Így lesz sikeres a fokföldi ibolya szaporítása

A fokföldi ibolya szaporítása körül sok tévhit és legenda terjed. Ebben a témában segít most olvasónk tiszta vizet önteni a pohárba. Marika több száz sikeres fokföldi ibolya szaporításon van túl, most nekünk is elárulta a levélgyökereztetés biztos módszerét. 

fokföldi ibolya

Fokföldi ibolya szaporítása levégyökereztetéssel

A hatalmas színválasztékban elérhető afrikai ibolya vagy más néven fokföldi ibolya a napos konyhaablakok kedvenc lakója. Megfelelő körülmények között tartva egész évben virágzik és megörvendeztet szépségével.

Pribelszki Mária sajátos technikával gyarapítja hatalmas fokföldi gyűjteményét: páradobozokat használ. El is mesélte, hogyan.

Az egyik tagtársunk kérésére megosztom a tapasztalataimat a páradobozokkal kapcsolatosan, ami saját találmány :-). A fokföldi ibolyák szaporításra váró levelei vannak benne. Műanyag kávéspohárban föld, benne a gyökereztető hormonba mártott ibolyalevél, jól belocsolva. Aztán ezt az egészet beleteszem a páradobozba és lezárom. A páradobozom átlátszó, hogy kapjon fényt és van teteje. Hermetikusan le kell zárni, mert különben nem cirkulál a pára. Pet palackkal  is lehet, de jól rá kell csavarni a tetejét.

A fokföldi ibolyákról csak egészséges levelet szabad letenni, az alsókörös levelek nem azok, legtöbben ezzel rontják el a szaporítást.

Az élő levél fejleszt annyi párát, amennyi a doboztetőn lecsapódik, és így locsolja a növényt a lecsapodó pára. Nem kell kinyitni, nem kell szellőztetni, nem kell öntözni, ki lehet venni belőle a készen kisarjadzott levelet. Momentán is van még olyan levél, ami 1,5 éve benne van, és sarjadzásra vár. A levél nem puhul meg, élénk zöld szine van, olyan, mintha ma tettem volna le frissen. Általános virágföldet használok, 70-30%-os arányban keverem perlittel. Tiz lapát földhöz 3 lapát perlit kell télen, nehogy berohadjon a gyökere a locsolástól, a perlit megvédi.

Magamnak nevelem a kisnövényeket :-). Nem kereskedem velük, ez a hobbim, 100 leanderem és 200 fokföldi ibolyám van. Vannak még hoyáim, hibiszkuszaim, orchideáim fuksziák, lantanák és egyebek :-))). Hobbim a virágok nevelése és szeretése :-).”

fokföldi iboly szaporítása levélgyökereztetéssel

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat Pribelszki Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük