Vitorlavirág virágoztatása – olvasói tanácsok

A békeliliomként is hívott vitorlavirág (Spathiphyllum) az egyik legdekoratívabb, leghálásabb és legigénytelenebb szobanövény. Könnyen nevelhető, gondozása egyszerű, egész évben otthonunk dísze lehet. Zöld növényként is mutatós, de igazi szépségét a fehér vitorlára emlékeztető fellevél és az általa körülölelt torzsavirág adja. Olvasók mondják el a vitorlavirág virágoztatása során szerzett tapasztalataikat, amelyek segíthetnek abban, hogy szinte egész évben folyamatosan virágozzon a vitorlavirág.

vitorlavirág virágoztatása

Vitorlavirág jellemzése, származása

A békeliliomként is hívott vitorlavirág (Spathiphyllum) igénytelen, mégis dekoratív szobanövény. Fényes, élénkzöld leveleivel a virágzási időn kívül jól is mutat. Megfelelő gondozás és sok fény mellett virágzása sem marad el. Fehér torzsavirágzata igen tartós. A vitorlaszerű képződmény, amiről a nevét is kapta valójában egy fellevél, ami idővel zöldre színeződik, majd 5 – 6 hét elteltével elszárad.

A vitorlavirágok (Spathiphyllum) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának hídőrvirágúak (Alismatales) rendjébe, ezen belül a kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozó nemzetség.

A vitorlavirágok eredeti előfordulási területei Közép-Amerika Mexikó déli részétől egészen Dél-Amerika északi feléig, továbbá a Fülöp-szigetek, Indonézia legkeletibb szigetei, Új-Guinea, valamint a Csendes-óceán trópusi, nyugati szigetei. A Karib-térség számos szigetére betelepítették.

Vitorlavirág gondozása

A trópusi eredetéből adódóan kedveli a meleg párás környezetet, egyenletesen meleg 15-22 fokos helyiség a legmegfelelőbb számára. A párásítás otthon is egyszerűen megoldható, több praktika is létezik rá. A vitorlavirág panellakásokban is megél az ablaknál, de érdemes kaviccsal vagy agyaggranulátummal megrakott tálcára helyezni a párásítás miatt.

A leveleit rendszeresen permetezzük, de arra figyeljünk, hogy a virágokat ne érje a víz. Szereti a vizet, legyen mindig nedves a földje. A levelek lekonyulásával jelzi, ha szomjas. Ilyenkor nem kell megijedni, a víz hatására könnyen regenerálódik. Vigyázzunk azonban, mert a pangó víz a növény pusztulását okozhatja. Tavasztól őszig az öntöző vízhez hetente egyszer keverjünk egy nagyon kevés virágzó dísznövényekre való tápoldatot.

A virágzáshoz nagyon sok tápanyagra van szüksége, ezért a fiatal növényeket tavasszal és ősszel is érdemes átültetni. Idősebb növényeknél az átültetéskor a szaporítást is megoldhatjuk.

Vitorlavirág átültetése

A vitorlavirág virágoztatása csak tápanyagba dús földben lehet sikser. Minden évben február és március között érdemes átültetni általános ”B” típusú virágföldbe. Sürgősen át kell ültetni, ha kinőtte a cserepét, vagy a földje már nagyon elhasználódott. A föld jó vízáteresztésű, és tőzeget tartalmazzon.

A vitorlavirág átültetéséhez érdemes kesztyűt használni, mert nedve irritáló hatású.

Vitorlavirág szaporítása

Tőosztással és a kis sarjnövények leválasztásával új növényeink lesznek. Ügyeljünk, hogy a gyökerek ne sérüljenek meg. Átültetés után egy hónapig ne tápoldatozzuk. Ha megfelelő a tápanyag utánpótlás a vitorlavirág akár egész évben csodálatos virágokkal hálálja meg a törődést.

A vitorlavirág magról is szaporítható, de sok türelmet igényel, mert hosszadalmas folyamat, csak évek múlva lesz virágzó növényünk.

A vitorlavirágot a Nasa a légtisztító növények top tízes listájára is beválogatta kedvező adottságai miatt.

Vitorlavirág virágoztatása

Vitorlavirág virágoztatása – bevált olvasói tapasztalatok

Kiss Ilona:”Könnyű nevelni, szinte magától szép és virágzó növény.”

Fausztné Guttján Ildikó:”Nagyon szeretem, hálás növény.” 

Szalócziné Ruzson Ilona:”Szinte egész évben virágzik. Szereti a vizet és a fényt, semmi extra nem kell a tartásához. Én wuxalt használok, mert az minden virágnak szerintem a legjobb.”

Esfir Rybak:”Mindent kibír. A macskám folyton verekszik vele, de ez a növény állja a sarat!”

Alaksa Ágota:”Ugyan most nem virágzik, de szeretem, mert így is gyönyörű, csak víz kell neki.”

Barella Emma:”Nekem is van három jó nagy cseréppel. Könnyű tartani, én tavasszal adok neki egy kis tápot és amikor szükséges lezuhanyoztatom a leveleit, olyankor gyönyörű üde lesz. Szeretem, mert sokáig tart a virága. Még zölden is szép. Átlagban két évente friss földbe ültetem. Olvastam valahol. hogy tisztítja a levegőt, ezért tartok belőle a halószobában és a nappaliban is.”

Herbai Edit:”Szereti az élet mérsékelten napos oldalát és hálásan bírja a panelt.”

Turánné Szolnoki Valéria:”Nekem is van egypár cseréppel, nagyon szeretem, sokat virágoznak, épp most jönnek a virágok. Szereti a vizet, én mindig alulról locsolom, sűrün permetezem a levelét. Ha valami baja van, mindjárt jelzi. Ha lekókadnak a levelei, akkor biztos, hogy vízhiánya van. Azt sem szereti, ha a földje nagyon vizes. Én a tavasszal kiteszem őket árnyékos helyre, nagyon szeretnek kint lenni. Általában duplájára szaporodik. Ősszel mehet a szétültetés és az ajándékozás.”

Vadady Mária:”A virágzáshoz olyan tápot kell adni minden virágzónak, amiben több a kálium. Bármilyen fajta a táp, ez a lényeg. Lombnöveléshez pedig olyat, amiben több a nitrogén.”

Hálásan köszönöm az olvasói tapasztalatokat!

Vitorlavirág kártevői, betegségei

Alapvetően jól ellenáll a kártevőknek és betegségeknek. Időnként pajzstetvek és takácsatkák támadják meg, főleg, ha túl száraz a földje és a levegő.

A levelek barnulása, száradása a nem megfelelő gondozás jele. A levél sárgulás okának kiderítése nem egyszerű, ugyanis az egyaránt utalhat alacsony páratartalomra, túlöntözésre valamint a tápanyaghiányra és elhasználódott földre is.

Figyelem: Nedve irritálja a bőrt és a nyálkahártyákat, ezért átültetéskor, elszáradt virágok és növények részek levágasakor érdemes gumikesztyűt használni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Gyuris Józsi szerint:

    Igen-igen! Ezt kérdezném én is miért nem fehérek a virágai a vitorla virágomnak. Mikor megkaptam volt elég sok fehér virágja, de mos már csak zöldek a virágjai, nem fehérednek ki. Tudja valaki mit kellene velük csinálni?

  2. Dorottya Gajdács szerint:

    Az én vitorlásom is triplájára nőtt kint a nyáron, a teraszon, ahogy behoztam virágzott is, de a virágok nem lettek fehérek, hanem olyan sötétzöldek, mint a levelei. Tudja valaki, mi lehet az oka?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük