Szárnyas feketeszem gondozása

A szárnyas feketeszem (Thunbergia alata) apró virágai élénk sárga színükkel és sötét közepükkel azonnal magukhoz vonzanak minden tekintetet. A gyorsan növő futónövény hónapokig gazdagon virágzik, erkélyre árnyékolóként is megfelelő. Nézzük, mit takar a feketeszem gondozása.

feketeszem

Szárnyas feketeszem (Thunbergia alata) jellemzése

Származása: a szárnyas feketeszem (Thunbergia alata) az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe és a medvekörömfélék (Acanthaceae) családjába tartozik. Kelet-Afrika az őshazája. A Föld számos részére betelepítették, emiatt vadonélő állományai vannak a brazíliai Cerradóban, Ausztrália keleti felén, valamint az Amerikai Egyesült Államokbeli Hawaiion, Texasban és Floridában. Sok helyen dísznövényként tartják.

Ismertetőjegyei: egynyáriként nevelt kúszó, csüngő növény

Virágok: 2-5 cm-es virágai lapított tölcsér alakúak 5 sziromkoronával, sárga, narancs vagy fehér színűek, többnyire fekete szemmel,

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 1-2 méter

Habitus: csavarodva kúszó növény, mérsékelten erős növekedésű, támasz nélkül csüng, levelei szívalakúak és élénk zöldek

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel,

Virágzási idő: júniustól októberig

Szárnyas feketeszem gondozása

Gondozása: a magvetést február-márciusban végezzük, 3-4 mag kerüljön egy cserépbe, csírázás hőmérséklet 18 fok,  május közepétől ültethetjük 20-40 cm tőtávolságra, napos, lehetőleg széltől és esőtől mentes helyet keressünk neki. Rendszeresen öntözzük, de kerüljük a pangó vizet. Két hetente tápoldatozzuk. A jobb elágazódás érdekében a hajtásokat csípjük vissza.

Teleltetése: nem mindig sikeres, 5-10 fokon próbálkozhatunk vele, ha sikerült a teleltetés, tavasszal erősen vágjuk vissza

Felhasználása: dekoratív csüngő növény, ámpolnába és nagyobb ládákba is ültethetjük

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük