Legkedveltebb keleti tuja fajták

Az örökzöld növények közül hazánkban még mindig a nem őshonos keleti és nyugati tuják a legkedveltebbek. A keleti tuja, a keleti életfa (régen Thuja orientalis, ma pedig Platycladus orientalis) Északnyugat-Kínában őshonos. A közönséges vagy nyugati tuja (Thuja occidentalis) a tengerentúlról származik. A legkedveltebb nyugati tuja fajták után most a keleti tuja fajták slágereit mutatom be.

keleti tuja fajták

Legkedveltebb keleti tuja fajták

Egyre többen saját kárukon tanulják meg, hogy tévhit az a nézet, hogy a tuják igénytelenek és nem igényelnek különösebb gondozást. Az utóbbi években különösen a nyugati tuják tulajdonosai voltak kénytelenek megválni a kertük ékének szánt növényeiktől. A keleti tuják lényegesebben strapabíróbbk és szívósabbak. Ennek ellenére továbbra is azt mondtom, hogy ha örökzöldet szeretnénk a kertbe, ne feltétlenül csak tujában gondolkodjunk.

Na, de nézzük a beígért, kedvelt keleti tuja fajtákat!

Thuja orientalis ‘Lakatos’

A magyar nemesítésű Tuja Lakatos fajta jellegzetessége, hogy végei sárgák. Napos helyet igényel, a betegségeknek jól ellenáll. Nagyon lassan fejlődik, sövénynek nem való, de térelválasztónak kitűnő.

Dézsába ültetve is nagyon mutatós, de így gyakoribb öntözést, táplodatozást és nagyobb odafigyelést igényel.

Thuja orientalis ‘Pyramidalis Aurea‘

A piramistuja az a keleti tuja fajta, ami küllemét tekintve leginkább hasonlít a nyugati smaragd tuja formájához. Lombja fakadáskor sárgára színeződik, nyárra aztán zöldül egy kicsit.

Lassú növekedésű, de sövénynek is alkalmas fajta, könnyen formázható.

Thujopsis dolabrata ‘Elegantissima’

A tarka hibatuja fényes zöld leveleinek fonákja fehéres, ezüstös rajzolatú. Az előző kettővel ellentétben félárnyékban érzi legjobban magát. A szárazságot kevésbé tűri. Sövénynek nem alkalmas, 1-3 m-es szép bokorrá fejlődhet. Lombja télen sárgásbarnára színeződik, de tavasszal visszazöldül.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük