Pompás fehér virágok karácsonyra

Az utóbbi években igen ritkán örvendhetünk hólepte fehér karácsonynak. Egy kis trükkel azonban a szobában is lehet havas hangulat. A dekorációként használt fehér virágok karácsonyra is az otthonunkba varázsolhatják a fehér karácsony illúzióját.

fehér virágok karácsonyra - amarillisz

Pompás fehér virágok karácsonyra

Karácsonykor sem a külsőségek számítanak, fehér hólepel nélkül is tökéletes lehet a karácsony. Hisz a karácsony lényege a szívünkben lakozik. Az a legnagyobb ajándék, ha együtt lehetünk szeretteinkkel.

Persze elfogadom azon véleményeket, hogy a havas karácsony a legszebb. Megértem, ha hiányérzeted van amikor nem tudod a karácsonyi illatfelhőben a szoba ablakon át kémlelni a szélben táncoló hatalmas hópelyheket.

Teljesen természetes, hogy örömöd leled abban, amikor a gyerkőcökkel önfeledten szaladgáltok a hóban, hógolyóztok vagy épp hóembert építetek, amíg a jézuska a szobában teszi a dolgát. Nincs is nagyobb boldogság, mint a kinti hűvösből visszatérni a meleg, csillogó lakásba és látni a hidegtől kipirult, boldog arcocskákat. Imádsz rácsodálkozni az ajándékoktól csillogó piciny szempárokra és élvezni a gondtalan együttlét minden percét.

Nem érdemes azonban búslakodni azon, ha elmarad a karácsonyi hótakaró. Gondolj arra, hogy a világ egyes részein élőknek ez sosem adatik meg. A mi éghajlatunkon sem egy gyakori jelenség a fehér karácsony, hisz csak 8-10 évente esik hó karácsonykor.

Arra bíztatlak, ha az időjárás nem hozza meg a hóesést az ünnepre, ne mondj le teljesen a téli hangulatról. Varázsolj  fehér miliőt  a lakásba növényekkel és fehér dekorációkkal.

Fehér dekorációk

Az adventi koszorú, az asztal dísz is nagyon jól mutat fehér színben.

Na de akkor jöjjenek is fehér virágok karácsonyra!

Fekete hunyor, a karácsonyi rózsa

A karácsonyi rózsának is hívott fekete hunyor nem szobanövény ugyan, de az ünnepek alatt bent tarthatjuk a lakásban.

karácsonyi rózsa, azaz fekete hunyor

Amarillisz

Az amarillisz (Hippeastrum) vagy amarílisz, más néven lovagcsillag az egyik legkedveltebb télen virágzó hagymás növény a karácsonyi dekorációk ékköve lehet. A büszkeség, az eltökéltség és a sugárzó szépség szimbóluma fehér és piros színben illik leginkább a karácsonyi ünnephez. Sokan elvirágzás után egyszerűen kidobják a hagymákat, pedig az újravirágoztatása nem is olyan bonyolult. A csodás virágokhoz csupán néhány gondozási trükköt kell betartani. Már mutatom is, milyen egyszerű az amarillisz gondozása az elvirágzás után is.

fehér virágok karácsonyra - amarillisz

Orchidea

A lepkeorchidea (Phalaenopsis) vagy pillekosbor a népes orchidea család leghálásabb és legegyszerűbben tartható egyede. Nevét a trópusi pillangókra emlékeztető virágairól kapta. Dúsan virágzik, és mivel gondozása nem okoz nehézséget, kezdőknek is ajánlható. Néhány igényét biztosítva évekig eredményesen tarthatjuk és virágzásra bírhatjuk. A lepkeorchidea kisokosban kitérek a származásuk, gondozásuk és szaporítások kérdésére, valamint kártevőire és a beteg orchideák meggyógyításának lehetőségeire is.

Ciklámen

A szobai ciklámen az egyik legelterjedtebb, legkedveltebb télen nyíló virág. Tartása némiképp eltér a többi szobanövénytől, mert a lakás hőmérséklete túl magas számára. Ha viszont hűvös és világos helyet tudunk biztosítani számára, hónapokig gyönyörködhetünk a kecses virágokban. Tudd meg, mitől lesz eredményes a ciklámen virág gondozása, hogy lehetséges a szaporítása, hosszú távon való megtartása és az elvirágzott ciklámen újravirágoztatása.

Mikulásvirág

A december egyik slágernövénye a nevében is telet és boldogságot idéző mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima). Piros és zöld leveleivel, csillag alakú, apró virágaival nagyon is illik a karácsonyi ünnepkörbe, nem véletlen a karácsonyi csillag elnevezés sem. A zöld a reményt és a hűséget, a piros Krisztus vérét szimbolizálja, ezért is ez a két szín a karácsonyi dekorációk meghatározója. A mikulásvirág gondozása nem túl bonyolult, néhány egyszerű szabályt követve pedig évekig megtarthatjuk és évről évre örvendhetünk a szép virágainak.

fehér virágok karácsonyra - mikulásvirág

Vitorlavirág

A vitorlavirág (Spathiphyllum) gondozása egyszerű, nem véletlenül tartják az egyik leghálásabb szobanövénynek. Bár szereti a sok fényt, mostohább körülmények között is virágzásra bírható. Zöld növényként is mutatós, de igazi szépségét a fellevéllel körülölelt virágai adják, amelyek akár hat hétig is virágoznak. Légtisztító hatása is kiemelkedő. A békeliliomnak is hívott vitorlavirág nem foglal nagy helyet és egyszerű gondozása miatt kezdőknek is ajánlott. 

fehér virágok karácsonyra - Vitorlavirág virágoztatása

A fehér élővirágok már a tavasz üzenetét is hordozzák. Illatuk, frissességük jól illik a karácsonyi hangulathoz, ugyanakkor az élet örök körforgására és arra is emlékeztetnek, hogy már csak pár hét és újraéled a természet.

Fehér fagyöngy

A fagyöngy dekoráció alatt karácsony este elcsattant csók mindörökké tartó szerelmet ígér. De mi is az a fehér fagyöngy, és hogy lett a szerelmesek kedvence a félparazita, fehér bogyókkal ékeskedő örökzöld? A karácsonyi dekorációk sztárja ráadásul hasznos gyógynövény is. Most minden elárulok a fehér fagyöngyről az ismertetőjegyeitől kezdve a legendáján át a szimbolikájáig.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük