Vitorlavirág virágoztatása – olvasói tanácsok

A vitorlavirág az egyik legdekoratívabb, leghálásabb és legigénytelenebb szobanövényünk.  Könnyen nevelhető, gondozása egyszerű, egész évben otthonunk dísze lehet. Zöld növényként is mutatós, de igazi szépségét a fellevéllel körülölelt virág adja. Olvasók mondják el a vitorlavirág virágoztatása során szerzett tapasztalataikat.

vitorlavirág virágoztatása

Vitorlavirág virágoztatása

A békeliliomként is hívott vitorlavirág (Spathiphyllum) igénytelen, mégis dekoratív szobanövény. Fényes, élénkzöld leveleivel jól is mutat. Megfelelő gondozás és sok fény mellett virágzása sem marad el. Fehér torzsavirágzata igen tartós. A vitorlaszerű képződmény, amiről a nevét is kapta valójában egy fellevél, ami idővel zöldre színeződik, majd 5-6 hét elteltével elszárad.

A trópusi eredetéből adódóan kedveli a meleg párás környezetet, egyenletesen meleg 15-22 fokos helyiség a legmegfelelőbb számára. Panellakásokban is megél az ablaknál, de érdemes kaviccsal vagy agyaggranulátummal megrakott tálcára helyezni a párásítás miatt.

A leveleit rendszeresen permetezzük, de arra figyeljünk, hogy a virágokat ne érje a víz. Szereti a vizet, legyen mindig nedves a földje. A levelek lekonyulásával jelzi, ha szomjas. Ilyenkor nem kell megijedni, a víz hatására könnyen regenerálódik. Vigyázzunk azonban, mert a pangó víz a növény pusztulását okozhatja. Tavasztól őszig az öntöző vízhez hetente egyszer keverjünk egy nagyon kevés virágzó dísznövényekre való tápoldatot.

A virágzáshoz nagyon sok tápanyagra van szüksége, ezért a fiatal növényeket tavasszal és ősszel is érdemes átültetni. Idősebb növényeknél az átültetéskor a szaporítást is megoldhatjuk. Tőosztással és a kis sarjnövények leválasztásával új növényeink lesznek. Ügyeljünk, hogy a gyökerek ne sérüljenek meg. Átültetés után egy hónapig ne tápoldatozzuk. Ha megfelelő a tápanyag utánpótlás a vitorlavirág akár egész évben csodálatos virágokkal hálálja meg a törődést.

A vitorlavirágot a Nasa a légtisztító növények top tízes listájára is beválogatta kedvező adottságai miatt.

Vitorlavirág virágoztatása

Olvasói vélemények, a jól bevált tapasztalatok

Kiss Ilona: “Könnyű nevelni, szinte magától szép és virágzó növény.”

Fausztné Guttján Ildikó: “Nagyon szeretem, hálás növény.” 

Szalócziné Ruzson Ilona: “Szinte egész évben virágzik. Szereti a vizet és a fényt, semmi extra nem kell a tartásához. Én wuxalt használok, mert az minden virágnak szerintem a legjobb.”

Esfir Rybak: “Mindent kibír. A macskám folyton verekszik vele, de ez a növény állja a sarat!”

Alaksa Ágota: “Ugyan most nem virágzik, de szeretem, mert így is gyönyörű, csak víz kell neki.”

Barella Emma: “Nekem is van három jó nagy cseréppel. Könnyű tartani, én tavasszal adok neki egy kis tápot és amikor szükséges lezuhanyoztatom a leveleit, olyankor gyönyörű üde lesz. Szeretem, mert sokáig tart a virága. Még zölden is szép. Átlagban két évente friss földbe ültetem. Olvastam valahol. hogy tisztítja a levegőt, ezért tartok belőle a halószobában és a nappaliban is.”

Herbai Edit: “Szereti az élet mérsékelten napos oldalát és hálásan bírja a panelt.”

Turánné Szolnoki Valéria: “Nekem is van egypár cseréppel, nagyon szeretem, sokat virágoznak, épp most jönnek a virágok. Szereti a vizet, én mindig alulról locsolom, sűrün permetezem a levelét. Ha valami baja van, mindjárt jelzi. Ha lekókadnak a levelei, akkor biztos, hogy vízhiánya van. Azt sem szereti, ha a földje nagyon vizes. Én a tavasszal kiteszem őket árnyékos helyre, nagyon szeretnek kint lenni. Általában duplájára szaporodik. Ősszel mehet a szétültetés és az ajándékozás.”

Vadady Mária: “A virágzáshoz olyan tápot kell adni minden virágzónak, amiben több a kálium. Bármilyen fajta a táp, ez a lényeg. Lombnöveléshez pedig olyat, amiben több a nitrogén.”

Hálásan köszönöm az olvasói tapasztalatokat!

Ne hiányozzon a Te otthonodból sem!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Dorottya Gajdács szerint:

    Az én vitorlásom is triplájára nőtt kint a nyáron, a teraszon, ahogy behoztam virágzott is, de a virágok nem lettek fehérek, hanem olyan sötétzöldek, mint a levelei. Tudja valaki, mi lehet az oka?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

11 − tíz =