Vitorlavirág (Spathiphyllum) gondozása

A vitorlavirág gondozása egyszerű, nem véletlenül tartják az egyik leghálásabb szobanövénynek. Bár szereti a sok fényt, mostohább körülmények között is virágzásra bírható. Zöld növényként is mutatós, de igazi szépségét a fellevéllel körülölelt virágai adják, amelyek akár hat hétig is virágoznak. Légtisztító hatása is kiemelkedő. 

vitorlavirág

Vitorlavirág gondozása

A békeliliomként is hívott vitorlavirág (Spathiphyllum) méltán népszerű. Igénytelensége miatt könnyen nevelhető, gondozása egyszerű, egész évben otthonunk dísze lehet. A kontyvirágfélék családjába tartozó növény Kolumbia és Venezuela területéről származik.

A trópusi eredetéből adódóan kedveli a meleg párás környezetet, de nemesített változatai panellakásokban is megélnek. Egyenletesen meleg 15-22 fokos környezetben, kaviccsal vagy agyaggranulátummal megrakott tálcán érzi jól magát.

A leveleit rendszeresen permetezzük, de arra figyeljünk, hogy a virágokat ne érje a víz. Szereti, ha nedves a földje, a levelek lekonyulásával jelzi, ha szomjas. Ilyenkor nem kell megijedni, a víz hatására könnyen regenerálódik. Vigyázzunk, mert a pangó víz a növény pusztulását okozhatja. Tavasztól őszig az öntöző vízhez hetente egyszer keverjünk egy nagyon kevés virágzó dísznövényekre való tápoldatot.

A torzsavirágzatú virága igen tartós. A fehér vitorlaszerű képződmény valójában egy fellevél, ami idővel zöldre színeződik, majd 5-6 hét elteltével elszárad.

A növényt tavasszal és ősszel is érdemes átültetni. Átültetéskor a szaporítást is megoldhatjuk, a kis sarj növényeket egyszerűen válasszuk le, ügyelve arra, hogy a gyökerek ne nagyon sérüljenek. Átültetés után egy hónapig ne tápoldatozzuk.

A levelek barnulása, száradása a nem megfelelő gondozás jele. Utalhat alacsony páratartalomra, túlöntözésre valamint a tápanyaghiányra, elhasználódott földre is.

Vitorlavirág átültetése

Február-március között érdemes átültetni, általános”B” típusú virágföldbe, ha kinőtte a cserepét, vagy a földje már nagyon elhasználódott. A föld jó vízáteresztésű, és tőzeget tartalmazzon. Szaporítása történhet tőosztással, szintén tavasszal, de magról is szaporítható. Fiatalabb növényeket érdemes évente átültetni.
Arra viszont mindenképp figyeljünk, hogy leveleinek nedve bőr és nyálkahártyát irritáló anyagot tartalmaz.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

19 − nyolc =