Kínai selyemmirtusz (Lagerstroemia indica) gondozása

A kínai selyemmirtusz (Lagerstroemia indica) vagy hivatalos nevén a selyemvirágfa elsősorban az átlagon felül hosszú, dús virágzása miatt közkedvelt. Gondozása egyszerű, virágzásához meleg és rendszeres öntözés szükséges.

Kínai selyemmirtusz (Lagerstroemia indica)

Kínai selyemmirtusz származása, jellemzése

Származása: kínai selyemvirágfa (Lagerstroemia indica) a mirtuszvirágúak (Myrtales) rendjébe és a füzényfélék vagy másnéven ligetszépefélék (Lythraceae) családjába tartozó faj. Ahogy nevéből következtethetünk: Kína és Korea a hazája.

Gyakran nevezik kínai selyemmirtusznak is, ami félrevezető, mivel a selyemvirágfák nem igazán közeli rokonai a mirtuszoknak (Myrtales). Mindkettő ugyanabba a növényrendbe, a mirtuszvirágúak közé sorolandó, azonban már más növénycsaládba tartoznak.

Ismertetőjegyei: lomhullató cserje/fa

Virágok: rózsaszín, fehér, piros színűek, kúp alakú, felálló bugavirágzatban

Virágzási idő: július végétől októberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 1-3 méter

Habitus: felálló, erős hajtásokkal, tojásded sötétzöld levelekkel, széltében is terebélyes

Cserépben nevelhető-e: igen, de vízigényes és a földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel.

piros virágú kínai selyemmirtusz

Kínai selyemmirtusz (Lagerstroemia indica) gondozása

Igényei

A kínai selyemvirágfa vagy selyemmirtusz napos, meleg, kissé védett helyet igényel.

Vízigénye nagyobb az átlagnál, ezért rendszeresen öntözzük, ha hagyjuk kiszáradni a földjét. Ha kiszárad a földlabda, ledobja a bimbókat. 3-4 hetente végezzünk tápanyag utánpótlást.

Teleltetése

Télállósága közepes, gondos takarással azonban a hidegebb hónapokban is problémamentesen áttelel a szabadban.

A cserépben nevelet selyemvirágfa az enyhébb fagyokat elviseli, ezért a későn behordható növények csoportjába tartozik. Sötét helyen 4-8 oC-on teleltessük. A pihanő időszakban tartsuk szárazon. Kora tavasszal vigyük világos, meleg helyre.

Metszése

Metszését lehetőleg tavaszra időzítsük. Ha a teleltetésnél helyhiánnyal küszködünk, akkor ősszel is visszavághatjuk. Tavasszal erősen metszük vissza és alaposan ritkítsuk meg a szép feljődéshez. Arra figyeljünk, hogy csak egy éves hajtásokon virágzik, ezeket semmiképp ne vágjuk le.

Selyemmirtusz szaporítása

Magról vagy félfás dugványról egyaránt szaporíthatjuk. Számoljunk azzal, hogy magvetéssel hosszabb idő a szaporítás, így később lesz virágzó növényünk.

Selyemvirágfa felhasználása

A selyemmirtusz csak dísznövényként használható. Önállóan is mutatós, de mediterrán növények együtt nagyon jó hangulatot ad. Törzses fává is nevelhető. Azzal számoljunk, hogy elegendő helyre van szüksége, mert terebélyes növekedésű.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük