Így lesz sikeres a fokföldi ibolya szaporítása

A fokföldi ibolya szaporítása körül sok tévhit és legenda terjed. Ebben a témában segít most olvasónk tiszta vizet önteni a pohárba. Marika több száz sikeres fokföldi ibolya szaporításon van túl, most nekünk is elárulta a levélgyökereztetés biztos módszerét. 

fokföldi ibolya

Fokföldi ibolya szaporítása levélgyökereztetéssel

A hatalmas színválasztékban elérhető afrikaiibolya vagy más néven fokföldi ibolya a napos konyhaablakok kedvenc lakója. Megfelelő körülmények között tartva egész évben virágzik és megörvendeztet szépségével.

Pribelszki Mária sajátos technikával gyarapítja hatalmas fokföldi gyűjteményét: páradobozokat használ. El is mesélte, hogyan.

„Az egyik tagtársunk kérésére megosztom a tapasztalataimat a páradobozokkal kapcsolatosan, ami saját találmány :-). A fokföldi ibolyák szaporításra váró levelei vannak benne. Műanyag kávéspohárban föld, benne a gyökereztető hormonba mártott ibolyalevél, jól belocsolva. Aztán ezt az egészet beleteszem a páradobozba és lezárom. A páradobozom átlátszó, hogy kapjon fényt és van teteje. Hermetikusan le kell zárni, mert különben nem cirkulál a pára. Pet palackkal  is lehet, de jól rá kell csavarni a tetejét.

A fokföldi ibolyákról csak egészséges levelet szabad letenni, az alsókörös levelek nem azok, legtöbben ezzel rontják el a szaporítást.

Az élő levél fejleszt annyi párát, amennyi a doboztetőn lecsapódik, és így locsolja a növényt a lecsapodó pára. Nem kell kinyitni, nem kell szellőztetni, nem kell öntözni, ki lehet venni belőle a készen kisarjadzott levelet. Momentán is van még olyan levél, ami 1,5 éve benne van, és sarjadzásra vár. A levél nem puhul meg, élénk zöld szine van, olyan, mintha ma tettem volna le frissen. Általános virágföldet használok, 70-30%-os arányban keverem perlittel. Tiz lapát földhöz 3 lapát perlit kell télen, nehogy berohadjon a gyökere a locsolástól, a perlit megvédi.

Magamnak nevelem a kisnövényeket :-). Nem kereskedem velük, ez a hobbim, 100 leanderem és 200 fokföldi ibolyám van. Vannak még hoyáim, hibiszkuszaim, orchideáim fuksziák, lantanák és egyebek :-))). Hobbim a virágok nevelése és szeretése :-).”

fokföldi iboly szaporítása levélgyökereztetéssel

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat Pribelszki Máriának!

További olvasnivalók a fokföldi ibolyáról

Az afrikai- vagy fokföldi ibolya (Saintpaulia ionantha) az egyik legkedveltebb virágzó szobanövény. A nem túl nagyra növő, de hatalmas színválasztékú virág megfelelő ápolás mellett a napos konyhaablakokban évekig virít. Az afrikai ibolya gondozása és szaporítása is egyszerű, kezdő kertészek is sok örömüket lelhetik benne.

A fokföldi ibolya (Saintpaulia ionantha) vagy afrikaiibolya igen bájos és népszerű szobanövény. Aki egyszer kitapasztalja, hogy lesz eredményes a nevelése és szaporítása, az már többet nem vásárol kis növényeket. Az egészséges levelek elültetésével újabb növényekre tehet szert, amiket aztán elcserél más színűekre és fajtájuakra a szintén ibolyás társakkal. Olvasónk a gyökereztetéstől virágzásig mutatja be, hogy lett egyetlen levélből új virágzó afrikaiibolyája bő fél év alatt.

Az egész évben virágzó és hatalmas színválasztékban elérhető fokföldi ibolya, vagy pontosabban afrikaiibolya a napos konyhaablakok kedvenc lakója. A fokföldi ibolya virágoztatása csak akkor lesz sikeres, ha megfelelő körülményeket biztosítunk számára. Az olvasók elárulták, náluk milyen módszerek váltak be.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük