Környezettudatos növényápolás – bevált olvasói praktikák

A környezettudatos növényápolás lehet egyedül a jövő záloga. A bioszemléletű kertészkedés, a kemikáliamentes növénygondozás nemcsak a zöldségek és gyümölcsök termesztése érdekében fontos. Olvasóink bevált praktikái olcsó és egyszerű alternatívát kínálnak a növények védelméhez a környezetünket károsító szerekkel szemben.

Környezettudatos növényápolás

Környezettudatos növényápolás – bevált olvasói praktikák

Kindris Brigitta a kenőszappanra esküszik:

„Én már használtam idén kedvenc szerem a káliszappant (kenőszappant). Nekem kenőcsállagú zacskós kenőszappanom (káliszappanom) van, amit akár festékboltban is be lehet szerezni néhány száz forintért. Ebből két evőkanálnyit hagytam oldódni 2-3 dl vízben, majd ezt hígítottam két literre.

Ezzel jó alaposan lemosásszerűen fújtam le jelen esetben egy citrust ami pajzstetves (cserepes növényeknél a cserepet le szoktam fóliázni ilyenkor). Ezt száradás után újra megismételtem. Érdemes egy-két hét múlva ismételni a teljes siker érdekében.

Ha nagyon sok a kártevő a cserepes növényen, akkor előtte le szoktam zuhany alatt mosni. A káliszappanos permetet atka, levéltetű, pajzstetvek, liszteske (főleg pete), amerikai lepkekabóca lárvái és fiatal egyedei ellen használtam sikeresen.”

Környezettudatos növényápolás

Sinka Erikának az élesztős lötyi vált be.

„Öt literes vizes flakonban feloldok egy kocka élesztőt,  állni hagyom (1 óra elég). Ez az alaplé, ezt kell majd tovább hígítani. Ezt hagyhatod a kamrában, bárhol. Ne a kertben, ne érje napfény, és jól zárható legyem, mert büdös! Amikor locsolni szeretnél, akkor öt literes locsolókannába öntsél kb. egy dl-t ebből az alapléből, a többi rész víz. Én hetente, vagy kéthetente locsolok vele. Érdemes úgy használni (de ez minden tápozásra érvényes), hogy ne a teljesen kiszáradt földre locsold, hanem előtte való napokban jó rendesen meglocsolni, és amikor ezzel a lötyivel locsolod, akkor már a friss, vizes földet locsolod. Így nem folyik ki alatta a felesleg, mert azért az vétek lenne. Hallottam már, hogy ezt permetezik is én még nem próbáltam. Érdekesség: Ezt a „receptet” egy kínai nő adta át nekem, az orchideákra javasolta. Minden szebb, egészségesebb tőle, hamar látszik a hatása.”

Környezettudatos növényápolás

Vadady Mária szintén az élesztős szer mellett kardoskodik.

„Az élesztő az összetételénél fogva nagyon jó általános kondicionáló a növényeknek. Semmi cukor, meg 38 fok, meg gombára permetezés, ez mind humbug. Egy bögre vízben fel kell oldani 5 dkg élesztőt (1 kockányi) és ezt bekeverni 5 liter vízbe, ezzel locsolni rendszeresen a növényeket úgy, hogy 2-3 decinyit öntünk 10 l vízhez. Úgy használjuk mint a tápokat. Nézzétek meg az összetevőit, mennyi foszfor és kálium van benne. Ki van próbálva a paradicsomra és minden kerti, szobai növényre. Semmiben sincs annyi kálium, mint amennyi az élesztőben, ami a virágzást segíti.”

Nagyon köszönöm az olvasói praktikákat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük