Vitorlavirág (Spathiphyllum) gondozása

A vitorlavirág az egyik leghálásabb szobanövényünk. Bár szereti a sok fényt, mostohább körülmények között is virágzásra bírható. Zöld növényként is mutatós, de igazi szépségét a fellevéllel körülölelt virágai adják, amelyek akár hat hétig is virágoznak. Légtisztító hatása is kiemelkedő. 

vitorlavirág

Vitorlavirág gondozása

A békeliliomként is hívott vitorlavirág (Spathiphyllum) méltán népszerű. Igénytelensége miatt könnyen nevelhető, gondozása egyszerű, egész évben otthonunk dísze lehet. A kontyvirágfélék családjába tartozó növény Kolumbia és Venezuela területéről származik.

A trópusi eredetéből adódóan kedveli a meleg párás környezetet, de nemesített változatai panellakásokban is megélnek. Egyenletesen meleg 15-22 fokos környezetben, kaviccsal vagy agyaggranulátummal megrakott tálcán érzi jól magát.

A leveleit rendszeresen permetezzük, de arra figyeljünk, hogy a virágokat ne érje a víz. Szereti, ha nedves a földje, a levelek lekonyulásával jelzi, ha szomjas. Ilyenkor nem kell megijedni, a víz hatására könnyen regenerálódik. Vigyázzunk, mert a pangó víz a növény pusztulását okozhatja. Tavasztól őszig az öntöző vízhez hetente egyszer keverjünk egy nagyon kevés virágzó dísznövényekre való tápoldatot.

A torzsavirágzatú virága igen tartós. A fehér vitorlaszerű képződmény valójában egy fellevél, ami idővel zöldre színeződik, majd 5-6 hét elteltével elszárad.

A növényt tavasszal és ősszel is érdemes átültetni. Átültetéskor a szaporítást is megoldhatjuk, a kis sarj növényeket egyszerűen válasszuk le, ügyelve arra, hogy a gyökerek ne nagyon sérüljenek. Átültetés után egy hónapig ne tápoldatozzuk.

A levelek barnulása, száradása a nem megfelelő gondozás jele. Utalhat alacsony páratartalomra, túlöntözésre valamint a tápanyaghiányra, elhasználódott földre is.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 80
  • 2
  •  
  •  
  • 80
  •  
  • 2
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük