürke kis gumóból néhány óra alatt zöld csoda bontakozik ki.

Manna – Cassia fistula

Az Ószövetség szerint a manna az égből hullott Mózesnek és népének lába elé. A Cassia fistula nevű fa terméséről van szó, amelyek hosszú kocsányokon, jégcsapszerűen lőgnak a fán. A fogyasztható rész a hüvelytokon belül található: édes, medvecukorra emlékeztető ízű, fekete színű rágógumi.

Mirha

Jézus születésekor napkeleti bölcsek (háromkirályok) érkeztek a júdeai Betlehembe a kisded üdvözlésére. Kincsesládáikból előkerültek az ajándékok: aranyat, tömjént és mirhát vittek a megváltónak és családjának.

A mirhafa a balzsamfafélék családjába tartozik, és az alacsony tövises fa kérgéből kicsurgó, megkeményedő gyantát használták füstölő- és balzsamozószerként. Ma az aromaterápiában lélekerősítőként alkalmazzák.

A képre kattintva többet is megtudhatsza a mirháról.

Szent Bertalan fája – selyemmirtusz

Több apostolról vagy szentről neveztek el növényt, és a névadásnak volt valamiféle alapja. Bertalan apostolnak az volt a küldetése, hogy Indiában terjessze a keresztény hitet. Itt találkozott először a selyemmirtusszal, és feltehetően ő vagy követői vitték a szép fát a Szentföldre, és Szent Bertalan fájának nevezték el.

A kínai selyemmirtusz (Lagerstroemia indica) vagy hivatalos nevén a selyemvirágfa elsősorban az átlagon felül hosszú, dús virágzása miatt közkedvelt. Az igénytelen, száraszságtűrő virág gondozása egyszerű, virágzásához meleg és rendszeres öntözés szükséges. Félfás dugványról és magról egyaránt szaporítható, metszéssel jól alakítható, akár fává is nevelhetjük. Egyetlen hátránya, hogy télállósága közepes, ezért teleltetni kell.

Szentjánoskenyér (Ceratonia siliqua)

A szentjánoskenyér arasznyi hosszúságú, lapos, barna hüvelytermését itt-ott már hazánkban is megvásárolhatjuk, őrleményéből finom kalács készíthető.

A legenda szerint János apostol hosszú pusztai vándorlásai során a vaskos, édes hüvelyekkel űzte el éhségét. Egyforma alakú és tömegű – 0,2 grammos – magvai mérőeszközként szolgáltak, és görög-latin nevéből = ceratonia származik a karát szó.

Tömjén

A tömjén a mirhához hasonlóan egy balzsamfa mézgás gyantája. Már az ókorban is használták füstölőszerként, napjainkban japán sintoista, a hindu és katolikus szertartások kelléke. A tömjénfa (Boswellia) a szappanfavirágúak rendjébe, a balzsamfafélék (Burseraceae) családjába tartozó növénynemzetség. Ezen nemzetségbe tartozó növények illatos gyantát termelnek, melyek közös jellemzője, hogy gyulladáscsökkentők. A bibliai tömjént a valódi tömjénfa (Boswellia sacra) adta, jelenleg a B. frereana-ból is előállítják.

A tömjén a magyar népi hiedelemvilágban elterjedt rontáselhárító.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük