Vitorlavirág (Spathiphyllum) gondozása, jellemzése

A vitorlavirág (Spathiphyllum) gondozása egyszerű, nem véletlenül tartják az egyik leghálásabb szobanövénynek. Bár szereti a sok fényt, mostohább körülmények között is virágzásra bírható. Zöld növényként is mutatós, de igazi szépségét a fellevéllel körülölelt virágai adják, amelyek akár hat hétig is virágoznak. Légtisztító hatása is kiemelkedő. A békeliliomnak is hívott vitorlavirág nem foglal nagy helyet és egyszerű gondozása miatt kezdőknek is ajánlott. 

vitorlavirág

Vitorlavirág származása

A vitorlavirágok (Spathiphyllum) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának hídőrvirágúak (Alismatales) rendjébe, ezen belül a kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozó nemzetség.

A vitorlavirág eredeti előfordulási helye: Közép-Amerika Mexikó déli részétől egészen Dél-Amerika északi feléig, továbbá a Fülöp-szigetek, Indonézia legkeletibb szigetei, Új-Guinea, valamint a Csendes-óceán trópusi, nyugati szigetei.

Az illatos vitorlavirágot (Spathiphyllum wallisii) a 19. század második felében, 1876-ban fedezték fel Kolumbiában. Latin nevét Gustav Wallis német növénygyűjtőről, botanikusról kapta. A növénynemzetség több faját is szobanövényként és a botanikus kertek díszeként tartják, illetve termesztik.

Magyar nevét a torzsavirágzatot övező, vitorlára emlékeztető fehér fellevelekről kapta. Szépsége és fehér színe miatt kapta a békeliliom nevet.

A vitorlavirágot a NASA vizsgálatai után Top 10 légtisztító növény közé választották. Bebizonyították, hogy segít elnyelni a tetraklór-etilént, amely a festékeltávolító, vízlepergető, ragasztó és vegytisztító szerekben előforduló vegyi anyag, amit a bútorok összeállításánál használnak.

Vitorlavirág jellemzése

A vitorlavirág bokros termetű, lágyszárú, a kifejlett növény magassága a fajtától függően 30 – 60 cm is lehet. A sötétzöld fényes levelek fölé emelkedő fehér, vitorlaszerű virágai hosszúszáron nőnek, akár hat hétig is virágoznak. Ezek nem valódi virágok, hanem fehér fellevelekkel takart torzsavirágzat. Tavasszal virágzik legerőteljesebben. Tojásded formájú bogyóterméseiben 1 – 1 mag fejlődik.Szobai körülmények között nagyon ritkán hoz termést.

Vitorlavirág gondozása

A békeliliomként is hívott vitorlavirág (Spathiphyllum) méltán népszerű. Igénytelensége miatt könnyen nevelhető, gondozása egyszerű, egész évben otthonunk dísze lehet.

Helyigény

A trópusi eredetéből adódóan kedveli a meleg párás környezetet, de nemesített változatai panellakásokban is megélnek. Egyenletesen meleg 15-22 fokos környezetben, kaviccsal vagy agyaggranulátummal megrakott tálcán érzi jól magát.

Öntözés, tápoldatozás

A leveleit rendszeresen permetezzük, de arra figyeljünk, hogy a virágokat ne érje a víz. Szereti, ha nedves a földje, a levelek lekonyulásával jelzi, ha szomjas. Ilyenkor nem kell megijedni, a víz hatására könnyen regenerálódik. Vigyázzunk, mert a pangó víz a növény pusztulását okozhatja. Tavasztól őszig az öntöző vízhez hetente egyszer keverjünk egy nagyon kevés virágzó dísznövényekre való tápoldatot.

Fényigény

Nagyon nagy a fényigénye. Az ablakban érzi leginkább magát és csak rengeteg fény mellett hajlandó virágozni. A közvetlen erős napsugárzástól azonban óvjuk, mert a tús sok napfénytől megbarnul a virág.

Vitorlavirág virágzása

A torzsavirágzatú virága igen tartós. A fehér vitorlaszerű képződmény valójában egy fellevél, ami idővel zöldre színeződik, majd 5-6 hét elteltével elszárad.

Vitorlavirág virágoztatása – olvasói tanácsok

Vitorlavirág átültetése

A növényt tavasszal és ősszel is érdemes átültetni. Átültetéskor a szaporítást is megoldhatjuk, a kis sarj növényeket egyszerűen válasszuk le, ügyelve arra, hogy a gyökerek ne nagyon sérüljenek. Átültetés után egy hónapig ne tápoldatozzuk.

Február – március között érdemes átültetni, általános”B” típusú virágföldbe, ha kinőtte a cserepét, vagy a földje már nagyon elhasználódott. A föld jó vízáteresztésű, és tőzeget tartalmazzon. Szaporítása történhet tőosztással, szintén tavasszal, de magról is szaporítható. Fiatalabb növényeket érdemes évente átültetni.
Arra viszont mindenképp figyeljünk, hogy leveleinek nedve bőr és nyálkahártyát irritáló anyagot tartalmaz, az átültetést érdemes kesztyűben végezni.

Virtolavirág szaporítása

A vitorlavirág egyszerűen szaporítható. Tőosztással és a kis sarjnövények leválasztásával új növényeink lesznek. Átültetéskor a kis sarjnövényeket válasszuk le, figyelve, hogy a gyökerek ne nagyon sérüljenek. Ültessük őket friss földbe és már is lesznek újabb növényeink. Átültetés után egy hónapig nem kell tápoldatozni, mert a friss föld elég tápanyagot biztosít a növény számára.

Vitorlavirág kártevői, betegségei

A vitorlavirág megfelelő gondozás mellett jól ellenáll a betegségeknek és kártevőknek. Ha túl száraz a földje és a levegő, akkor pajzstetvek és a takácsatkák is megtámadhatják.

Ha túl száraz a földje, a levelei lekonyulnak, ami víz hatására könnyen regenerálódik. Ha súlyos a gond, érdemes akár beáztatással azonnal vízhez juttatni.

A levelek barnulása, száradása a nem megfelelő gondozás jele. Az okok kiderítsée nem egyszerű, ugyanis az elszineződő levelek egyaránt utalhatnak alacsony páratartalomra, túlöntözésre, valamint  tápanyaghiányra és elhasználódott földre is.

Figyelmeztetés: A vitrolavirág nedve irritálja a bőrt és a nyálkahártyákat.

A béke és a nyugalom jelképe

A vitorlavirág angol nyelvterületen elterjed köznapi neve: peace lily, ami szintén békeliliomot jelent. Fehér vitorlája a fehér zászlót jelképezi, ami a fegyverszünet egyetemes jelképe.

Amerikában az egyik legnépszerűbb növény, itt a békeliliom a nyugalmat, az egyensúlyt és az újjászületést is szimbolizálja. Erőteljes spirituális szimbólum a belső békéjüket keresők számára.

A vitorlavirágot a buddhista kultúrákban is használják, szimpátiaajándékként és gyógyulási ajándékként is használják.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük