Sinningia fajok gondozása, szaporítása

A sinningia fajok vagy másnéven csuporkák egyre kedveltebb szobanövények. Legismertebb fajtája, a széleslevelű csoportka, a régen gloxíniának hívott Sinningia speciosa mellett egyre több és változatosabb hibrid jelenik meg, amelyek apró, dúsan növő virágaikkal folyamatos színt visznek a lakásba. A sinningia fajok gondozása igazán egyszerű, néhány szabály betartásával évekig örülhetünk szépségének. Olvasónk tanácsaival segít, hogy nálad is hosszú életű legyen és dúsan virágozzon a csuporka.

Sinningia

Sinningia származása, jellemzése

A Sinningia a csuporkafélék családjába tartozó virágos növény nemzetség, a fokföldi ibolya rokona. Nevét Wilhelm Sinningről (1792–1874), a bonni egyetem kertészéről kapta. Körülbelül 65 gumós lágyszárú évelő faja van, mindegyik Közép- és Dél-Amerikában őshonos.

A Sinningia fajok gyakran sziklákon vagy sziklákon nőnek, és a legtöbbjüket kolibrik vagy méhek beporozzák. A fajok többségének nagy, élénk színű virágai vannak. Emiatt számos fajt és számos hibridet és fajtát termesztenek szobanövényként.

A legismertebb fajtája, a Sinningia speciosa, a széleslevelű csuporka. Ezt eredetileg Gloxinia speciosa néven vezették be a termesztésbe, ezzel magyarázható, hogy sokan máig „gloxinia” néven ismerik, bár ezt ma már helytelennek tartják. Az igazi Gloxinia nemzetséget inkább pikkelyes rizómák jellemzik, nem pedig gumók,mint a sinningiákat.

A Gloxínia (Sinningia speciosa) vagy csuporka napjaink kedvelt virágos szobanövénye. Levelei és hatalmas tölcsérvirágai bársonyos tapintásúak. A legtöbb növényt az első virágzás után kidobják, pedig a gumók gyakran kihajtanak. Amikor télen lehullajtja leveleit, sokan úgy gondolják, hogy ennyi volt a növény élete. Pedig ilyenkor csak pihenőre vonul és megfelelő gondozás mellett a gloxínia tavasszal kihajt és új virágokat hoz. Egyszerű a szaporítása is.

Csuporkák igényei

A csuporkák megtartásához elengedhetetlen a meleg, a magas páratartalom, a megfelelő talaj és a sok fény. A talajnak jól vízelvezetőnek kell lennie. Bőséges arányban kell tartalmaznia szerves anyagokat, például tőzegmohát, valamint elegendő durva homokot vagy perlitet a jó porozitás biztosításához.

Sinningia gondozás olvasói tapasztalatai

Uri Margit olvasónknak a fokföldiibolyák mellett agy kedvencei a sinningiák. Margit régóta állandó résztvevője az évente kétszer megrendezésre kerülő Balkonada találkozóknak. Ezeken sok szobanövényt cserélt már másokkal, és többeket megfertőzött a sinningiák szeretetével. Magam is közéjük tartozom. A legutóbbi találkozón egy bimbós sinningiával lepett meg, amely hamarosan meg is mutatta szépségét. Mint megtudtam ez a Party Dress nevet viseli.

Sinningia  virág Party Dress fantázia névval

Nézzük is, mit tanácsol Margit, hoyg lesz sikeres a sinningia gondozása!

„Négy évvel ezelőtt került hozzám egy mini sinningia. Azelőtt soha nem találkoztam ezzel a kis gumós növénnyel. Mivel szinte semmi infót nem találtam a gondozásával kapcsolatban, nagyon óvatosan kezdtem barátkozni vele.

Az évek során aztán több növényt is vásároltam. Az elnyílt virágokat nem vágtam le azonnal, így volt amelyik magtokot hozott. Nem minden mag volt csíraképes amit elvetettem, de azért sikerült magoncokat is nevelnem.

A felnőtt növényeim szépen virágoztak egész nyáron, de több is van, amelyik pihen. A virágzókat napfényes helyen tartom. Ilyenkor több vizet kívánnak. Kb. kéthetente virágos növényeknek való tápoldatot teszek az öntözővizükbe, az ajánlott mennyiség felét.

Amikor már nem hoz a virágszár újabb bimbókat, levágom a föld felett kb. 1 cm- rel. Ha nincsenek a tövénél új hajtások, akkor elteszem a gumót pihenni. Eleinte a földben hagytam a cserépben vagy ha fáradt volt már a közege, akkor átültettem és páradobozba tettem. Időnként szellőztettem a dobozt. A földet enyhén nedvesen tartom.

Amíg nincs levele a gumónak, végzetes lehet a túlzottan nedves közeg. Mostanában próbálkozom a gumók símítózáras tasakban való tárolásával. Ahogy kihajtanak, elültetem őket és napos helyre kerülnek. A fejlődési szakaszban gyenge Wuxalos vízzel szoktam öntözni. Amikor már szép, formás a növény, elkezdem adagolni a virágzó tápot, ahogy fentebb írtam.

Időközben a mini sinningiákon kívül más fajták is kerültek hozzám. Nagyobb termetűek, hatalmas a gumójuk és van olyan, amelyik illatos.

Sinningiák szaporítása

A sinningiákat szaporítani ágról lehet vagy gumóról, amennyiben a növény nevel plusz gumót. Nekem a fokföldi ibolyák mellett a sinningiák lettek a legkedvesebb szobanövényeim.

Kártevői, betegségei

Kártevője eddig nem jelentkezett.

Nagyon köszönöm Margitnak a gondozási tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük