Kínai selyemmirtusz (Lagerstroemia indica) gondozása, szaporítása

A kínai selyemmirtusz (Lagerstroemia indica) vagy hivatalos nevén a selyemvirágfa elsősorban az átlagon felül hosszú, dús virágzása miatt közkedvelt. Az igénytelen, száraszságtűrő virág gondozása egyszerű, virágzásához meleg és rendszeres öntözés szükséges. Félfás dugványról és magról egyaránt szaporítható, metszéssel jól alakítható, akár fává is nevelhetjük. Egyetlen hátránya, hogy télállósága közepes, ezért teleltetni kell.

Kínai selyemmirtusz (Lagerstroemia indica)

Kínai selyemmirtusz (Lagerstroemia indica) származása

A kínai selyemvirágfa (Lagerstroemia indica) a mirtuszvirágúak (Myrtales) rendjébe és a füzényfélék vagy másnéven ligetszépefélék (Lythraceae) családjába tartozó faj. Ahogy nevéből következtethetünk: Kína és Korea a hazája.

Gyakran nevezik kínai selyemmirtusznak is, ami félrevezető, mivel a selyemvirágfák nem igazán közeli rokonai a mirtuszoknak (Myrtales). Mindkettő ugyanabba a növényrendbe, a mirtuszvirágúak közé sorolandó, azonban már más növénycsaládba tartoznak.

Kínai selyemmirtusz jellemzése

Ismertetőjegyei: lomhullató cserje/fa. Kérge feltűnő, rózsaszínes szürke és tarka, évente lehámlik. A levelek minden télen lehullanak. A csupasz ágak kora tavasszal hajtanak ki újra. A levelek kicsik, 5–10 cm hosszúak, sima szélűek, kör alakúak vagy oválisak, sötétzöldről narancssárgára és pirosra színeződnek ősszel.

Virágok: rózsaszín, fehér, piros színűek, kúp alakú, felálló bugavirágzatban

Virágzási idő: július végétől októberig hozza fürtökben növő virágait, amelyek akár száz napig is nyílnak, így szinte egész nyáron virágzik.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 1 – 3 méter magasságot is elérhet.

Habitus: felálló, erős hajtásokkal, tojásded sötétzöld levelekkel, széltében is terebélyes, teleltetéshez is nagy helyet kíván.

Cserépben nevelhető-e: igen, de vízigényes és a földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel. Mivel teleltetést igényel, célszerű cserépben tartani.

piros virágú kínai selyemmirtusz

Kínai selyemmirtusz igénye, gondozása

A kínai selyemvirágfa vagy selyemmirtusz napos, meleg, kissé védett helyet igényel. Tűző napra is tehetjük, de a rendszeres öntözést ne felejtsük el.

Vízigénye nagyobb az átlagnál, ezért rendszeresen öntözzük, ne hagyjuk kiszáradni a földjét. Ha kiszárad a földlabda, ledobja a bimbókat. 3 – 4 hetente végezzünk tápanyag utánpótlást.

A selyemmirtuszok gyors növekedésűek, erős metszést igényelnek, így rengeteg tápanyagra lesz szükségük.

A gyors növekedés miatt érdemes évente egyre nagyobb cserépbe ültetni.

Metszése

Gyors növekedése miatt gyakori metszést igényel. Tavasszal, az átültetéskor egyharmadukra vágjuk vissza a vesszőket.

Selyemvirágfa teleltetése

Télállósága közepes, gondos takarással azonban a hidegebb hónapokban is problémamentesen áttelel a szabadban.

A cserépben nevelet selyemvirágfa az enyhébb fagyokat elviseli, ezért a későn behordható növények csoportjába tartozik. Sötét helyen 4-8 oC-on teleltessük. A pihanő időszakban tartsuk szárazon. Kora tavasszal vigyük világos, meleg helyre.

Kínai selyemmirtusz metszése

Metszését lehetőleg tavaszra időzítsük. Metséssel alakíthatjuk az alakját, akár fát is nevelhetünk belőle. Ha a teleltetésnél helyhiánnyal küszködünk, akkor ősszel is visszavághatjuk. Tavasszal erősen metszük vissza és alaposan ritkítsuk meg a szép feljődéshez. Arra figyeljünk, hogy csak az egy éves hajtásokon virágzik, ezeket semmiképp ne vágjuk le.

Selyemmirtusz szaporítása

Magról vagy félfás dugványról egyaránt szaporíthatjuk. A dugványozásra a nyár a legalkalasabb időszak, a magokat pedig tavasszal vessük el. Számoljunk azzal, hogy magvetéssel hosszabb idő a szaporítás, így később lesz virágzó növényünk.

Betegségei, kártevői

Betegségek és kártevők ritkán támadják meg. A legnagyobb problémát általában a virágzás elmaradása okozza, ami az időjárásra és a tápanyag hiányra vezethető vissza. A virágzáshoz sok fényre és melegre van szükség.

Felhasználása

A selyemmirtusz csak dísznövényként használható. Önállóan is mutatós, de más mediterrán növényekkel együtt elhelyezve nagyon jó hangulatot ad. Megfelelő metszéssel törzses fává is nevelhető. Azzal számoljunk, hogy elegendő helyre van szüksége, mert terebélyes növekedésű.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük