Ezeket a piros virágokat válaszd a karácsonyi dekorációhoz

A téli időszakban – amikor kevesebbet vagyunk a természetben -, felértékelődnek a szobanövények. Az adventi időszakban és karácsonykor is érdemes számolni velük, mert nagyon jó hangulatot adnak a lakás különböző pontjaira elhelyezett cserepes növények vagy növényi dekorációk. Az ünnep kedvenc színe a piros, és szerencsére pirosban pompázó virágokat is találunk szép számmal. Összeszedtem, hogy melyek a legjobb piros virágok a karácsonyi dekorációhoz.

piros virágok karácsonyra

Ezek a legjobb piros virágok karácsonyra – szobanövények

Ha megkérdezzük az embereket, hogy a karácsonyról melyik színek jutnak eszükbe, legtöbben a zöldet, a fehéret és a pirosat válaszolják. A zöld télen a reményt és a hűséget, a fehér az ártatlanságot, a piros Krisztus vérét szimbolizálja, ezért is ez a három szín a karácsonyi dekorációk meghatározója.

A piros virágokat hozó növények többsége más színekben is megtalálható, sőt van olyan is, amelyből a piros szín számít ritkábbnak. Az év végi emelkedett hangulathoz a fehér virágok mellett a piros színűek illenek leginkább.

Mikulásvirág

A mikulásvirág az egyik legmutatósabb és legismertebb téli virág. Piros fellevelei csillag alakot formálnak, ezért is kapta a karácsonyi csillag nevet is. Akár 6-8 hétig is díszít, de pár egyszerű trükkel újra virágoztatható.

kokodema mikulásvirággal

Karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz onnan kapta a nevét, hogy karácsony tájékán, azaz télen virágzik. Rendkívül hálás növény, kevés gondozást igényel és azt bőséges, akár évi többszöri virágzással hálálja meg.

piros karácsonyi kaktusz

Bromélia, guzmánia

Az amarikai kontinens nedves, meleg területeiről származó broméliák élénk zöld leveleinek közepéből emelkedik ki a szép és tartós virágzat. Könnyen tartható, a legsötétebb sarkot kivéve azt sem bánja, ha kevés fény jut neki.

guzmánia

Orchidea

Az orchiedák káprázatos színekben érhetők el. A piros azonban igazi kuriózumnak számít.

piros orchidea

Flamingóvirág

Dél-Amerikai trópusi esőerdeiből származó flamingóvirág az év bármely szakában elérhető. Az egzotikus szépség díszítő értékét nem a torzsavirágzata, sokkal inkább a piros, fényes fellevele adja. Szobai körülmények között is egyszerűen tartható, igényeit biztosítva szinte egész évben folyamatosan virágzik.

piros flamingóvirág

Ciklámen

A ciklámen az egyik legkényesebb, legnehezebben tartható növény. A fűtött szobát nem viseli el és a nem megfelelő öntözéssel hamar kárt tehetünk benne. Hideg, 15-18 fokos, világos helyen tartva, 2-3 naponta alulról öntözve hónapokig virágzik.

Ciklámen átültetése

Hibiszkusz

A hibiszkusz az egyik legkedveltebb mediterrán származású növény. Nagy, tölcsér alakú virága ugyan csak 1-2 napig nyílnak, de szépségük és bő virágzásuk mindenért kárpótol. Nyáron, a szabadban van a fő virágzási ideje, de ha szerencsénk van, az ünnepekre is megajándékoz hatalmas virágaival.

piros hibiszkusz virág

További piros virágok karácsonyra

Amarillisz

Az amarillisz inkább tavaszi, mint téli növény, ennek ellenére a karácsony egyik kedvenc növénye. A nyáron a kertbe kiültetett amarillisz hagyma virágoztatása azonban nagyon jól ütemezhető, így megfelelő gondozással akár karácsonyra is virágoztatható évről évre.

piros amarillisz

Magyal, azaz illex

A közönséges magyal (Ilex aquifolium), amit szúrós vagy téli magyalnak is hívunk, piros bogyóival advent idején a legnépszerűbb örökzöld, de egész évben mutatós lakója a kertünknek, ráadásul a gondozása is egyszerű. Levágott ágai a téli dekorációknál önmagukban is jól mutatnak, de például mikulásvirággal is társíthatjuk, ahogy az alábbi fotón is látható.

dekorációs ötletek mikulásvirággal

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük