Keleti vagy nyugati tuja kerüljön a kertbe?

Az év minden szakában zöld tuja még mindig igen népszerű a magyar kertekben. Köszönheti ezt többek közt jó formázhatóságának és változatos megjelenésének, amik közt találunk oszlopos, kúp, gömb alakú, magastörzsű, kisnövésű és csüngő változatokat  is. A tuja választás egyik alapvető kérdése, hogy keleti vagy nyugati tuja kerüljön a kertbe. Ennek eldöntéséhez hoztam néhány gondozási sajátosságot és megfontolásra ajánlott gondolatot.

nyugati tuja kerítés

Keleti vagy nyugati tuja kerüljön a kertbe?

Az egyre forróbb nyaraink, a klímaváltozás miatti hatások és a tujáknál gyakran jelentkező betegségek, kártevők miatt egyre kevesebb szakember ajánlja tuják ültetését a kertbe. Ha az öntözésükről, szakszerű ápolásukról, jó kondicióban tartásukról – ami a betegségek és kártevők elkerüléséhez elengedhetetlenül szükséges – gondoskodni tudunk, akkor nyugodtan ültethetünk tujákat a kertbe vagy akár tarthatunk cserépben.

A tujáknak két nagy csoportját különböztetjük meg: keleti tuja és nyugati tuja. Az elnevezésüket származási helyükről kapták. Őshazájukban is eltérőek a klimatikus viszonyok, így a gondozásuk is eltér.

Mindkét tuja fajta gondozásáról írtam már részletesen, most a keleti vagy nyugati tuja kérdésre fókuszálva járom körbe a témát.

Keleti tuja jellemzői és igényei

A keleti tuja (régen Thuja orientalis, jelenleg Platycladus orientalis) keletről érkezett Európába a 19. században. Ázsia egyes országaiban erdőalkotó növényfaj, ahol gondozás nélkül is megél. Hazánkban is jól tűri a szárazságot és igen szívós, hosszú évtizedekig örülhetünk neki a kertben.

Nehezen szaporítható. Zömök habitusa miatt nagy a helyigénye. A hajtáscsúcsokon nyíló tobozvirágok sokat szemetelnek és a növény zöld színébe is „belerondítanak”.

A keleti tuja lassan nő és az átültetést is nehezen viseli, ezért jól gondoljuk meg, hova ültetjük. A lassú növekedése miatt kaspós vagy dézsás beültetésekhez is jól használható.

A keleti tuja hatalmas előnye, hogy sokkal ellenállóbb a gombabetegségekkel szemben és a hazai klímát is jobban viseli, mint a nyugati tuja fajták.

keleti tuja fajták

Nyugati tuja jellemzése és igényei

A nyugati tujáknak (Thuja occidentalis) sokkal több változata ismert. Közéjük tartozik a smaragd tuja is, ami Magyarországon jelenleg a legkeresettebb, legismertebb, legnagyobb mennyiségben ültetett tuja.

A nyugati tuja fajták sokkal igényesebbek, kényesebbek, mint a keleti tuják. Tápdús talajban érzik jól magukat, csak rendszeres tápanyag utánpótlással lesz szép zöld színük. Tápanyag a jó kondíciójukhoz, az ellenálló képességük növeléséhez is elengedhetetlen.

Az utóbbi évek legnagyobb kihívása a díszbogár támadása elleni védekezés. Az egészséges, jó kondiban lévő növény gyantával válaszol a díszbogár lárvák szúrásaira. A növényvédő szerek használatát sem kerülhetjük el.

Mindenkinek magának kell eldönteni, hogy ültet-e tuját a kertbe vagy sem és ha igen milyen fajtát. Részemről arra szavazok, hogy tuja helyett inkább hazánkban is őshonos örökzöldeket ültess a kertbe. Az alábbi cikkben mondok is néhány ötletet.

Örökzöld a kertbe – de milyen legyen?

Nézd meg ezeket is!

You may also like...