Terasz kert kialakítás évtizedes tapasztalatai

A kis terek bezöldesítése gyakran sokkal nagyobb kihívás, mint a nagy kerteké. A csöppnyi helyeken sokkal nehezebb látványos, harmonikus zónát kialakítani. Olvasóim rendre bebizonyítják, egy virágokban gazdag és minden évszakban újat mutató terasz kert kialakítása leginkább fantázia, tapasztalás és örökös tanulás kérdése. Vadady Mária fotókkal mesélt arról, hogy tapasztalta ki, milyen növényeket érdemes a kis teraszra ültetni, hogy mindig legyen valami zöld és izgalmas növény a kis térben is.

Terasz kert kialakítása

Vadady Mária már rengeteg hasznos tanácssal szolgált több évtizedes növénygondozási tapasztalatairól. Többek között megmutatta, milyen édenkertet alakított ki a betonrengetegben és milyen őszi balkonláda beültetést érdemes csinálni ahhoz, hogy virágzó terasszal köszönthessük a tavaszt.

Márai tudatos növényválasztással, és balkonnövények teleltetésével biztosítja az egész éves virágpompát. Terasz kertje csupán 20 négyzetméteres, itt alakította ki csodás paradicsomát. Tapasztalatait szívesen osztja meg másokkal, hogy segítsen, ihletet és hitet adjon hasonló oázisok megvalósításához.

„Ma egy kis emlékezetfrissítés céljából elkezdtem a régebbi fotóimat nézegetni és nagy örömmel, teljes megelégedéssel kijelenthetem, hogy egyre szebb a körletünk. Nyilván sok munka van benne, meg a gyűlő tapasztalat, de bevallom, hogy a mostani kinézete az ebben a csoportban (Burjánzó balkonon és kertek) való tagságomnak is köszönhető.

Tapasztalás és tanulás a szép terasz záloga

Még a 2016-os fotókon látszik, hogy mit bénáztam össze az egynyáriakkal, amik nem bírták ki az egész szezont, volt egy csúcsidejük nyár elején, majd ősszel, de közben fotózhatatlan állapot hónapokig. Nem is passzoltak a környezetükbe, mert ha nyíltak, a színükkel, virágtömegükkel elnyomták a többi körülöttük levő finomabb struktúrájú, errefelé honos virág szépségét. Aztán belépett a Sinka Erika és az évelőkkel teleültetett kertje hihetetlen löketet adott nekem a kislapáttal való alkotásban.

Tavaly ősszel átrendeztem a teraszon levő évelőket, újakat ültettem (köszönet a személyes és a csoporttalálkozókon kapott növényekért!), majd idén kipróbáltam a cserepes évelőkkel való látványkiegészítést (felbátorodva pl. Wolf Márti erkélyén becserepezett mindenféle kerti növény burjánzása láttán), ami jelentem, ragyogóan sikerült!

Bátran ültessünk cserepekbe

Cserepekben él és virul a gyűszűvirág, a hagymások, a leveles évelők, a mocsári növények és az őszre virágoktól kissé megkopaszodott teraszunk éke, egy csomó cserépbe ültetett lepkevirág. Amíg valami fejlődik és nem látványos, addig kint van a kiskertemben, aztán ahogy bimbóba fordul, jöhet a teraszra, a sűrű dzsumbujba színes erdei romantikát csinálni.

A találkozókon kapott mindenféle évelőből nem csak a terasz részesült, hanem új ágyásokat csináltam a zöldségesek mellé. Fogalmam sincs, hogy fognak kinézni, majd tavasztól meglátjuk…🙂

Kis vacak cserepekben egész ősszel gyönyörűek voltak a lepkevirágok.

Évekig ilyen béna volt ez a rész. Kimagasodtak az őszre felkopaszodó klemátiszok, alatta meg túl színesek a pistikék.

2017. nyár eleje, a trágyázás megtette a hatását a harangvirágnál.

2017. Új helyükön a phloxok. Alul a zöld izé a macskakerítés.🙂 (A drága ott heverészik a maga 5-6 kilójával és így érti meg, hogy nálunk némely helyen a virág az első!:-) )

2017. ősz. a lenyílott phloxok mögött, között a cserepes lepkevirágok.

Na erről a képről nem lehetne megmondani, hogy a panelrengetegben van!

2016. nyár.

2017. ősz.

2017.nyár. Elkészült a bödön”tó” is. (balra a szék mellett)

Ezek is cserepekben vannak.

2017. ősz vége felé…

Nagyon köszönöm Vadady Marikának a fotókat és tapasztalatokat!

Pont az ilyen példaértékű kiskert kialakításokért és bejegyzésekért hoztam létre a blogot és Facebook csoportot.

Várunk téged is szeretettel a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportban kérdéseiddel, tanácsaiddal, szépségeiddel.

Ha 2022. április 9 előtt olvasod ezt a bejegyzést, akkor szeretettel várunk növénycserével egybekötött 8. Balkonada találkozóra.

Várunk a 8. Balkonáda találkozóra és növénycserére!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük