Afrikai ibolya (fokföldi ibolya) gondozása, szaporítása

Az afrikai- vagy fokföldi ibolya (Saintpaulia ionantha) az egyik legkedveltebb virágzó szobanövény. A nem túl nagyra növő, de hatalmas színválasztékú virág megfelelő ápolás mellett a napos konyhaablakokban évekig virít. Az afrikai ibolya gondozása és szaporítása is egyszerű, kezdő kertészek is sok örömüket lelhetik benne.

afrikai ibolya gondozása

Afrikaiibolya (Saintpaulia ionantha) származása

Az afrikaiibolya más néven Uzambara-ibolya vagy fokföldi ibolya (Saintpaulia ionantha) az ajakosvirágúak rendjébe, a csuporkafélék (Gesneriaceae) családjába tartozó afrikaiibolya (Saintpaulia) növénynemzetség egyik faja.

Nálunk széles körben elterjedt fokföldi vagy pármai ibolya név nem állja meg a helyét. Nem a délnyugat-afrikai Fokföldön vagy az olasz sonka városában, Pármában őshonos, hanem a kelet-afrikai Uzambara-hegységben. Latin nevét, a Saintpaulia-t felfedezőjéről, a német származású Walter von Saint Paul-Illaire báróról kapta 1892-ben. Az ibolya megnevezés is téves, hisz nem ibolyaféle, hanem a csuporkafélék közé tartozik.

Fokföldi ibolya jellemzése

Ismertetőjegyei: szobanövény, levelei kerekdedek vagy szív alakúak, felszínük bolyhos, zöld, fonákuk pedig liláspiros vagy világoszöld.

Virágok: Virágai egyszerűek, fodrosak vagy összetettek. A nemesítéseknek köszönhetően sok színben elérhetők, az alapszínek a fehér, rózsaszín, bíborvörös és ibolyakék.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 10-15 cm, szélessége a 20 cm-t is elérheti

Habitus: bokros,

Cserépben nevelhető-e: igen, szobanövényként tartjuk

Virágzási idő: megfelelő gondozással szinte egész évben, rövid pihenő időkkel

fokföldi ibolya

Afrikaiibolya igényei és gondozása

Az afrikai ibolya egész évben sok fényt igényel, de a tűző nap tönkre teheti, a sok napfénytől sárga foltos lesz a levele. Félárnyékon is eléldegél, de ekkor virágot nem hoz. Fontos számára a magas hőmérséklet, nyáron 18-22 °C, télen, a pihenési időszakban legalább 16 °C. Óvjuk a huzattól és a hirtelen hőmérséklet változástól.

Két öntözés között hagyjuk, hogy a talaj felszíne egy kicsit kiszáradjon. Lehetőleg szobahőmérsékletű vízzel alulról öntözzük. Ügyeljünk, hogy víz ne érje a leveleket.

Havonta egyszer adjunk neki virágzó szobanövényeknek való tápoldatot. A túlöntözés tőrothadást okozhat. Páradús levegőt igényel, ezért a cserepet állítsuk nedves kavicsrétegre. A leveleket soha ne permetezzük, mert az foltosodásukhoz, rothadásukhoz vezethet.

Tavasszal ültessük át jó minőségű, általános virágföldbe.

Afrikaiibolya szaporítása

Levéldugványról vízben vagy földben is szaporítható. A fokföldi ibolyákról csak egészséges levelet szabad letenni, az alsókörös levelek nem azok, legtöbben ezzel rontják el a szaporítást.

Vízben történő szaporításnál csak a levélszár érjen a vízbe, 3-4 hét kell, míg a gyökerek megjelennek. Egy-két napos pihentetés után (hogy a nedve eltávozzon) földbe dugva, a földet folyamatosan nedvesen tartva 3-4 hét után jelennek meg az új levélkék.

A fokföldi ibolya szaporítása körül sok tévhit és legenda terjed. Ebben a témában segít most olvasónk tiszta vizet önteni a pohárba. Marika több száz sikeres fokföldi ibolya szaporításon van túl, most nekünk is elárulta a levélgyökereztetés biztos módszerét.

Kártevői, betegségei

Levéltetvek vagy atka támadhatja meg, ezért hetente ellenőrizzük,  a kártevőket száraz papírtörlővel vagy ronggyal alaposan töröljük le

A virágzás elmaradásának oka a túl kevés fény, a hideg, a túl sok nedvesség vagy tápanyag hiány lehet. hidegben van, vagy túl sok nedvességhez jut. Ha egyik sem igaz, akkor valószínűleg tápanyaghiányban szenved.

A levelek lekonyulása túlöntözésre utal.

Felhasználása

Az afrikai ibolyát jellemzően dísznövényként használjuk. Virágai ehetőek, ételek díszítésére is használhatjuk vagy kandírozva is fogyaszthatjuk.

A fokföldi ibolya gondozásának olvasói tapasztalatai

Wolf Márta több éves tapasztalata: „Nem szükséges a tápoldatozása, viszont minimum évente, de inkább félévente át kell ültetni. Általános virágföld és kertészeti perlit 3/4 – 1/4 arányú keverékébe. A szaporítást is hasonló ültetőközegben kell alkalmazni.”

A fokföldi ibolya (Saintpaulia ionantha) vagy afrikai ibolya igen bájos és népszerű szobanövény. Aki egyszer kitapasztalja, hogy lesz eredményes a nevelése és szaporítása, az már többet nem vásárol kis növényeket. Az egészséges levelek elültetésével újabb növényekre tehet szert, amiket aztán elcserél más színűekre és fajtájuakra a szintén ibolyás társakkal. Olvasónk a gyökereztetéstől virágzásig mutatja be, hogy lett egyetlen levélből új virágzó afrikai ibolyája bő fél év alatt.

A fokföldi ibolya virágoztatása csak akkor lesz sikeres, ha megfelelő körülményeket biztosítunk számára. Az olvasók elárulták, náluk milyen módszerek váltak be.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Vágó Jánosné szerint:

  Kedves Nagy Jucó!

  Olyan afrikai ibolyát keresek, aminek a külső levelei zöld, a belsők világos, a virága bordó. Várom válaszát, előre is köszönöm!

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Vágó Jánosné!

   Sajnos nem tudom, megmondani, hol kapható ilyen fokföldi ibolya. Érdemes a fokföldi ibolya gyűjtőket megkeresni és tőlük érdeklődni.
   Üdvözlettel: Nagy Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük