Afrikai ibolya (fokföldi ibolya) gondozása, szaporítása

Az afrikai vagy fokföldi ibolya az egyik legkedveltebb virágzó szobanövény. A nem túl nagyra növő, de hatalmas színválasztékú virág megfelelő ápolás mellett a napos konyhaablakokban évekig virít.

afrikai ibolya gondozása

Származása: Az afrikai ibolya más néven Uzambara-ibolya (Saintpaulia ionantha) az ajakosvirágúak rendjébe, a csuporkafélék (Gesneriaceae) családjába tartozó afrikaiibolya (Saintpaulia) növénynemzetség egyik faja.

Nálunk széles körben elterjedt fokföldi vagy pármai ibolya név nem állja meg a helyét. Nem a délnyugat-afrikai Fokföldön vagy olasz Pármában őshonos, hanem a kelet-afrikai Uzambara-hegységben. Latin nevét (Saintpaulia) felfedezőjéről, a német származású Walter von Saint Paul-Illaire báróról kapta 1892-ben. Nem ibolyaféle, hanem a csuporkafélék közé tartozik.

Ismertetőjegyei: szobanövény, levelei kerekdedek vagy szív alakúak, felszínük bolyhos, zöld, fonákuk pedig liláspiros vagy világoszöld.

Virágok: Virágai egyszerűek, fodrosak vagy összetettek. A nemesítéseknek köszönhetően sok színben elérhetők, az alapszínek a fehér, rózsaszín, bíborvörös és ibolyakék.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 10-15 cm, szélessége a 20 cm-t is elérhati

Habitus: bokros,

Cserépben nevelhető-e: igen, szobanövényként tartjuk

Virágzási idő: megfelelő gondozással szinte egész évben, rövid pihenő időkkel

Afrikai ibolya gondozása

Gondozása: Egész évben sok fényt igényel, de a tűző nap tönkreteheti, sárga foltos lesz a levele. Félárnyékon is eléldegél, de ekkor virágot nem hoz. Fontos számára a magas hőmérséklet, nyáron 18-22 °C, télen, a pihenési időszakban legalább 16 °C. Óvjuk a huzattól és a hirtelen hőmérséklet változástól.

Két öntözés között hagyjuk, hogy a talaj felszíne egy kicsit kiszáradjon. Lehetőleg szobahőmérsékletű vízzel alulról öntözzük. Ügyeljünk, hogy víz ne érje a leveleket. Havonta egyszer adjunk neki virágzó szobanövényeknek való tápoldatot. A túlöntözés tőrothadást okozhat. Páradús levegőt igényel, ezért a cserepet állítsuk nedves kavicsrétegre. A leveleket soha ne permetezzük, mert az foltosodásukhoz, rothadásukhoz vezethet. A levelek lekonyulása túlöntözésre utal.

A virágok elmaradásának oka a túl kevés fény, a hideg, a túl sok nedvesség vagy tápanyag hiány lehet. hidegben van, vagy túl sok nedvességhez jut. Ha egyik sem igaz, akkor valószínűleg tápanyaghiányban szenved.

Tavasszal ültessük át jó minőségű, általános virágföldbe.

Szaporítása: levéldugványról vízben vagy földben is szaporítható. A fokföldi ibolyákról csak egészséges levelet szabad letenni, az alsókörös levelek nem azok, legtöbben ezzel rontják el a szaporítást. Vízben történő szaporításnál csak a levélszár érjen a vízbe, 3-4 hét kell, míg a gyökerek megjelennek. Egy-két napos pihentetés után (hogy a nedve eltávozzon) földbe dugva, a földet folyamatosan nedvesen tartva 3-4 hét után jelennek meg az új levélkék.

Kártevők: levéltetvek vagy atka támadhatja meg, ezért hetente ellenőrizzük,  a kártevőket száraz papírtörlővel vagy ronggyal alaposan töröljük le

Felhasználása: dísznövényként és virágai kandírozva is fogyaszthatók

Wolf Márta több éves tapasztalata: „Nem szükséges a tápoldatozása, viszont minimum évente, de inkább félévente át kell ültetni. Általános virágföld és kertészeti perlit 3/4 – 1/4 arányú keverékébe. A szaporítást is hasonló ültetőközegben kell alkalmazni.”

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Vágó Jánosné szerint:

  Kedves Nagy Jucó!

  Olyan afrikai ibolyát keresek, aminek a külső levelei zöld, a belsők világos, a virága bordó. Várom válaszát, előre is köszönöm!

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Vágó Jánosné!

   Sajnos nem tudom, megmondani, hol kapható ilyen fokföldi ibolya. Érdemes a fokföldi ibolya gyűjtőket megkeresni és tőlük érdeklődni.
   Üdvözlettel: Nagy Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük